Lexilium – tablete za smirenje

4

Lek Lexilium kao aktivnu komponentu sadrži bromazepam. On ima anksiolitično, hipnotično, miorelaksantno i antikonvulzivno delovanje.

Tablete Lexilium se koriste za otklanjanje emocionalnih poremećaja kao što su: psihička napetost, nemir, uznemirenost, razdražljivost, poremećena koncentracija, strah, nesigurnost, rastrojenost. Lexilium uklanja reakcije koje prate anksioznost u stabilizuju neurovegetativni sistem.

Ovaj lekse koristi i kod emocionalnih poremećaja i stanja psihičke napetosti: protiv anksioznosti, nervoze (za smirenje) , protiv uznemirenosti i nesanice (za spavanje).

Lexilium tablete

Primena leka je indikovana i kod psihomotornih poremećaja kardiovaskularnog, respiratornog i gastrointestinalnog sistema a koji uzrokuju glavobolje, dermatoze, astmu, hiperventilacijski sindrom, ulkus, kolitis, iritabilni kolon.

Lexilium se primenjuje i u terapiji psihoneuroze – kod reakcija koje se javljaju kod akutnog i kroničnog alkoholizma.

Doziranje, predoziranje i način primene

Doziranje je individualno i zavisi od stanja pacijenta i odgovora na lek. Lek se uzima isključivo prema uputstvu lekara.

Srednja doza je od 1,5 mg do 3 mg, do 3 puta na dan.

U težim slučajevima, dozaje od 6 mg do 12 mg, do 2 puta dnevno.

Kod pacijenata koji su u starijem životnom dobu, doze se obično smanjuju za 50 posto.

Terapija se obično počinje najnižom preporučenom dozom, koja se po potrebi postepeno uvećava.

Važna napomena: U slučaju dugotrajnog lečenja Leksiliumom, terapija se ne sme naglo prekidati jer su moguće posledice u vidu sindroma zavisnosti, pa se zato sprovodi postepeno odvikavanje od leka.

Ako ste popiliviše tableta Lexiliuma nego što Vam je propisano morate se hitno javiti lekaru!

Kontraindikacije

Lek se ne sme koristiti kod pacijenata koji su preosetljivi na benzodiazepine, kod osoba koje boluju od miastenije gravis, glaukoma i kod bolesnika koji imaju teža oštećenja funkcije jetre i bubrega.

Lek Lexilium i alkohol ne smeju se zajedno konzumirati. Lek može uticati na psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima istovremeno sa alkoholnim pićima ili depresorima CNS. Ako su pri predoziranju uzeti i alkohol ili druga depresivna sredstva, ishod može biti smrtonosan. Indicirano je ispiranje želuca a antidot je flumazenil.

Lexilium u trudnoći i dojenje

Lek Leksilijum se ne sme koristiti u trudnoći, pri dojenju i u fertilitetnoj fazi. U prvom tromesečju trudnoće, povećan je rizik anomalija ploda, a u kasnijim mesecima može uzrokovati pospanost, respiratornu depresiju novorođenčeta ili hipotoniju.

Nuspojave

Kod osetljivih pacijenata, naročito akose primenjuju više doze, mogu se javiti pospanost, vrtoglavica, ataksija. Neki pacijenti prijavljuju glavobolju, mučninu, povraćanje, slabost, razdražljivost.

Simptomi nepodnošljivosti ili predoziranja su izražena sedacija, dezorjentacija, letargija i koma.

Važno! Kod dugotrajne upotrebe leka, mogućaje pojava zavisnosti (psihička i fizička).

Mere opreza

Kod starijih osoba postoji veća osetljivost na lekove, pa će doktor u tom slučaju verovatno prilagoditi i smanjiti dozu.

Oprez je potreban i kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Budite oprezni i prijavite lekaru ako koristite i druge lekove sadejstvom na CNS kao što su neuroleptici, antidepresivi, trankvilansi i hipnotici jer postoji medjudejstvo sa Leksilijumom.

Proizvodjač leka Lexilium je Alkaloid Skopje, Makedonija, a lek je dostupan u kutiji sa 30 tableta po 1,5 mg, u kutiji sa 30 tableta po 3 mg i 30 tableta po 6 mg.

Cena leka je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

4 komentara

  1. Posle tablete lexilium mozeli se pitti kahva. Ako se pijesta se dogaca

  2. Ja vec skoro 10 Godina uzimam lexilium po potrebi, max 2 puta sedmicno po 3 mg. Super je, prezadovoljna sam prije svega sto po 3-4 noci spavam dobro i raspolozena sam samo od ta 3 mg. Bude perioda kad ga i po mjesec dana ne popijem. Moze li to uticati na krvotok , tromb i prosirene vene sto smo moja rodica i ja primjetile.

  3. Dr Ivana Schramke on

    VAZNO UPOZORENJE U VEZI LEKA LEXILLIUM/BROMAZEPAM!!! Ako vam prepisu ovaj lek, bolje ga zamenite sa nekim drugim lekom iz iste grupe benzodiazeoini!!! na pr.bolje je uzimati Bensedin/Diazepam. ZASTO?? zato sto izaziva veoma cesto, cak i kod mladjih osoba , A NAROCITO STARIJIH vrtoglavice i ataksije!!! Sta to znaci? Znaci da izaziva poremecaje u hodu, zanosenje, izuzetno je cesto da starije osobe cak I PADNU i tesko se povrede!!! Obzirom da sam i sama lekar i da sam ga probala, i to samo pred spavanje, ujutro mi se dogodilo da sam se “zanela” i udarila u okvir od vrata. Mojoj majci je prepisan i zena je 3 puta pala, poslednji put je cak doslo do naprsnuca karlice!!! To je veoma cesta pojava o kojoj se ne govori. Starije osobe, koje imaju i povisen pritisak, uzimanjem ovog leka IZUZETNO POVECAVAJU MOGUCNOST PADA i to da osoba ni ne zna zasto i kako je pala!!! Kod nas lekari kao po nekom dogovoru prepisuju ovaj lek uz lekove za smanjenje pritiska. KATASTROFALNA KOMBINACIJA!! Ako je vasa majka, otac, ili neko stariji jos i mrsav, manje telesne tezine, mogucnost PADA je OGROMNA. Ljudi, ne igrajte se sa ovim lekom. Ne zelite da vam najblizi slome kuk ili nesto drugo zbog te ATAKSIJE, za koju vecina medicinski neobrazovanih ljudi i ne zna sta znaci!!! Molim vas, najbolje je ne poceti terapiju ovim “lekom”. Iskustveno vam govorim. zato sam ga i sama uzela da bih proverila zasto moja majka pada, zena koja pre ovog leka nije imala nikakve smetnje u hodu!!! Ja sam ga uzela uvece, i to “samo 3mg” i ujutro, jos u krevetu, po budjenju, zamalo da padnem unazad. Kada sam krenula ka toaletu, kao sto sam predhodno napisala, udarila sam se u okvir od vrata i da nisam gradje kakve sam, mogla sam slomiti kuk, ruku, nogu. Lek postoji u obliku i od 1,5 mg i isto moze dovesti do te tzv ATAKSIJE. MOLIM VAS, VERUJTE MI. LEK JE ZA IZBEGAVANJE!!!