Meteospasmyl – lek za nadražena creva

0

Lek METEOSPASMYL sadrži alverincitrat  i simetikon i  namenjen je  za simptomatski tretman sindroma nadraženih creva, naročito ako se karakteriše nadutošću zbog prisutnih gasova. Sindrom nadraženih creva prati problem sa pražnjenjem creva  (zatvor ili meka stolica), zatim  nadutost stomaka i bol u stomaku.

Meteospasmyl kapsule deluju tako što relaksiraju mišiće creva i materice i pomažu da se zaustavi bol kada  su  mišići napeti. Simetikon smanjuje nakupljanje crevnih gasova koji uzrokuju nadutost creva.

Meteospasmyl lek

Kontraindikacije (Kada ne treba koristiti Meteospasmyl)

Lek METEOSPASYL ne smete koristiti ako  ste  alergični na alverin ili bilo koji sastojak ovog  leka. Takodje, ako  bolujete od vezanih creva ili paralitičkog ne smete koristiti  ovaj  lek  samoinicijativno.

Važno je da lekaru kažete ako posle dve sedmice terapije ovim lekom i dalje imate iste simptome ili se pogoršavaju.

Prestanite sa uzimanjem  leka  i javite se  lekaru ako  se  pojavi alergija na bilo koji od sastojaka leka, zatim ako primetite  krv u stolici, zatim ako gubite apetit i gubite na težini, ako ste bledi ili se osećate umorno, ako  Vam zatvor   ili proliv ne prestaju. Lek ne nastavljajte da uzimate ako dobijete povišenu temperaturu, ako imate bol pri mokrenju, krvarenje iz vagine ili pojačan sekret.

Primena leka u periodu trudnoće i dojenja

Nema podataka o malformativnim ili fetotoksičnim efektima pase zbog nedovoljno dokaza ne preporučuje primena ovog leka tokom drugog stanja.

Takodje, pošto ovaj lek prelazi u majčino mleko, ne sme e koristiti tokom perioda dojenja.

Doziranje

Lek koriste samo odrasli. Uobočajena doza je jedna  kapsula 2 do 3 puta  dnevno na početku  obroka.Tretman ovim lekom ne treba da traje duže od 4 sedmice.

Kod predoziranja mogu se javiti hipotenzija i toksički efekti.

Lek se ne preporučuje za terapiju kod dece mlađe od 12 godina.

Ako ste zaboravili dozu leka MeteoSpasmyla ili je proteklo više od 4 sata, tada treba da uzmete novu dozu i nastavite s redovnim uzimanjem tableta.

Nikada ne treba da uzimatedvostruku dozu kako biste nadomestili onu zaboravljenu.

Šta u slučaju naglog prestanka uzimanja leka? Do sada nisu opisani simptomi koji nastaju nakon prekida uzimanja leka.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Mogu se javiti i mučnina, glavobolja, vrtoglavica, peckanje, osip. Nekada se mogu javiti edemi i anafilaktički šok, i prolazne promene sa funkcijom jetre koja će se normalizovati po prestanku s terapijom.

Medju nuspojave spadaju i poremećaji probavnog sustava, poput mučnine ali vrlo retko.

Retko se javljaju i glavobolja, vrtoglavica, peckanje i osip kože, koprivnjača, poremećaji jetre…

Aktivne materije u leku su alverincitrat i simetikon a pomoćne – želatin, glicerol i boja.

Cena leka je od oko 300 do oko 450 dinara i izdaje se u apoteci samo na lekarski recept. Jedna meka kapsula leka sadrži 60 mg alverincitrata i 300 mg simetikona. Lek je u pakovanju od 2 puta 10 mekih kapsula u blisteru, ili u kutiji sa 3 puta 10 mekih kapsula.

Proizvodjač leka je francuska farmaceutska kuća Mayoly Spindler.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.