Iberogast – tablete za želudac

0

Iberogast ( kapi i tablete ) je biljni lek koji se primenjuje za probavu, u terapiji stomačnih i crevnih tegoba koje se javljaju kod funkcionalne dispepsije i sindroma iritabilnog creva.

Navedene bolesti karakterišu poremećaj rada creva, bolni želudac, gorušica, osećaj prezasićenosti, stomačni grčevi, gastritis i mučnina.

Kontraindikacije

Iberogast ne smete uzimati ako znate da ste alergični na neku od aktivnih supstanci. Ovaj biljni lek nije namenjen za decu koja su mlađa od šest godina.

Iberogast tablete

Mere opreza

U slučaju uporne bolesti ili izostanka očekivanog rezultata nakon upotrebe leka, obratite se lekaru za savet.

Ako imate organski poremećaj gastrointestilnog sistema, kao i ako lek treba da se primeni kod dece uzrasta 6 do 12 godina, lekar treba da odluči o načinu primene i o eventualno drugoj terapiji.

Pošto lek sadrži alkohol, potreban je oprez ako imate oštećenje jetre, epilepsiju ili oštećenje mozga, ili svakodnevno unosite alkoholna pića.

Iberogast u trudnoći i dojenje

Prema za sada dostupnim iskustvima nema indicija o štetnosti upotrebe Iberogast kapi tokom trudnoće i tokom dojenja. Opak, primena ovog leka se tokom trudnoće i dojenja ne preporučuje.

Doziranje i primena leka

Ako lekar nije drugačije propisao, Iberogast kapi se uzimaju pre ili tokom jela sa malo tečnosti.
Odrasli i adolescenti treba da uzimaju tri puta dnevno 20 kapi. Deca uzrasta od 6 do 12 godina uzimaju 3 puta dnevno po 15 kapi, ali samo uz lekarski recept. Rastvor pre primene dobro promućkajte. Dužina trajanja terapije zavisi od vrste, ozbiljnosti i toka bolesti.
Predoziranje: Ako ste uzeli veću dozu leka Iberogast nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom! Ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Kao i svi lekovi tako i Iberogast može da ima neželjena dejstva, mada se ona ne moraju ispoljiti kod svih pacijenata. Vrlo retko su prijavljene alergijske reakcije kao što su osip, svrab, otežano disanje. Ako se pojavi neka neželjena reakcija, prestanite sa uzimanjem leka i obratiti se lekaru za savet.

Iako je rok upotrebe u pakovanju – 2 godine, nakon otvaranja bočice lek treba iskoristiti u okviru 8 nedelja. Rastvor čuvajte na temperaturi do 25°C, ne u frižideru, i nemojte ga zamrzavati.
Napomena: Pojava taloga ili zamućenja rastvora neće umanjiti efikasnost preparata.

Sastav biljnog leka Iberogast

Aktivne supstance su: sveža biljka divljeg renca (Iberis Amara L.), koren anđelike (Angelica archangelica L.), list matičnjaka (Mellissa officinalis L.), plod kima (Carum carvi L.), plod gujine trave (Silybum marianum L.), koren sladića (Glycyrrhiza glabra L.), cvet kamilice (Matricaria recutita L.), list nane (Mentha piperita L.) i nadzemni deo ruse (Chelidonijum majus L.)

Iberogast® kapi su proziran do blago zamućen rastvor tamno braon boje. Proizvođač leka je nemačka farmaceurska kuća Arzneimittelwerk GmbH. Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta.

Cena leka je oko 500 dinara. Rastvor je dostupan u pakovanju od 20 ml.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.