Ibuprofen – lek protiv bolova i povišene temperature

0

Lek Ibuprofen spada u lekove poznate pod nazivom nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Ibuprofen (tablete i sirup) snižava povišenu telesnu temperaturu, smanjuje bol i otklanja znake zapaljenja.

Ibuprofen se koristi u terapiji bolova blagog do umerenog intenziteta (glavobolja, protiv zubobolje, posle vadjenja zuba, protiv groznice, kod menstrualnih bolova, kod visoke temperature, kod grčeva u mišićima, za bolove u leđima i u terapiji simptoma prehlade i gripa.

Kontraindikacije

Lek Ibuprofen ne smete koristiti ako ste alergični na ibuprofen, aspirin, ili neki sastojak leka. Nemojte koristiti ovaj lek ako ste ranije imali otežano disanje, pogoršanje astme, alergijski osip ili svrab i curenje iz nosa zbog primene ibuprofena, aspirina ili sličnih lekova, zatim, ako ste ranije imali čir na želucu ili druge probleme sa želucem. Ne preporučuje se da se ibuprofen i alkohol paraleleno konzumiraju.

Ibuprofen lek

Ako patite od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, imate krvarenje u digestivnom sistemu, krvarenje ili perforacije u prošlosti, nemojte koristiti Ibuprofen.

Takodje, ovaj lek nije namenjen Vama ako imate teško oboljenje srca, jetre ili bubrega, ukoliko ste u trudnoći (poslednji trimester), ako imate manje od 12 godina ,ili imate povećanu sklonost ka krvarenju.

Lek nije namenjen za decu koja imaju manje od 12 godina.

Mere opreza:

Ibuprofen tablete mogu otežati začeće. Nemojte uzimati Ibuprofen ako uzimate varfarin ili heparin osim ako Vam to nije preporučio lekar koji će nadzirati Vaše zdravstveno stanje!

Doziranje

Preporučuje se počinjanje lečenja primenom najnižih doza. Tablete Ibuprofen se uzimaju uz hranu ili posle obroka. Za bebe se preporučuje lek u vidu sirupa ali samo prema savetu pedijatra.

Ibuprofen tablete se mogu uzimati na prazan želudac sa malo vode. Ako se jave problemi sa varenjem, lek treba uzeti sa malo hrane ili mleka.

Uobičajeno doziranje kod odraslih i za decu stariju od 12 godina: Početna doza je 400 mg i ona se prema potrebi može ponoviti u dozama od 200 do 400 mg u intervalima od četiri sata, do maksimalno 1200 mg tokom 24 časa.

Kod starijih osoba postoji povećan rizik od pojave težih posledica neželjenih dejstava. Lek je namenjen za kratkotrajnu primenu i ne uzimajte lek ga duže od 3 dana osim ako to lekar nije preporučio.

Predoziranje: Ako ste uzeli više Ibuprofena nego što je trebalo odmah se javite lekaru. Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, glavobolja, nesvestica, pospanost, zamućen vid ili zujanje u ušima. Nikada ne uzimajte dvostruku dozu leka da nadoknadite onu koju ste preskočili.

Primena leka Ibuprofen u trudnoći i tokom dojenja

Treba izbegavati upotrebu ibuprofena tokom trudnoće i dojenja. Lek se ne sme primenjivati u poslednjem trimestru trudnoće.

Neželjena dejstva – nuspojave

Nuspojave su uglavnom blage. Pod uticajem Ibuprofena, možete osetiti vrtoglavicu i pospanost. Ako se tako osećate, nemojte da upravljate vozilom i rukujete mašinama.

Prestanite sa uzimanjem leka i idite kod lekara, ako primetite oticanje lica, usana ili grla, svrab i sitnozrnaste ospe na koži. Od teških nuspojava su prijavljene: teška glavobolja, visoka temperatura, ukočenost u vratu ili preosetljivost na jaku svetlost, krv u stolici, crna, katranasta stolica i poraćanje krvi.

Tokom primene ibuprofena mogu se javiti mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, zatvor, poremećaj varenja, bolovi u predelu stomaka, krv u stolici, povraćanje krvi, ulcerativni stomatitis…

Cena leka je oko 350 dinara. Proizvodjač leka je Hemofarm Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.