Maprotilin – lek za duševne poremećaje

0

Lek Maprotilin (tablete ili rastvor za injekciju), koristi se za terapiju u slučaju depresije, kod unipolarne depresije, bipolarnog poremećaja, kod depresivnih neuroza, za anksioznost i osećaj teskobe koji je udružen sa depresijom. Ovo nisu tablete za spavanje ali imaju takvo dejstvo da će Vam san verovatno učiniti kvalitetnijim.

Doziranje tableta

Maprotilin se dozira individualno i to zavisno od stanja pacijenta i terapijskog odgovora . Ide se na to da se željeni terapijski učinak postigne najnižom dozom. Zato, kad se tokom lečenja simptomi bolesti povuku, može se probati sa smanjenjem doze. Ako se stanje bolesnika pak pogorša, doza se ponovo povećava. Ove tablete se piju sa dovoljno vode ili tečnosti.

Maprotilin lek

Uobičajene doze

Blaga do umerena depresija:
25 mg jednom do 3 puta na dan ili 25 do 75 mg jednom dnevno, tokom najmanje 2 nedelje. Doza se po potrebi, može povećavati za 25 mg na dan. Najviša dnevna doza je 150 mg.

Teška depresija:

25 mg 3 puta na dan ili 75 mg jednom dnevno a doza se po potrebi, može postupno povećavati do najviše 150 mg na dan.

Stariji pacijenti:

Početna doza u ovom slučaju je 25 mg na dan a doza se po potrebi, može postupno povećavati do maksimum 75 mg dnevno, jednokratno ili podeljeno u tri doze.

Ako nastupi predoziranje, odmah se zbog rizika po zdravlje javite lekaru. Znakovi predoziranja se javljaju tokom prva 4 sata nakon uzimanja, a najjači su 24 sata posle uzimanja. Bolesnik je u opasnosti i sledećih 4 do 6 dana.

Mogu se pojaviti su jaka pospanost i vrtoglavica, koma, konvulzije, nemir ili agitacija, mišićna ukočenost ili slabost, tahikardija, aritmije, srčano zatajenje, povraćanje i depredija disanja.

Kontraindikacije

Ovaj lek je kontraindikovan kod pacijenata koji su preosetljiv na maprotilin, zatim kod bolesnika s konvulzivnim poremećajim, sa akutnim srčanim infarktom, kao i kod bolesnika koji se leče inhibitorima monoaminooksidaze. Učinkovitost i neškodljivost terapije ovim lekom kod dece nije utvrđena.

Napomene:

Lečenje je najbolje početi malim dozama, zatim ih održavati tokom 2 nedelje a onda postepeno povećavati. Izbegavajte nagli prekid lečenja zbog mogućih nuspojava. Lekar će Vas tokom dugotrajne terapije kontrolisati i nadzirati (krvna slika, funkcije jetre i bubrega).

Ako se tokom terapije ovim lekom koriste i triciklički antidepresivi to može da dovede do porasta koncentracije maprotilina i pojave konvulzija.

Maprotilin i alkohol

U kombinaciji s alkoholom mogu se pojačati depresivni učinci ovog leka na centralni nervni sistem.

Oprez je neophodan i ako se lek kombinuje sa hormonima štitnjače zbog moguće pojačane kardiotoksičnosti.

Maprotilin u trudnoći i dojenje

Ovaj lek se tokom trudnoće i dojenja može koristiti ali samo ako je neophodno.

Nuspojave – neželjena dejstva

Nuspojave koje Maprotilin izaziva obično su blage i prolazne i uglavnom nestaju za vreme lečenja ili posle smanjenja doze. Inače, odredjene nuspojave (umor, poremećaji spavanja, agitacija, teskoba, opstipacija, suvoća usta) teško se mogu razlikovati od simptoma depresivnih stanja. često teško razlučiti od simptoma same depresije.

Retko se mogu javiti kožni osip, svrab, urtikarija, fotosenzitizacija, edemi…

Cena leka je od oko 200 do 300 dinara u zavisnosti od pakovanja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.