Letrox – lek za štitastu žlezdu

0

Letrox je hormon štitaste žlezde koji se kao lek koristi kao zamena hormona štitnjače kod hipotiroidizma, u prevenciji novog stvaranja gušavosti posle operacije, zatim u lečenju benigne gušavosti kod normalne funkcije štitne žlezde, kao vid dodatnog lečenja hipertiroidizma antitiroidnim lekovima posle postizanja normalnog metaboličkog stanja.

Jedan od simptoma hipotireoze je slabiji kvalitet ili opadanje kose. Iako često terapija ovim lekom poboljšava opšte stanje, problemi sa kosom neretko ostaju. Posavetujte se sa lekarom o mogućem korigovanju doze.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Letrox tablete ako ste alergični na levotiroksinnatrijum ili na bilo koji drugi sastojak leka.

Letrox lek

Ove tablete se ne koriste ni u slučaju nelečenog hipertiroidizma kod nedavnog srčanog infarkta, akutne upale srčanog mišića i kod pacijenata sa nelečenom adrenokortikalnom insuficijencijom ili insuficijencijom hipofize, osim ako to lekar nije odobrio.

Ako ste trudni i istovremeno uzimate lekove protiv hipertiroidizma, nemojte koristiti ovaj lek.

Letrox i trudnoći i dojenje

Lečenje i nadoknada hormona štitnjače naročito je bitno za vreme trudnoće i dojenja pagatreba nastaviti. Količina hormona koja se izlučuje u majčino mleko vrlo je mala, pa je zato i neškodljiva.

Ipak, Letrox se ne sme koristiti paralelno sa tireostaticima tokom trudnoće.

Napomena: U trudnoći i tokom perioda dojenja tačno se pridržavajte propisane doze lekai nikako je ne prekoračujte!

Doziranje

Doza leka se odredjuje na osnovu laboratorijskih dijagnostičkih testova i kliničkog pregleda.

Uobičajena doza kod hipotiroizma je: 100 – 200 mikrograma, za sprečavanje ponovne gušavosti posle operacije: 75 – 200, kod benigne gušavosti uz normalno funkcionisanje štitnjače: 75 – 200 a za dopunsko lečenje hipertiroidizma – 50 – 100.

Deca lečenje počinju sa najviše jednom tabletom Letroxa 50 na dan, a novorođenčad sa pola do jedne tablete Letroxa 50 na dan.

Tableta se pije sa malo tečnosti ujutru na prazan stomak najmanje pola sata pre doručka.

Deci se tableta može rastvoriti u malo vode i dati kao fina suspenzija koja uvek mora biti sveže napravljena.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, tipični simptomi hipertiroidizma su lupanje srca, poremećen srčani ritam, osećaj stezanja oko srca, slabost i grčenje mišića, preznojavanje, talasi vrućine, visoka temperatura, nemir, nesanica, gubitak telesne težine, povraćanje, proliv,glavobolja, poremećaju menstrualnom ciklusu i povećani pritisak u mozgu. U tom slučaju se morate javiti lekaru.

Trajanje terapije

– Kod hipotiroidizma lečenje traje obično doživotno.

– Za prevenciju povrata gušavosti terapija traje od par meseci ili godina do doživotno.

-Kod lečenja benigne gušavosti, terapija traje od 6 meseci do dve godine .

Ako ste propustili dozu leka, ne duplirajte sledeću već lečene nastavite uobičajenim tempom.

Napomena: Za uspešno lečenje, od velike je važnosti redovno uzimanje Letroxa u propisanoj dozi. Ne prekidajte lečenje na svoju ruku bez konsultacija sa lekarom.

Nuspojave

U slučaju prebrzog povećanja doze na početku lečenja, mogu se javiti tipični simptomi hipertiroidizma.

Kod preosetljivosti na levotiroksin ili neki od drugih sastojaka leka, moguća je pojava alergijske reakcije koju karakterišu: koprivnjača, grčevi bronhija, nedostatak vazduha, i oticanje grkljana. U retkim slučajevima, prijavljen je teški alergijski šok.

Lek Letrox dostupan je pakovanju sa 50 ili 100 tableta.

Cena leka je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.