Laktuloza – sirup protiv smetnji sa probavom

0

Laktuloza sirup se primenjuje u slučaju konstipacije (zatvor) i u prevenciji hepatične encefalopatije (portalna sistemska encefalopatija), kao i hepatične pretkome i kome.

Doziranje i način primene leka

Sirup se može primeniti kao razblažen ili nerazblažen. Pojedinačnu dozu treba progutati odjednom i ne držati u ustima duži vremenski period. Doziranje se odredjuje na osnovu individualnih potreba pacijenta.

U slučaju doziranja jednom dnevno, lek treba piti uvek u isto vreme, najbolje za vreme doručka.

Ako se primenjuje u terapiji kombinovano sa laksativima preporučuje se unos dovoljne količine tečnosti (preporuka je od 6 do 8 čaša) dnevno.

Tokom doziranja, najbolje je koristiti mericu za doziranje.

Laktuloza sirup

Doziranje kod konstipacije

Lek se može davati jednom dnevno ili se podeliti na dve doze. Posle nekoliko dana, početna doza može se prilagoditi kako bi odgovarala odgovoru pacijenta na terapiju. Do postizanja efekta lečenja, može biti neophodno uzeti nekoliko doza , tokom dva do tri dana.

Početna doza sirupa za odrasle i adolescente je 15 do 45 ml, a doza održavanja je od 15 do 30 ml. Za decu starosti od 7 do 14 godina, početna doza je 15 ml, a doza održavanja je 10 do 15 ml. Deca od godinu do 6 godina starosti kao početnu dozu primenjuju 5 do 10 ml sirupa a ista tolika je i doza održavanja. Za bebe, odnosno kod odojčadi mladje od godinu dana, početna doza je do 5 ml, a tolika je i doza održavanja.

Doziranje kod hepatične encefalopatije (lek se koristi samo za odrasle)

Početna doza je 3 do 4 puta dnevno 30 do 45 ml sirupa, a doza održavanja se podešava individualno, tako da svakog dana pacijent treba da ima dve do tri stolice.

Kontraindikacije

Lactulosa sirup se ne sme primenjivati u slučaju alergije na laktulozu ili bilo koju pomoćnu supstancu leka, potom kod gastrointestinalne opstrukcije i galaktozemije.

Sirup ne treba primenjivati ni kod akutnih inflamatornih gastrointestinalnih bolesti, ni kod poremećaja u ravnoteži elektrolita i vode.

Lek ne treba da koriste pacijenti koji imaju naslednu intoleranciju na fruktozu, insuficijenciju laktaze ili kod onih koji pate poremećaja u resorpciji glukoze, odnosno galaktoze.

Dijabetičarima se savetuje oprez pri uzimanju maksimalnih doza tokom terapije u slučaju leenja portalne sistemske encefalopatije.

Interakcije sa drugim lekovima

Laktuloza može da poja gubitak kalijuma uzrokovan drugim lekovima ( kao što su diuretici, kortikosteroidi i amfotericin B). Paralelno korišćenje srčanih glikozida može da pojača njihovo dejstvo usled nedostatka kalijuma.

Laktuloza lek u trudnoći i dojenje

Do sada nisu zabeleženi bilo kakvi štetni efekti laktuloze na embrion odnosno fetus kod ljudi.

Ako se koristi u preporučenim dozama, sirup se, uz konsultacije sa lekarom, može primenjivati tokom trudnoće i dojenja.

Neželjena dejstva – nuspojave

Blagi bolovi u abdomenu, meteorizam, flatulencija na početku terapije,mučnina, povraćanje, dijareja kod viših doza, hipernatrijemija kod terapije portalne sistemske encefalopatije.

Tokom dugotrajne primene leka, sirup u dozi koja u kontinuitetu dovodi do mekih stolica, moraju se uzeti u obzir uobičajene posledice delovanja laksativa na ravnotežu vode i elektrolita.

U slučaju predoziranja, simptomi intoksikacije su mučnina, povraćanje, dijareja i gubitak elektrolita.

Cena leka je oko 750 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.