Mercilon – tablete za kontracepciju

0

MERCILON tablete za kontracepciju sadrže dezogestrel i etinilestradiol. Zamena su tablete Novynette koje sadrže iste količine istih hormona.

Kontraindikacije (Kada se pilule za sprečavanje neželjene trudnoće ne smeju koristiti)

Ove antibebi pilule se ne smeju koristiti u slučaju trudnoće  ili ako postoji sumnja na trudnoću. Mercilon nemojte primenjivati ako dojite, ako imate bilo koji vid hipertenzije, hiperlipoproteinemije ili arterijsku trombozu. Tablete se takodje ne preporučuju ako neko u Vašoj porodici boluje od venske tromboembolije, ako bolujete od dijabetesa, imate tešku jetrenu bolest, žuticu ili hepatitis, porfiriju, Dubin-Johnsonov sindrom, tumor jetrenih ćelija, lupus, krvarenje iz vagine iz neutvrdjenih razloga, teški pruritus, pemfigoid gestationis, otosklerozu ili ako ste alergični na bilo kojisastojak tableta.

Mercilon lek

Mere opreza pri korišćenju pilula za kontracepciju

Poseban oprez i češće kontrole biće potrebne ako imate neki od poremećaja koagulacije, zatajenje srca, renalnu disfunkciju, epilepsiju, migrenozne napade, tumor koji je zavistan od estrogena, depresiju, kolelitijazu, hemoglobinopatiju ili od tih bolesti pati neko od članova Vaše porodice.

Pilula, tromboza i karcinom (nuspojave)

Dokazano je da postoji povećani rizik od venske tromboembolije pri upotrebi oralnih kontraceptiva. Taj rizik je najveći tokom prve godine primene oralnog kontraceptiva a kasnije opada. Inače, rizik od tromboembolije je tokom primene pilula niži od onog koji preti u trudnoći.

Rizik od tromboembolije biće veći ako praktikujete pušenje duvana, posebno ako ste stariji od 35 godina, učestalo konzumirate i alkohol, zatim ako patite od hipertenzije, valvularne bolesti srca, dijabetesa ili od fibrilacije atria.

Rizik će takodje biti veći sa svakim većim hirurškim zahvatom ili težom ozledom kada se preporučuje pretanak uzimanja pilula.

Upotreba oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen, može da ubrza rast tumora koji zavise od polnih steroida, pa je zato primena tih oralnih kontraceptiva zabranjema kod žena sa tom vrstom tumora.

Efikasnost kontraceptivnih pilula

Ako se pilule uzimaju redovno i prema uputstvu kontracepcija će biti sigurna i gotov da neće biti verovatnoće da dodje do trudnoće. Najbolje je tablet uvek biti u isto vreme. Ukupno 21 tableta iz kutije se pije počev od prvog dana menstrualnog cilkusa. Tablete se piju sve dok se ne potroše a onda se napravi pauza od 7 dana, začije vreme će verovatno početi krvarenje.

Ako ste zaboravili da uzmete pilulu a nije prošlo više od 12 sati – uzmite je čim se setite i kontracepcija neće biti ugrožena.

S druge strane, ako je prošlo više od 12 sati – zaštita je ugrožena pa se zato oslonite na neki drugi kontraceptivni metod.

Napomena:Efikasnost pilula može biti ugroženaako imate jak proliv ili povraćanje. Ako simptomi nestanu u periodu od 12 časova, uzmite jednu tabletu iz rezervnog pakovanja ali ako problem traju duže, morate koristiti drugi vid kontracepcije.

Ako se posle nekoliko meseci korišćenja ovih pilula javi tačkasto ili probojno krvarenje ili prestane menstruacija, efikasnost tableta može biti smanjena. Ako na kraju drugog cilkusatakodje izostane abrupcijsko krvarenje, napravite pauzu kako biste isključili trudnoću.

Cena ovih pilula je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.