Lexaurin – lek protiv anksioznosti

0

Lexaurin tablete se mogu naći u pakovanju sa tabletama od 1,5 mg, 3 mg i 6 mg. Lek Lexaurin sadrži kao aktivnu materiju bromazepam koja pripada grupi benzodiazepina.

Lexaurin se koristi kao lek za anksioznost, za lečenje teške teskobe (vrlo jak strah ili duboka zabrinutost koja utiče na osećanja, raspoloženje, ponašanje i mišljenje).

Lexaurin se daje za terapiju koja kratko traje i to najviše 8 do 12 nedelja.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Lexaurin ako ste preosetljivi na bromazepam ili neke druge sastojke leka. Ne koristite ovaj lek u slučaju da imate miasteniju gravis, poremećaje disanja ili teško oštećenje jetrene funkcije.

Lexaurin lek

Konsultujte se sa lekarom pre primene ovog leka u slučaju da imate poteškoće s jetrom, bubrezima ili plućima, ako redovno koristite opijate i alkohol, ako je depresija stanje koje lečite i ako ste stariji ili iscrpljeni.

Lexaurin se ne preporučuje za primenu kod dece mladje od 12 godina.

Zavisnost

Uzimanje Lexaurina i drugih benzodiazepina ponekad može da dovede do zavisnosti. Nemojte uzimati veće doze od onih koje Vam je propisao lekar.

Važno je da lek ne primenjujete duže od 12 nedelja. Ako ste iz bilo kog razloga uzimali lek u većim dozama ili duže vrijeme, pre prestanka sa terapijom se konsultujte sa lekarom kako biste to uradili postupno.

Uzimanje drugih lekova s Lexaurinom i alkohol

Neki lekovi mogu promeniti delovanje Lexaurina kao što su lekovi za terapiju: psihoza, depresije, alergije, bolova, kao i sredstva za spavanje i cimetidin.

Alkoholna pića povećavaju dejstvo Lexaurina i zbog toga se tokom terapije moraju izbegavati.

Lexaurin u trudnoći i dojenje

Tokom drugog stanja se ne preporučuje primena Lexaurina osim ako ga nije propisao lekar. Lexaurin može štetno delovati na plod, naročito ako ga uzimate u trećem tromesečju trudnoće.

Pošto bromazepam prelazi u majčino mleko, tokom terapije se dojenje ne preporučuje.

Mere opreza

Ovaj lek može da smanji psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima sa alkoholnim pićima, i pošto može uzrokovati pospanost, umor, smanjenu pribranost i poremećaje vida, javite se lekaru da proceni Vašu sposobnost za upravljanje vozilima ili mašinama.

Doziranje

Obično se počinje sa niskom dozom leka koja će se po potrebi povećavati postepeno ali o tome odlučuje Vaš lekar. Takodje, ići će se na to da Lexaurin uzimate što je moguće kraće. Tablete se gutaju sa gutljajem vode.

Lexaurin se ne preporučuje za primenu kod dece starosti ispod 12 godina, a kod odraslih je uobičajena doza izmedju 3 mg i 18 mg na dan, podeljeno u nekoliko doza.

Ako ste stariji ili imate poteškoće sa jetrom ili bubrezima, verovatno će Vam biti propisana manja doza leka.

Nuspojave (neželjeni efekti leka)

Prestanite uzimati Lexaurin i odmah se javite lekaru u slučaju neke od narednih nuspojava: srčani udar, poteškoće s disanjem, koža koja plavi, nemir, agresivnost, gnev, razdražljivost ili uzrujanost, zatim noćne more, halucinacije, deluzije, neuobičajene promene ponašanja.

Moguće nuspojave su još i: Pospanost, umor, smanjenje budnosti, zbunjenost, glavobolja, mišićna slabost, slaba koordinacija, zatvor, proliv, osip, muka, povraćanje…

Cena leka je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.