Losartan – lek protiv visokog pritiska

0

Lek Losartan (film tablete) kao aktivnu supstancu sadrži losartan. Reč je o grupi lekova antagonistima angiotenzina II. To je materija koja nastaje u organizmu i vezuje se za krvne sudove. Na taj način izaziva njihovo stezanje, a rezultat je povećanje krvnog pritiska. Lek Losartan upravo sprečava vezivanje angiotenzina II za te receptore, opušta krvne sudove i na taj način je krajnje dejstvo leka – sniženje krvnog pritiska.

Lek Losartan usporava opadanje funkcije bubrega kod bolesnika koji imaju povišen krvni pritisak i dijabetes melitus tipa 2.

Primena Losartana

Ove tablete se koriste, osim za terapiju visokog krvnog pritiska, još i u terapiji bubrežnog oboljenja kod bolesnika koji pate od hipertenzije i dijabetesa tipa 2, kao i za smanjenje rizika od moždanog udara kod osoba koje imaju hipertenziju i hipertrofiju (uvećanje) leve srčane komore.

Losartan tablete

Kontraindikacije i mere opreza

Nemojte da koristite Losartan tablete u slučaju da ste alergični na losartan i/ili neki drugi sastojak leka, zatim ako patite od teškog oštećenja funkcija jetre i ako ste u trudnoći starijoj od 3 meseca. Lek se valja izbegavati i u prvom trimestru trudnoće.

Oprez pri primeni ovog leka je potreban ako ste već trudni, to planirate, a posebno ako ste u trudnoći starijoj od 3 meseca, jer lek može da izazove ozbiljna oštećenja budućeg novorodjenčeta. Lek se ne sme koristiti ni tokom perioda dojenja.

Vaš lekar treba da zna da li ste ranije imali angioedem, ako imate težak proliv uz povraćanje, ako koristite diuretike ili ste na dijeti sa ograničenim unosom soli.

Takodje, u slučaju da imate suženje ili blokadu glavnih krvnih sudova koji vode do bubrega, ako Vam je nedavno transplantiran bubreg, ako patite od zatajenja srca,koronarnih bolesti ili od primarnog hiperaldosteronizma, takodje je potrebno da obavestite Vašeg lekara.

Posebnu pažnju obratite ako, tokom terapije ovim lekom uzimate neke druge lekove za snižavanje krvnog pritiska, lekove koji zadržavaju kalijum, nesteroidne protivupalne lekove i lekove koji sadrže litijum.

Doziranje

Koristite ovaj lek u dozama koje je propisao Vaš lekar.

Uobičajena doza za odrasle je 50 mg, jednom dnevno.

Maksimalni efekat leka postiže se 3 do 6 nedelja od početka lečenja. Nekada je moguće povećanje doze na 100 mg dnevno.

Kod dece i adolescenata sa hipertenzijom, starosti od 6 do 18 godina, a telesne težine veće od 50 kg,

uobičajena doza losartana je 50 mg jednom dnevno.

Važno: Ove tablete nisu prilagođene za primenu kod hipertenzivne dece i adolescenata uzrasta od 6 do 18 godina, ako im je masa manja od 50 kg. Ovaj lek se ne primenjuje kod dece mladje od 6 godina.

Moguća neželjena dejstva leka (nuspojave)

Ozbiljna ali retka neželjena pojava je teška alergijska reakcija (osip, svrab kože, ili oticanje lica, usana, usta i/ili grla ). U tom slučaju, obavezno potraite lekarsku pomoć.

Zabeležena su i sledeća česta neželjena dejstva: omaglica, nizak krvni pritisak, osećaj nemoći, umor, visok nivo kalijuma u krvi, nizak nivo glukoze u krvi, promene u funkcionisanju bubrega, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, povećanje uree, kreatinina kod osoba koje pate od zatajenja srca.

Cena leka Losartan je oko 170 dinara za jednu kutiju.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.