Levopront – sirup protiv kašlja

0

Sirup Levopront se koristi u simptomatskoj terapiji suvog i neproduktivnog kašlja.

Doziranje i način primena

Sirup je namenjen za odrasle i za decu. Odrasli i deca starija od 12 godina treba da piju 10 ml sirupa do 3 puta dnevno uz razmake od minumum 6 sati između doza. Deca starosti od dve do 12 godina: Doziranje je 1mg levodropropizina po kilogramu telesne mase, tri puta dnevno, sa razmacima od najmanje 6 sati između doza.

Kod dece koja imaju izmedju10 i 20 kg, preporučuje se doza od 3 puta na dan po 3 ml sirupa. Kod dece sa težinom od 20 do 30 kg, preporučena doza je do tri puta dnevno po 5ml sirupa.

Lek se ne sme koristiti kod dece koja imaju manje od 2 godine!

Lek Levopront se primenjuje dok kašalj ne prestane, uz procenu lekara ali ako ni posle dve sedmice primene leka kašalj ne prestaje, obratite se lekaru za alternativnu terapiju.

Levopront sirup

Kontraindikacije

Ovaj lek ne treba da koriste pacijenti koji su alergični na aktivnu supstancu ili neku drugu materiju u leku. Lek ne smeju da koriste ni osobesa bronhorejom i smanjenom mukocilijarnom funkcijom. Levopront sirup nije namenjen trudnicama i dojiljama.

Posebne napomene

Neophodan je poseban oprez tokom primene levodropropizina kod starijih pacijenata, kod pacijenata sa teškom bubrežnom insuficijencijom, i kod osoba sa teškim oštećenjem jetre. Potreban je oprez i prilikom paralelne upotrebe sedativa i levodropropizina.

Osobe koje pate od intolerancije na fruktozu, glukozo-galaktoznom malapsorpcijom ili nedostatkom saharozo-izomaltaze, ne smeju da koriste ovaj sirup. Savetuje se da se lek uzima odvojeno od obroka.

Levepront, trudnoća i dojenje

Pošto lek iz ovog sirupa prolazi placentarnu barijeru kontraindikovan kod žena koje su trudne ili planiraju trudnoću.Ispitivanja su takodje pokazala da lek prelazi u majčino mleko pa ga s toga ne smeju primenjivati ni dojilje. Zabeležen je slučaj hipotonije, povraćanja i pospanosti kod bebe posle podoja, čija je majka uzimala sirup Levopront. Simptomi su se spontano povlačili nakon što je preskočeno nekoliko podoja.

Neželjena dejstva – nuspojave

Kao i svi lekovi tako i sirup Levopront može imati neke neželjene efekte koji se neće javiti kod svih pacijenata. Za vreme primene, levodropropizina mogu se pojaviti palpitacije, tahikardija, nauzeja, povraćanje, dijareja, osip… Kada je reč o ozbiljnim neželjenim reakcijama, mogući su zurtikarija i anafilaktičke reakcije. Ipak, većina nuspojava nema ozbiljni karakter i prolazne su jer se povuku po prestanku terapije.

Zabeležena su sledeća neželjena dejstva: Midrijaza, bilateralni gubitak vida, alergijske i anafiloidne reakcije, otok očnih kapaka, angioedem, urtikarija, uznemirenost, pospanost, promene ličnosti ili poremećaji ličnosti, sinkopa, vrtoglavica, vertigo, tremor, parestezija, toničko-kloničke konvulzije, petit mal napad, hipoglikemijska koma, palpitacije, tahikardija, atrijalna bigeminija, hipotenzija, dispneja, kašalj, otok tkiva respiratornog trakta. bol u želucu i abdomenu, mučnina, povraćanje, dijareja, holestatski hepatitis, urtikarija, eritem, osip, pruritus, angioedem, kožne reakcije, aftozni stomatitis i glositis, pidermoliza, slabost u nogama, opšta malaksalost, generalizovani edem, astenija.

Predoziranje

Prijavljeni su slučajevi predoziranja kod dece starosti od 2 do 4 godine i to u smislu slučajnog predoziranja, i koji su bili bez posledica. Simptomi predoziranja su stomačni bolovi i povraćanje. Kod nekih pacijenata koji su se predozirali zabeležena je jaka pospanost i smanjena saturacija kiseonikom.U slučaju predoziranja ipak je neophodno odmah se javiti lekaru i primeniti simptomatsku terapiju.

Cena leka je oko 550 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.