Madopar – lek za Parkinsonovu bolest

0

MADOPAR je kombinovani lek koji se koristi za terapiju Parkinsonove bolesti. Sadrži levodopu i benzerazid. Proizvodi ga Galenika a ako je potrebna eventualna zamena o tome će odučiti Vaš lekar.

Kontraindikacije

MADOPAR tablete ne smete uzimati ako: – ste alergični na levodopu, benzerazid ili bilo koji drugi sastojak leka, ako imate povišen očni pritisak, teško oboljenje srca, jetre ili bubrega, ako patite od ozbiljnih hormonskih poremećaja, kao što je primera radi – povećana aktivnost tiroidne žlezde, zatim ako bolujete od ozbiljnijih psihičkih poremećaja, imate depresiju ili ako ste u proteklih 14 dana koristili lekove iz grupe MAO inhibitora. Ne smete koristiti ovaj lek ako ste imali melanom – rak kože.

Madopar se ne koristi kod trudnica i dojilja, kao ni kod osoba koje su mladje od 25 godina.

Madopar lek

Obavestite lekara ukoliko: imate povišen očni pritisak, imate neko oboljenje jetre, pluća ili bubrega, -imate šećernu bolest, neko srčano oboljenje, ili ste imali infarkt, zatim ako patite od čira na želucu ili oboljenja kostiju.

Obavestite svog lekara ukoliko planirate neku hiruršku intervenciju. Možda će biti neophodno da privremeno obustavite uzimanje leka MADOPAR.

Uzimanje leka MADOPAR sa hranom ili pićima

Uzimanje leka MADOPAR sa hranom ili pićima ne utiče značajno na dejstvo leka ali se ne preporučuje da paralelno konzumirate i alkohol.

Trudnoća i dojenje

Ne koristite MADOPAR akoo ste u drugom stanju, planirate da zatrudnite ili ako dojite jer MADOPAR može štetno delovati na dete. Takodje je važno da u toku terapije koristite neko od kontraceptivnih sredstava. Ako zatrudnite, odmah prekinite upotrebu leka.

U retkim slučajevima ovaj lek može izazvati jak osećaj pospanosti i neizdrživ nagon za spavanjem, pa zato razgovarajte sa lekarom u vezi upravljanja vozilom i rukovanja mašinama. Lek sadrži manitol koji deluje blago laksativno.

Doziranje

MADOPAR uzimajte uvek tačno onako kako Vam je to propisao lekar. Doziranje i interval između doza se određuje za svakog pacijenta ponaosob. Lek se upotrebljava oralno. Tabletu popijte sa malo vode, uz jelo ili neposredno posle jela. Uobičajena početna doza je jedna četvrtina tablete, 3 do 4 puta na dan a doktor će možda postepeno povećavati dozu dok se ne postigne odgovarajući efekat.

Pacijenti koji su već koristili levodopu lečenje obično započinju manjom dozom leka, koja se postepeno može povećavati.

Predoziranje: Ako ste slučajno uzeli previše lek, odmah se obratite svom lekaru! Veća doza leka može izazvati ubrzan srčani rad, osećaj zbunjenosti, nesanicu, nevoljne pokrete.

Trajanje terapije: O prekidu primene leka odlučuje lekar a Vi ne smete naglo prestati sa uzimanjem leka jer to može dovesti do pojave životno ugrožavajućeg poremećaja sličnog neuroleptičkom malignom sindromu.

Nuspojave– neželjena dejstva

Ako primetite neku od sledećih neželjenih reakcija javite to lekaru: – alergijske reakcije: osip i svrab, – ubrzan, nepravilan srčani rad, pojava krvi u stolici ili povraćanje krvi, infekcije usne duplje, desni, grla ili pluća, umor, potkožna krvarenja, krvarenje iz nosa.

Ostale nuspojave su: gubitak apetita, mučnina, povraćanje, dijareja, nestabilnost i ošamućenost u uspravnom položaju, anemija, lupanje srca, nervoza, agresija, depresija, bledilo, dezorjentacija, pospanost, problemi sa spavanjem , pojačan libido, nekontrolisani pokreti, crvenilo u licu i po vratu, prebojenost urina, znojenje…

Lek se dobija isključivo na lekarski recept pa tako cena uključuje zdravstvenu participaciju.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.