Logest – hormonska kontracepcija

0

Logest tablete su hormonski kontraceptiv, odnosno kombinovane “antibebi pilule” koje sadrže malu količinu dva različita ženska hormona: progestagen i estrogen.

Doziranje i način primene

Ako se kombinovani oralni kontraceptivi, kao što su i Logest tablete, pravilno primenjuju procenat neuspeha metode je oko 1% u godinu dana.

Pakovanje Logest tableta sadrži 21 tabletu i svaka tableta je označena danom u nedelji kada je treba popiti. Uzima se po jedna tableta svaki dan u isto vreme, s malo tečnosti. Pratite strelice sve dok ne popijete sve tablete a onda tokom narednih sedam dana napravite pauzu. Menstruacija bi trebalo da počne tokom tih nedelju dana pauze. Pojava menstruacije obično je dva ili tri dana po uzimanju poslednje Logest obložene tablete. Počnite sa uzimanjem tableta iz novog pakovanja osmi dan, čak i ako menstruacija i dalje traje. Ako želite da ove tablete koristite kao pilulu za “dan posle” posavetujte se sa Vašim ginekologom, na koji način to možete da uradite.

Logest pilule

Uzimanje prvog pakovanja Logest tableta

-Ako u prethodnom mesecu niste koristili hormonski kontraceptiv:

Počnite s uzimanjem Logest obloženih tableta prvog dana ciklusa. Logest tablete deluju odmah pa nije potrebno primeniti dodatne kontracepcijske metode. Sa uzimanjem tableta možete započeti između drugog i petog dana ciklusa, ali tada je potrebno da koristite dodatnu mehaničku kontracepciju prvih sedam dana prvog ciklusa korišćenja ovih tableta.

-Ako prelazite s drugog kombinovanog oralnog kontraceptiva, vaginalnog prstena ili transdermalnog flastera na ove pilule:

Možete početi da pijete Logest tablete dan posle uzimanja poslednje tablete iz prethodnog pakovanja. U slučaju da ste primenjivali vaginalni prsten ih transdermalni flaster, najbolje je da počnete da uzimate Logest na dan njihovog uklanjanja.

-Ako prelazite s tableta koje sadrže samo progesteron:

Minipilulu možete da prestanete da uzimate bilo koji dan i početi sa Logest tabletama sledećeg dana u isto vreme, ali prilikom snošaja morate da koristite dodatnu mehaničku kontraceptivnu zaštitu tokom prvih sedam dana uzimanja tableta.

-Ako prelazite s injekcija, implantanta ili intrauterinog sistema (IUS) koji otpušta progesteron

Počnite sa primenom Logesta onda kada je termin za narednu injekciju ili onog dana kada je odstranjen implantant ili IUS. Ipak, obavezno treba da primenite dodatnu mehaničku kontraceptivnu zaštitu prvih nedelju dana pijenja tableta.

-Ako ste se skoro porodili

Ako ste se nedavno porodili, trebalo bi da sačekate do prve redovne menstruacije a onda da krenete sa primenom ovih tableta. Ako dojite, posavetujte se sa lekarom.

-Ako ste imali spontani ili arteficijalni pobačaj, posavetujte se sa ginekologom o primeni ovog kontraceptiva.

Prestanak uzimanja tableta

Logest obložene tablete možete prestati uzimati kad god želite.

Šta ako ste zaboravili da uzmete tabletu?

Ako je prošlo manje od 12 sati od uobičajenoga vremena uzimanja tablete, kontracepcijska zaštita nije ugrožena. Uzmite tabletu čim se setite i nastavite uzimanje tableta na uobičajen način.

Primena za odlaganje menstruacije

Menstruaciju možete da odložite tako što ćete početi sa uzimanjem tableta iz narednog pakovanja odmah po završetku trenutnog pakovanja. Kad želite da menstruacija počne, jednostavno prekinite s uzimanjem tableta.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ove pilule ako imate ili ste ikada imali poremećaje u cirkulaciji krvi, ako imate ili ste imali moždani udar , zatim stanja koja ukazuju na srčani ili moždani udar, ako imate migrenu u anamnezi praćenu poremećajima vida, nesposobnošću govora, slabošću ili ukočenošću, ako patite od šećerne bolesti , pankreatitis, žuticu ili tešku bolest jetre, ako ste ikada imali karcinom, benigni ili maligni tumor jetre i ako imate neobjašnjiva vaginalna krvarenja.

Ove pilule ne treba da se koriste u trudnoći, zatim ako ste alergični na etinilestradiol ili gestoden ili na bilo koji od sastojaka tableta.

Ove pilule i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Nuspojave

Poremećaji očiju, nepodnošenje kontaktnih sočiva, mučnina, bol u stomaku, povraćanje, proliv, preosetljivost, promene u telesnoj težini, glavobolja, migrena, poremećaji libida, bolne dojke, osip, iscedak iz dojki i vaginalni iscedak, urtikarija…

Cena kontraceptiva je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.