Lysobact – pastile i sprej za grlo

0

LYSOBACT tablete za grlo i sprej su preparati koji sadrže dve aktivne supstance: lizozim hidrohlorid i piridoksin hidrohlorid. Deluje na respiratorni sistem kao lokalni antiseptik. Ove pastile se primenjuju u lečenju ograničenih bolesti sluznice usta i dela ždrela, uključujući i afte.

Kontraindikacije

LYSOBACT tablete za grlo ne smete primenjivati za decu mladju od 6 godina niti ako ste preosetljivi na lizozim hidrohlorid ili piridoksin hidrohlorid ili na bilo koje druge sastojke leka.

Budite oprezni sa LYSOBACT tabletama jer velike doze leka tokom dužeg vremenskog perioda mogu uzrokovati trnce, poremećaj ravnoteže, drhtanje ruku i stopala, pa i otežanu koordinaciju pokreta.

Lysobact pastile

Lek ne smete primenjivati duže od 5 dana, jer se može desiti poremećaj ravnoteže normalne mikroflore usne šupljine koji nosi rizik širenja bakterijske ili gljivične infekcije.

Ako dodje do pogoršanja ovih simptoma ili ako Vam ne bude bolje u roku od 5 dana, posavetujte se sa Vašim lekarom. Ako se afte i lezije prošire, i u slučaju nastanka povišene temperature, odmah se posavetujte sa lekarom.

Primena drugih lekova s lekom LYSOBACT

Piridoksin može smanjiti efikasnost leka levodope pri lečenju Parkinsonove bolesti, pa se ne preporučuje istovremena primena.

Trudnoća i dojenje

Tokom drugog stanja, pre primene bilo kog leka, konsultujte se sa lekarom koji vodi Vašu trudnoću. Kao mera opreza, preporučuje se da se ovaj lek ne primjenjuje tokom trudnoće. Pošto nema dovoljno podataka o izlučivanju lizozima u majčino mlijeko, tablete treba izbegavati za vreme dojenja.

Doziranje i primena leka

Uvek koristite ovaj lek na način koji Vam je preporučio lekar. Uobičajena doza je 6 do 8 tableta tokom dana. Između svakog uzimanja mora biti minimalni razmak od jednog sata. Tablete treba polako istopiti u ustima ispod jezika. Ako pak simptomi potraju duže od 5 dana, javite se lekaru.

Takodje ako uzmete više tableta nego što je trebalo – obratite svom lekaru. Ako ste zaboravili da primenite lek, ne koristite duplu dozu naknadno, već nastavite primenu leka prema uobičajenom rasporedu. Lek primjenjujte onoliko dugo koliko Vam je to propisao lekar.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti leka

Kao i svi drugi lekovi tako i lijek LYSOBACT tablete mogu izazvati nuspojave. Može doći do pojave alergijskih reakcija kao što su: Kožni osip, jak svrab po koži, osetljivost kože na sunčevo svetlo (fotosenzitivnost). Zabeleženi su još i teška alergijska reakcija (anafilaktički šok) i iznenadno oticanje lica i vrata.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene preparata pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Cena leka je oko 300 dinara.

Lysobact sprej

LYSOBACT sprej se primjenjuje za lokalno lečenje akutnih upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrela, kao što su gingivitis, stomatitis i afte. Sprej može biti pomoćna terapija kod grlobolje i bolova pri gutanju, upale krajnika i ždrela. Primenjuje se i pre i posle operativnih zahvata (krajnika, grkljana), kao i kod povreda ili apscesa, kao i nakon vađenja zuba.

Doziranje – Za pojedinačnu dozu, potrebno je pet puta pritisnuti pumpicu za raspršivanje. Postupak se može ponoviti 3 do 6 puta dnevno, sa minimalnim razmacima od 2 h između doziranja. Nemojte koristiti sprej duže od 5 dana.

Share.

Comments are closed.