Lioton – lek za vene i kapilare

0

Gel Lioton 1000 (mast, krema) sadrži kao aktivnu materiju heparin. Pogodan je za primenju na koži jer ne ostavlja tragove nakon mazanja. Lioton poseduje jaka antikoagulantna i protivupalna dejstva i poboljšava mikrocirkulaciju. Lioton gel se prodaje u tubama sa 20, 30, 50 ili 100 ml gela.

Tekstura gela omogućava mu da prodre duboko kroz kožu, što je potrebno,kako bi Lioton delovao.

Lioton gel se za vene i kapilare primenjuje isključivo lokalno na mesto tegoba, jako se dobro podnosi i dosta je učinkovit. Zahvaljujući dejstvu hlađenja, Lioton daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće.

Lioton mast

Ovaj gel se jednostavno primenjuje. Potrebno je samo da blago utrljate 3 do 10 cm gela na zahvaćenu površinu, jednom do tri puta dnevno. Gel neće ostaviti nikakav trag i ima prijatan miris lavande i narandžinog cveta, pa je zato veoma praktičan i diskretan za korišćenje –možete ga nositi i na posao i razna putovanja.

Lioton gel se može nabaviti bez recepta lekara,ali je preporuka da pre njegove primene posavetujte sa lekarom.

Primena i doziranje gela Lioton

Lioton gel se široko primenjuje kod upala vena, u području internemedicine ili vaskularne hirurgije.

Gel Lioton se koristi za terapiju:

Površinskog tromboflebitisa koji uključuje lečenje bolesti površinskih vena poput varikoznih sindroma i njihovih komplikacija,

Postoperativnog varikoflebitisa,

Nakon safenoktomije.

Doziranje: Primenjuje se jednom do tri put dnevno laganim utrljavanjem 3 do 10 cm gela na zahvaćenu površinu.

Lek Lioton se ne primenjuje kod dece.

Kontraindikacije (Kada ne smete primenjivati lek)

Nemojte koristiti gel Lioton ako ste preosetljivi na heparin ili na neku od pomoćnih supstanci u leku.

Oprez prilikom primene ovog gela je potreban u slučaju krvarenja, (za hemoroide koji krvare) ako imate otvorene rane ili probleme sa sluzokožom, ako je koža inficirana ili je u toku neki gnojni proces.

Pošto ovaje gel sadrži metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat, ne treba da ga koriste pacijenti preosetljivi na parabene.

Lioton u trudnoći i dojenje

U uputstvu za upotrebu je navedeno da nema posebnih podataka o primeni liotona u trudnoći i za vreme dojenja, pa se pre uzimanja bilo kog leka u trudnoći ili tokom dojenja, obavezno savetujte sa lekarom.

Gel Lioton ne utiče napsihofizičke sposobnosti patako ne predstavlja opasnost ako rukujete mašinama ili upravljate vozilima.

Interakcije sa drugim lekovima

Primena heparina može dodatno produžiti protrombinsko vreme kod pacijenata koji koriste oralne antikoagulanse.

U slučaju predoziranja, učinak heparina se može se neutralizovati protamin sulfatom.

Nuspojave (Neželjeni efekti leka)

Kao i svi lekovi, tako i lioton može izazvati neka neželjena dejstva. Poznato je da su vrlo retke alergijske reakcije na primenu heparina na kožu. U nekim slučajevima ipak, mogu se javiti reakcije preosetljivosti kao što su crvenilo kože i svrab koji se obično brzo povlače kada se prekine primena gela.

O svakoj nuspojavi treba obavestiti lekara.

Čuvanje leka Lioton

Lioton gel treba čuvati na temperaturi do 25 °C

Cena leka je oko 1 000 dinara u zavisnosti od zapremine pakovanja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.