Lomexin – krema protiv gljivica

0

Lomexin vaginalna krema kao aktivnu komponentu sadrži fentikonazol nitrat. To je preparat namenjen za vaginalnu primenu koji ima antigljivično dejstvo.

Primena leka

Fentikonazol ima moćno antimikotičko dejstvo širokog spektra. Ovaj lek blokira oksidantne enzime i direktnom akcijom na membrani izaziva nekrozu gljivične ćelije. Na taj način – lek uništava gljivice.

Lomeksin se najčešće primenjuje za kandidu, odnosno kod vulvovaginalne kandidijaze.

Lomexin krema

Kontraindikacije (Kada se Lomeksin ne sme koristiti)

Lomeksin je kontraindikovan kod pacijenata preosetljivih na imidazole.

Lomeksin u trudnoći i dojenje

Nije dokazana bezbednost primene ovog leka za trudnice i dojilje. Konsultujte se sa lekarom o primeni bilo kog leka ako ste u drugom stanju, planirate trudnoću ili dojite bebu.

Lomeksin se takodje ne preporučuje za lečenje dece.

Nuspojave (neželjeni efekti na lek)

Kada se ovaj lek primenjuje na leziju ili za vreme intravaginalne insercije, može se osetiti blago peckanje koje brzo nestaje.

Duža primena ovog leka može da izazove osetljivost na proizvod. U tom slučaju, terapiju treba prekinuti i konsultovati lekara kako bi se primenila alternativna terapija.

Pažnja: Lomeksin može oštetiti lateks (kontracepcija kondomima) pa su zato dodatne mere kontracepcije neophodne.

Doziranje vaginalnog krema Lomeksin

Lomeksin vaginalna krema se u dozi od 5 g intravaginalno primenjuje svakog jutra i večeri tokom tri dana.

Preporuka za muškarce: Preporučljivo je da seksualni partner takođe tretira lokalno (glavić i kožicu) sa LOMEKSIN kremom, kako bi sprečio ponovnu infekciju.

Napomena: Vodite računa o tome da aplikator uvek bude savršeno čist. Posle svake upotrebe, operite ga pažljivo toplom vodom i sapunom. Ako lekar savetuje sterilizaciju aplikatora, iz posebnih razloga, pratite njegove instrukcije. Ne koriste vodu koja je toplija od 50 ° C, niti organske rastvarače, a zatim osušite aplikator.

Ako lekar to nije drugačije propisao, aplikator treba da bude pun. Nakon toga, čistim rukama, pritiskom na aplikator, uneti u vaginu mast.

Nuspojave i mere opreza

Kao isvi lekovi tako i Lomeksin može da izazove neka neželjena dejstva, mada se ona neće manifestovati kod svih pacijenata.

Lek Lomeksin se uglavnom dobro podnosi. Opšti poremećaji i promene na mestu primene mogu biti : blage i prolazne eritematozne reakcije ili peckanje, ali jako retko.

Alergijska reakcija na lek dešava se dosta ređe. U slučaju reakcije preosetljivosti ili razvoja mikroorganizama otpornih na lomeksin, terapiju treba prekinuti i javiti se lekaru.

Pošto se nakon lokalne primene LOMEKSIN-a, veoma malo fentikonazola apsorbuje sistemski, predoziranje ovim lekom nije moguće.

Nije preporučljivo da se vaginalni krem Lomeksin koristi za vreme menstruacije. Odredite tri dana za lečenje, za koje znate da tokom njih neće početi Vaš menstrualni ciklus.

Reakcije preosetljivosti treba tretirati simptomatično.

Lomeksin vaginalna krema je bele boje, homogena je i pakuje se u tube sa zapreminom od 30 g uz priloženi aplikator za vaginalnu upotrebu.

Vaginalni krem Lomeksin treba čuvati na mestu zaštićenom od svetlosti i ispod 30 stepeni. Čuvati van domašaja dece.

Cena leka Lomeksin je oko 850 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.