Lodoz – lek za snižavanje krvnog pritiska

0

Lek Lodoz sadrži dve aktivne supstance: bisoprolol i hidroklorotiazid. Ove tablete spadaju u beta blokatore koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska. Takodje je i diuretik koji doprinosi snižavanju pritiska jer povećava izlučivanje mokraće.

Lodoz se koristi za lečenje blago do umereno povišenog pritiska. Zamena za Lodoz odnosno paralelni lek jeTences Plus.

Kontraindikacije

Lodoz nemojte uzimati ako imate alergiju na bisoprolol, hidroklorotiazid ili druge sastojke leka. Lodoz se ne koristi kod pacijenata koji boluju od teške astme, nekih bolesti vezanih za srce, bolesti pluća, zatajenjea srca, poremećaja srčanog ritma, bolesti poznate kao sick-sinus sindrom, zatim kod osoba koje pate od nelečenog tumora nadbubrežne žlezde, imaju probleme sa cirkulacijom u rukama i nogama, povećanu kiselost krvi, teške bolesti bubrega ili jetre, nizak nivo kalijuma u krvi i koji su na terapiji sultopridom.

Lodoz lek

Recite Vašem lekaru ako bolujete od neke hronične bolesti jer će možda biti potrebno prilagoditi dozu ili primena drugačije terapije. Pažnja u primeni ovog leka je neophodna i ako dojite, ili planirate dojenje i ako planirate odlazak u solarijum zbog mogućnosti pojave kožnog osipa.

Paralelna primena ovog leka nije dozvoljena zajedno sa litijumom, sa drugim lekovima za visok pritisak, salekovima za anginu pektoris ili nepravilan ritam srca.

Lodoz je lek koji se ne koristi za terapiju kod dece.

Napomena: Ako ste sportista, znajte da ovaj lek može dati pozitivnu reakciju na doping.

Lodoz i alkohol nisu posebno kontraindikovani, ali se svakako posavetujte sa lekarom, ako često konzumirate alkoholna pića.

Lodoz u trudnoći

Lodoz se ne koristi kod žena u drugom stanju. Lekar će Vam preporučiti meki drugi lek tokom trudnoće.

Lodoz prelazi placentu i njegova upotreba posle trećeg meseca trudnoće može da naškodi plodu.

Doziranje i primena

Lodoz treba da uzimate u dozama koje Vam je propisao lekar.

Uobičajena početna doza je jedna Lodoz 2,5 mg / 6,25 mg tableta dnevno. Doza se može povećavati u odnosu na Vaš odgovor na terapiju ali o tome odlučuje lekar.

Lodoz je najbolje piti ujutru uz doručak, ili van obroka. Tabletu popijte sa vodom i nemojte je žvakati.

Nikada nemojte naglo da prestajete sa terapijom već se o dužini terapije savetujte sa lekarom.

U slučaju da popijete više tableta od propisane doze, odmah se javite lekaru! Simptomi predoziranja su: pad pritiska, usporenje srčanog ritma, problemi u radu srca, omaglica, mučnina, pospanost, problemi sa disanjem, pad šećera u krvi…

Ako ste zaboravili da uzmete tabletu , uzmite je čim se setite, pa terapiju nastavite uobičajenim tempom, osim ako nije blizu termin za sledeću dozu, kada treba da preskočite onu propuštenu.

Nuspojave

Česte nuspojave pri primeni Lodoza su: osećaj hladnoće i utrnulost u udovima, umor, omaglica i glavobolja. Javjaju se uglavnom na poetku terapije i nestaju posle nedelju, dve.

Mogući su i poremećaji probavnog sestema kao što su mučnina, povraćanje, proliv ili zatvor.

Manje česte nuspojave mogu biti: mišićna slabost, grčevi u mišićima, slabost, smetnje sa spavanjem, depresija, gubitak apetita, problemi s disanjem, stomačne tegobe, povećani nivo masnoća, holesterola, mokraćne kiseline ili šećera u krvi, noćne more, halucinacije,svrab, osip, crvenilo lica…

Cena leka je oko 800 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.