Menopur – lek za neplodnost kod žena

0

MENOPUR je prašak za pripremu rastvora za injekcije koje se daju u mišić ili pod kožu.

MENOPUR prašak ili ampule sadrže dva hormona (FSH i LH) koji se inače prirodno luče kod muškaraca i kod žena. Ti hormoni su zaduženi da olakšaju rad reproduktivnih organa i dobijaju se iz mokraće žena u postmenopauzi.

Lek MENOPUR se koristi za lečenje ženske neplodnosti kod žena koje ne mogu ostati u drugom stanju zato što ne proizvode jajne ćelije, kod onih koje su već bile na terapiji klomifencitratom ali nisu reagovale kao i za žene koje su uključene u programe medicinski potpomognute oplodnje (vantelesna oplodnja, unos polnih ćelija u jajovode ili unos sperme u jajnu ćeliju). MENOPUR pomaže jajnicima da stvore veći broj folikula u kojima se stvaraju jajne ćelije.

Menopur ampule

Kontraindikacije

Pre primene ovog leka potrebno je uraditi lekarske preglede i analize kako kod žena tako i za muškarce – partnere.

Važno je utvrditi mogući razlog neplodnosti, utvrditi kakav je rad štitne i nadbubrežne žlezde, koliko je nivo hormona prolaktin, ima li tumora…

Monopur se ne sme koristiti u sledećim slučajevima:

-Ako ste alergični na monotrofin ili bilo koji drugi sastojak leka, ako imate tumor materice, jajnika, dojki ili delova mozga, ako patite od cisti na jajnicima, nekog fizičkog defekta materice ili drugih polnih organa, ako krvarite iz rodnice uz neutvrdjenog uzroka, ako ste trudni ili dojite, ni ako ste rano ušli u menopauzu.

MENOPUR se ne sme koristiti u trudnoći niti za vreme dojenja.

Menopur i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se, ako želite da ostanete trudni, svakako preporučuje da prestanete sa konzumiranjem alkoholnih pića.

Nuspojave (neželjeni efekti)

Morate biti oprezni i tokom terapije ovim lekom recite lekaru ako imate bolove u stomaku, ako stomak otiče, ako imate mučninu, povraćate, dobijate na težini, manje mokrite, imate proliv, povraćate ili teško dišete. Svi ovi simptomi mogu ukazivati na pojačanu aktivnosti jajnika koji se mogu pogoršati. Tada se lečenje prekida.

Dok ste na terapiji ovim lekom, lekar će pratiti Vaš odgovor ultrazvukom i analizama krvi.

Iskustva kažu da Menopur može povećati rizik od vanmaternične trudnoće, mogućnost višestruke trudnoće, zatim povećati rizik od malformacije ploda, i krvnih ugrušaka.

Način primene

Žene koje nemaju ovulaciju lečenje počinju unutar prvih 7 dana menstrualnog ciklusa a lek se koristi svakog dana tokom menstruacije minimum 7 dana. Doze leka odredjuje i prilagodjava lekar.

Ciklus lečenja se prekida u slučaju da posle 4 sedmice nema pozitivnog odgovora na terapiju. Medjutim, ako se postigne očekivani odgovor (stvaranje dovoljnog broja jajnih ćelija), daje se jednokratna injekcija hormona hCG. Preporučuje se polni odnos na dan davanja te injekcije kao i dan posle ili veštačka ili vantelesna oplodnja.

Žene u programu potpomognute oplodnje: Ako već primate terapiju GnRH agonistom MENOPUR treba početi uzimati 2 nedelje nakon početka terapije GnRH agonistom i to sa početkom drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Menopur se primenjuje svakog dana u okviru pet dana. U normalnim uslovima lečenje ne sme da traje duže od 20 dana.

Cena leka je oko 2 100 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.