Macmiror complex – lek protiv vaginalnih infekcija

0

Macmiror complex (krema, mast, vagitorije) je lek koji se primenjuje u lečenju poremećaja rodnice i stidnice a čiji su uzrok mikroorganizmi ( Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae i Candida albicans).

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Macmiror Complex ako ste preosetljivi na nifurantel ili bilo koju od pomoćnih supstanci u leku. Dok traje terapija, ne upražnjavaju se polni odnosi.

Macmiror vagitorije i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Ako je upotreba vagitorija dugotrajna, moguća je pojava preosetljivosti pa se tada lečenje prekida.

Macmiror complex lek

Macmiror, dojenje i trudnoća

Ne preporučuje se primena ovog leka tokom trudnoćea ako se mora primeniti, pre toga će lekar proceniti moguće rizike u odnosu na korist.

Ne preporučuje se uzimanje ovog leka ni tokom dojenja, osim ako to nije prekopotrebno.

Doziranje kapsula za rodnicu

Jedna meka kapsula za rodnicu se koristi jednom na dan tokom 7 do 12 dana ili na način koji je odredio doktor.

Za najbolji učinak leka, kapsule se potisnu u najdublji deo rodnice. Ako slučajno stavite više vagitorija nego što je trebalo, obratite se lekaru za savet.Ipak, predoziranje je malo verovatno. S druge strane, ako ste propustili da stavite jednu vagitoriju, nemojte sledeći put duplirati dozu već narednu uzmite po rasporedu.

Ako kapsule prestanete da koristite pre isteka odredjene terapije, mogu se povratiti simptomi i znakovi infekcije, pa se o dužini terapije konsultujte sa lekarom i poštujte njegove smernice.

Napomene

Lečenje ovim vagitorijama počinje se nakon što Vam prestane menstruacija. Medjutim, ukoliko za vreme primjene leka dobijete menstruaciju, nastavite lečenje.

Moguće nuspojave (neželjeni efekti)

Macmiror Complex meke kapsule za rodnicu mogu izazvati nuspojave, mada se one neće javiti kod svake pacijentkinje.

Vrlo retke nuspojave su poremećaji kože i potkožnog tkiva (osip, urtikarija, koprivnjača), reakcije na mestu primene (osećaj peckanja i svraba oko vaginalnog otvora ) koji inače prolaze sami od sebe u blage su prirode.

Da bi rizik od neželjenih efekata bio manji, pridržavajte se uputstva za upotrebu, a lekara obavestite o svakoj nuspojavi.

Cena leka Macmiror vaginaleta je oko 1 000 dinara.

Macmiror mast

I Macmiror krema za rodnicu, koristi se za lečenje vulvovaginalnih poremećaja koje uzrokuju patogeni mikroorganizmi. Interakcije masti i drugih lekova nisu poznate. Macmiror mast se ne preporučuje tokom drugog stanja i za vreme perioda dojenja. Ako je primena u tim slučajevima prekopotrebna, o tome će konačnu reč dati lekar.

Primena masti

Koristite dva i po grama kreme jednom ili dva puta dnevno, ujutru i uveče. Potrebnu količinu masti stavite u aplikator, a nakon primene ga dobro operite. Mast se iz aplikatora nanosi pritiskom.

Krema Macmiror se koristi van menstrualnog ciklusa, ali ako vikluspočne za vreme terapije, nastavite lečenje. Ako kojim slučajem zaboravite sa primenite mast, sledeću dozu uzmite u za to odredjeno vreme i nikada ne duplirajte dozu.

I krema i vagitorije Macmiror se čuvaju na temperaturi do 25 stepeni. Macmiror complex kao aktivne sipstance sadrži nifuratel i nistatin uz dodatak pomoćnih materija. Krema je dostupna u tubi od 30 grama. Proizvodjač leka Macmiror je italijanska farmaceutska kuća Doppel Farmaceutici.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.