Linex – kapsule za probleme sa probavom

1

Linex (tvrde kapsule, tablete) je lek koji sadrži posebne bakterije mlečne kiseline koje regulišu ravnotežu crevne flore. Ovaj probiotik se prodaje u pakovaju od 16 kapsula u blisteru ili u bočici.

Dejstvo leka Linex

Bakterije mlečne kiseline inače su uobičajeno prisutne u tankom i debelom crevu. Medjutim, ako njihov broj nije dovoljan, okruženje postaje previše alkalno, što omogućava razmnožavanje štetnih bakterija i poremećaja varenja.

Linex kapsule, se koriste za dijareju (za proliv), kao potporna terapija i kod drugih digestivnih poremećaja koji su izazvani bakterijskim i virusnim infekcijama (za odrasle i za decu , ali ne i za bebe mladje od 3 godine bez nadzora lekara).

Koriste se i za digestivne probleme koji su nastali zbog terapije antibioticima i usled hemioterapije.

Linex tablete

Kontraindikacije (Kada ne treba koristiti Linex)

Ne smete uzimati Linex kapsule, ako ste alergični na bilo koji od njihovih sastojaka.

Pre nego što počnete terapiju Linux kapsulama recite lekaru ako imate telesnu temperaturu višu od 38 stepeni, ako imate tragove sluzi ili krvi u stolici, ako proliv traje više od 2 dana, ako je proliv toliko jak da gubite telesnu težinu, ako imate bolove u stomaku, ako patite od side ili nekih hroničnih bolesti poput dijabetesa.

Kod dece koja su mladja od 5 godina, neophodna je i nadoknada tečnosti i elektrolita.

Kako uzimati Linux kapsule

Kapsule Linux najbolje je uzimati posle jela. Kako bi njihova efikasnost bila veća, nemojte piti kapsule i alkohol zajedno, kao ni sa vrelim napitcima.

Linex kapsule u trudnoći

Pošto za sada ne postoje dokazi ni iskustva o tome kakvo je dejstvo mlečne kiseline tokom perioda trudnoće i dojenja, Linex kapsule nisu preporučljive za primenu tokom drugog stanja niti perioda dojenja.

Linex i drugi lekovi

Nisu poznate interakcije Linexasadrugim lekovima. Kapsule Linex se mogu koristiti uz terapiju antibioticima i hemioterapijskim agensima.

Doziranje leka Linex

Bebe i deca do 2 godine: jedna kapsula, tri puta dnevno,

Deca starosti od 2 do 12 godina: jedna do dve kapsule, tri puta dnevno,

Odrasli: dve kapsule, tri puta na dan.

Ako dete ne može da proguta kapsulu, sadržaj kapsule se nakon njenog otvaranja može izručiti u kašičicu, pomešati sa malo vode ili tečnosti u tako dati detetu da popije.

Ukoliko se simptomi ne povuku dva dana nakon terapije Linexom, javite se lekaru za savet.

Nisu poznati simptomi predoziranja, ali u tom slučaju treba da se odmah javite lekaru.

Nikada ne uzimajte vostruku dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek u odredjeno vreme! Popijte kapsulu čim se setite i nastavite terapiju uobičajenim tempom.

Neželjena dejstva (nuspojave)

Kao i svaki drugi lek i Linex kapsule, mogu da izazovu neka neželjena dejstva, mada vrlo, vrlo retko.

Linex se primenjuje dosta godina, i do sada još nisu prijavljena neka neželjena dejstva. Medjutim, preosetljivost ili alergijijske reakcije kao što su svrab, osip, otoci, mogu se javiti kod pacijenata koji su preosetljivi na neki od sastojaka ovih kapsula.

Cena leka je oko 600 dinara. Lek se može nabaviti u apoteci i bez lekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. hvala vam mnogo za ovu tabletu deluje za 5 minuta i mnogo mi je pomogla