Loperamid, tablete protiv dijareje

3

Lek Loperamid svojim dejstvom smanjuje broj stolica i gubitak vode kao i elektrolita iz organizma. Važno je znati da ove tablete nemaju uticaja na kardiovaskularni sistem, kao i na centralni nervni sistem i da ne uzrokuju navikavanje.

Loperamid se koristi kao lek za proliv, odnosno za akutnu ili hroničnu dijareju, kod odraslih i dece starije od 2 godine. Dopunska terapija možda će biti potrebna u smislu rehidracije.

Doziranje leka

Loperamid tablete treba piti sa dosta tečnosti.

Loperamid tablete

Akutni prolivi

Odrasli i deca starija od pet godina : Inicijalna doza leka je 4mg a zatim po 2 mg nakon svake neformirane stolice, ali najduže u trajanju od 5 dana. Uobičajena dnevna doza leka iznosi od 6 do 8 mg , a maksimalna – 16 mg.

Deca starosti od 2 do 5 godina – po 1 mg (polovina tablete) 3 do 4 puta na dan, tokom naduže tri dana.

Hronični prolivi

Odrasli – na početku lečenja: 4 do 8 mg dnevno podeljeno u 2 doze, a zatim se kreće na individualno doziranje, prilagođeno stanju pacijenta a sve dok se ne postignu jedna do dve čvrste stolice. Maksimalna doza leka u ovom slučaju je 16 mg dnevno.

Neželjena dejstva – nuspojave

Kao i svi lekovi, tako i Loperamid može izazvati neželjene efekte, koji se ipak ne javljaju kod svih pacijenata, Od nuspojava moguća je pojava: gastrointestinalnih tegoba kao što su grčevi, osećaj mučnine, povraćanje ili suvoća usta. To su blage nuspojave koje nisu česte.

Medjutim, alergijske reakcije koje se mogu javiti na koži kao osip ili u vidu urtikarije, jesu vrlo retke ali zahtevaju prekid terapije i to da se obratite lekaru za pomoć.

Kontraindikacije

Ne smete koristiti ovaj lek ako ste preosetljivi na loperamid, ili bilo koji drugi sastojak u tabletama.

Deca do 2 godine starosti ne smeju primenjivati lek Loperamid.

Nemojte tokom terapije loperamidom ujedno piti i alkohol.

Loperamid se ne koristi ako pacijent pati od aktivnog ulceroznog kolitisa ili kolitisa izazvanog antibioticima.

Nemojte uzimati ovaj lek ako primećujete krv u stolici ili ako je stolica crna.

Terapija (napomene): Primenu leka Loperamid treba prekinuti ako se akutni proliv ne zaustavi u roku od 48 sati. Loperamid se može koristiti zajedno u terapiji sa antibakterijskim medikamentima za lečenje dijareje kao što su kotrimoksazol ili ciprofloksacin.

Upotreba Loperamida u trudnoći i dojenje

Loperamid se ne koristi tokom perioda dojenja i tokom drugog stanja.

Predoziranje i terapija predoziranja

Ako uzmete više leka nego što je to propisano, mogu se javiti opstipacija, paralitički ileus, nauzeja i depresija centralnog nervnog sistema.

Kako bi se smanjila resorpcija leka, što pre treba dati suspenziju aktivnog medicinskog uglja. U slučaju da pacijent povrati, daje se druga suspenzija od 100 g medicinskog uglja oralno, i to čim bude moguće da se tečnost zadrži. Ako pacijent pak nije povratio, a depresija CNS je izražena, sprovodi se ispiranje želuca, i davanje suspenzije medicinskog uglja uz pomoć gastrična sonde.

Kod predoziranja loperamidom, važno je da se kod bolesnika stanje prati konstantno minimum 24 sata a zbog depresije CNS-a. Deca su osetljivija na simptome predoziranja nego odrasli pa se u tom slučaju može dati nalokson.

Lek Loperamid se može izdavati i bez lekarskog recepta. Cena kutije leka Loperamid je oko 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

3 komentara

  1. Aleksandar on

    Nije povucen, mozda ga trenutno nisu imali. U Srbiji ga pod istim imenom i sastavom proizvodi Zdravlje Leskovac, clanica Actavis grupe.