Loratadin – lek protiv simptoma alergija

0

Lek loratadin je antihistaminik koji se primenjuje kod ublažavanja simptoma i znakova polenskih alergija. Ove tablete za alergiju proizvodi više farmaceutskih kompanija, pa tako nose različita imena kao što su: Clarityn, Clarityne, Fristamin, Pressing, Lomilan… Loratadin slabo dospeva u Centralni nervni sistem, pa će retko uzazvati pospanost. Svojim dejstvom ublažava ili potpuno uklanja rinitis (curenjeiz nosa).

Osim u vidu tableta, ovaj lek se proizvodi i kao suspenzija za oranu primenu (sirup) ili u vidu šumećih tableta.

Osim za alergijski rinitis, Loratadin se koristi još i kod urtikarije, ujeda insekata ili kod preosetljivosti na neke lekove.

Loratadin tablete

Doziranje leka

Maksimalna dnevna doza ovog leka ne sme da predje 10 mg. Važno je da se lek redovno primenjuje i na način koji je to odredio Vaš lekar kako bi se postigli željeni efekti. Unosom tek jedne tablete, očekuje se brzo dejstvo leka i efekat koji duže traje. Lek se brzo resorbuje i postiže najjači efekat za jedan do dva sata nakon primene. Dejstvo tablete je od 3 do 6 sati.

U lečenju sezonskog alergijskog rinitisa, alergije na polen, alergijskog konjunktivitisa, nesezonskog hroničnog idiopatskog rinitisa, hronične urtikarije i drugih alergijskih dermatoza, uobičajena doza za odrasle i decu koja su starija od 12 godina je 10mg jednom na dan.

Ipak, deca koja imaju od dve do 12 godina, a koja imaju više od 30 kilograma, treba da uzimaju dozu od 5 mg dnevno.

Kod pacijenata sa insuficijencijom jetre, doza se koriguje na 5 mg.

Loratadin tablete se piju sa vodom nezavisno od obroka.

Predoziranje: Ako se uzme više leka nego što je to propisano, to može izazvati ekscitaciju ili konvulziju, posebno kod dece.

Nuspojave (Neželjeni efekti leka)

Loratadin je lek koji se inače dobro podnosi pa su tako i nuspojave retke.

To mogu biti suva usta, prolazni umor, pospanost, glavobolja, lakše stomačne tegobe… Kod mladjih pacijenata se može javiti razdražljivost.

Od neželjenih efekata leka prijavljeni su još i vrtoglavica, zujanje u ušima, blaže stomačne tegobe, poremećaj vida, opstipacija, osip, nepravilni rad srca i prebojenost mokraće.

Kontraindikacije

U slučaju da imate problem sa jetrom, pre uzimanja leka Loratadin se morate posavetovati sa lekarom.

Ovaj lek se ne preporučuje za upotrebu u lečenju dece mladje od 2 godine.

Ne primenjujte loratadin ako ste osetljivi na neku od pomoćnih supstanci u leku poput skroba i nekih šećera.

Loratadin u trudnoći i dojenje

U trudnoći, ne treba uzimati lekove koji sadrže loratadin kaoni uperiodu dojenja, jer se loratadin izlučuje u majčino mleko.

Loratadin i alkohol

Loratadin ne pojačava dejstvo alkohola tokom primene leka.

Napomene: Kada se pije u propisanim dozama, loratadin ne bi trebalo da izazove probleme sa upravljanjem vozilima ili mašinama. Medjutim, kod nekih pacijenata se može javiti smanjena budnost, pa se u tom slučaju preporučuje oprez.

Ako ste zaboravili da popijete loratadin, popijte propuštenu dozu čim se setite pa sačekajte vreme za narednu i nikada ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Lekovi koji za aktivnu komponentu imaju loratadin, uglavnom se mogu se nabaviti bez lekarskog recepta, ali je najbolje da se pre primene konsultujete sa lekarom.

Cena kutije tableta Loratadin je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.