Lindynette – hormonski kontraceptiv

0

Lindynette tablete su kombinovani kontraceptiv, koji sadrži dve vrste hormona: estrogen etinilestradiol i progestagen gestoden. Oni sprečavaju ovulaciju i uzrokuju zgušnjavanje sluzi u vratu materice

ime otežavaju spermatozoidima da dopru do jajašca.

Lyndinette zablete za kontracepciju (antibebi pilule) su delotvorne i efikasne ako se primenjuju uz poštovanje uputstva za upotrebu.

Kontraindikacije

Lindynette tablete se ne koriste ako imate krvne ugruške u nogama, plućima, očima, u dubokim venama nogu, ako u porodici imate istoriju bolesti krvnih ugrušaka, ako imat rak dojke, sluznice materice, vrata materice i rodnice, ako postoji tumor jetre ili postoji sumnja.

Lindynette tablete

Tablete se ne koriste i ako imate neku bolest jetre, anginu pektoris, migrenu sa fokalnim simptomima, nekontrolisan visok pritisak, šećernu bolest, neobjašnjeno krvarenje u rodnici , ako ste trudni, ako dojite i ako ste alergični na neki sastojak leka.

Morate reći lekaru ako patite od čvorića u dojkama, visokog nivoa holesterola ili triglicerida, imate epilepsiju, depresiju ili bolest žučne kese, srca ili bubrega.

Tokom uzimanja Lindynette tableta, morate redovno odlaziti na lekarske kontrole, dva puta godišnje.

Peroralna kontracepcija i alkohol nisu posebno kontraindikovani,ali se o tome posavetujte sa svojim ginekologom.

Važne napomene

Pušenjem cigareta povećava se rizik od teških, nepoželjnih učinaka kontraceptiva nasrce i krvne sudove, posebno kod žena starijih od 35 godina. Savet je da se prestane sa pušenjem.

Žene koje uzimaju pilule zakontracepciju imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Prijavljeni su retki slučajevi raka jetre kod dugotrajne primene pilula.

Lindynette morate prestati da koristite mesec dana pre planirane operacije, a ne smete ih uzimati ni u periodu otežanog kretanja.

Interakcije sa drugim lekovima

Neki lekovi mogu sprečiti delovanje pilula kao što su: lekovi za epilepsiju, tuberkulozu i infekciju HIV-om/AIDS-a, zatim neki sedativi i trankvilizatori…

Lindynette tablete i antibiotici: Ako uzimate antibiotike, uvek potražite savet lekara o merama opreza.

Biljni preparati na bazi gospine trave (Hypericum perforatum) mogu da spreče dejstvo ovih tableta,pa ih zato ne uzimajte.

Način uzimanja tableta za kontracepciju

Svaka pilula je označena danom u nedelji. Tablete se uzimaju od prvog dana menstrualnog krvarenja. Zaštita od neželjene trudnoće nastupa odmah.

Ako pak tablete počnete da uzimate nekog drugog dana od početka menstruacije, neophodna je primena dodatne kontracepcijske metode, tokom sedam dana uzimanja pilula, ali samo za vreme uzimanja pilula iz prvog pakovanja.

Pilule morate uzimati svakog dana u isto vreme.

Pošto ste potrošili 21 pilulu, napravite pauzu od sedam dana tokom koje Vam nije potrebna dodatna kontracepcija.

Napomena: O uzimanju ovih pilula posle porođaja, pobačaja ili spontanog pobačaja morate se posavetovati sa lekarom.

Ako s uzimanjem pilule kasnite manje od 12 sati, uzmite je čim se setite, i dalje nastavite prema uobičajenom rasporedu.

Nuspojave

Lindynette može izazivati neke blage nuspojave. To mogu biti bolovi i grčevi u stomaku, muka,povraćanje, promene u apetitu, promene telesne težine, promenjen libido, nervoza, depresija, glavobolja, osetljive dojke ili iscedak iz dojki, problemi sa kožom, kandidijaza,pojačana maljavost, nepravilna krvarenja ili izostanak krvarenja, nadutost, tanja kosa, promene u vaginalnom sekretu,jak i iznenadni osip.

Cena leka je oko 1000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.