Manitol – rastvor za infuziju

0

Lek Manitol se dobija samo na lekarski recept i kao rastvor za infuziju se koristi da nadoknadi plazmu i izgubljenu tečnost. Hiljadu ml rastvora sadrži 200 g manitola . Ovaj rastvor, pored drugih farmaceutskih kuća, proizvodi i Hemofarm Vršac.

Neke tablete sadrže, pored svoje aktivne supstance, i manitol kao što su tablete za žvakanje – Altacid.

Manitol u vidu rastvora je zapravo rastvor manitola u koncentraciji od 20 posto. Manitol je šećerni alkohol niske molekularne mase koji ima malu energetsku vrednost i dejstvo kao osmotski diuretik.

Zadržava se u medjućelijskom prostoru i povlači vodu iz ćelija u intravaskularni prostor. Na taj način se sprečava reapsorpcija vode i natrijuma a povećava se izlučivanje hlorida i hidrogenkarbonata, a u manjoj meri kalijuma, kalcijuma I magnezijuma.

Manitol rastvor

Važno: Rastvor leka se sme koristiti samo ako je bistar i ako boca nije oštećena.

Primena

Ovaj rastvor se koristi u lečenju povišenog intrakranijalnog pritiska, kod edema mozga, u terapiji moždanog udara, kod napad akutnog glaukoma, profilakse akutnog bubrežnog zatajenja, posle traumatskog i hipervolemijskog šoka, za profilaksu posttraumatske i postoperativne oligoanurije.

Manitol se još primenjuje i kod forsirane diureze za brže izlučivanje materija posle trovanja salicilatima, barbituratima, litijumom, imipraminom, etilenglikolom i ugljeničnim monoksidom – za probavu.

Kao irigacijska tečnost se koristi pri transuretralnoj resekciji prostate.

Doziranje

Odraslima se daje 500 ml dnevno, najviše 1,2 ml/kg/sat. Maksimalna doza je 7 ml/kg/24 sata.

Kod zatajenja bubrega daje se infuzijom 50 ml orastvora tokom 3 – 5 minuta, uz primjenu mokraćnog katetera.

Kod edema pluća, srčanog zatajenja i anurije, ako nema reakcije na ponovljenu test dozu doza je (0,2 g/kg.

Predoziranje

Predoziranje je vrlo retko moguće, naročito ako se poštuje uputstvo za upotrebu. Usled primene većih doza leka mogu se javiti znakovi jače dehidracije i deplecije elektrolita. Manitol nekada može proći kroz krvno-moždanu barijeru i uzrokovati (“rebound”) , a dehidriranim pacijentima treba nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Mere predostrožnosti i kontraindikacije

Manitol se koristi za podsticanje diureze, a ne za uklanjanje generalizovanih edema zbog srčanog zatajenja, jetrenog zatajenja ili nefrotskog sindroma. Važno je da se tokom primene ovog rastvora pratie elektroliti u krvi i acidobazni status kao i bubrežna funkcija i izlučivanje mokraće.

Tokom duže upotrebe rastvora, preporučuje se davanje putem središnjeg venskog katetera.

Pre primene, rastvor se zagreva. Manitol s e s posebnim oprezom primenjuje kod bolesnika s težim bubrežnim oštećenjem.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Manitol se u trudnoći i tokom dojenja primenjuje jedino ako je krajnje neophodno i to uz poseban oprez.

Nusopojave – neželjena dejstva

Uz poštovanje propisanog doziranja, nuspojave su jako retke ili ih uopšte nema. Usled dehidracije se mogu pojaviti suvoća usta, osećaj žedji, glavobolja, muka, povraćanje, povišena telesna temperatura.

Hipervolemija može da podstakne bubrežno zatajenje, a primjena manitola u neurohirurgiji može uzrokovati prolazno povećanje intrakranijalnog pritiska.

Usled moćnog diuretskog učinka, moguća je poremećena ravnoteža elektrolita. Na mestu primene je moguća pojava : nadražaja, pečenja, boli ili crvenila. O svakoj neželjenoj reakciji na lek, treba obavestiti lekara.

Cena leka je oko 200 dinara, za bocu od 500 ml..

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.