Lercanil – lek za hipertenziju

0

Lek Lercanil je blokator kalcijumovih kanala. Lercanil 10 mg filmom obložene tablete se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska kod osoba starijih od 18 godina. Lek nije namenjen za lečenje dece.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek za pritisak ako ste alergični na lerkanidipin hidroklorid ili na neki od drugih sastojaka leka.

Lercanil ne treba da upotrebljavate ni ako ste imali alergijsku reakciju na srodne lekove (amlodipin, nikardipin, felodipin, isradipin, nifedipin ili lacidipin).

Lercanil lek

Nemojte koristiti ovaj lek ako patite od neke od narednih bolesti:

  • nelečeno zatajenje srca,
  • opstrukcija protoka krvi iz srca,
  • nestabilna angina pektoris,
  • skori srčani udar,
  • bolesti jetre ili bubrega.

Interakcije

U slučaju da uzimate neki od sledećih lekova, ne treba da koristite Lercanil:

  • lekove protiv gljivičnih bolesti.
  • makrolidne antibiotike,
  • antivirusne lekove,
  • ciklosporin.

Lek se ne sme piti uz grejpfrut ili uzsok od grejpfruta.

Napomena: Pacijenti ne smeju da konzumiraju alkohol tokom terapije Lercanilom jer alkohol može pojačati učinak ovog leka.

Bolesnici ne bi smjeli konzumirati grejp ili sok od grejpa.

Lercanil u trudnoći i dojenje

Lek Lercanil se ne sme koristiti u trudnoći niti u periodu dojenja. Konsultujte se sa lekarom oko druge vrste terapije ako ste u drugom stanju ili to planirate.

Važno: Budite oprezni i nemojte upravljati vozilima ni mašinama dok ne utvrdite kako će ovaj lek delovati na Vaše psihomotorne sposobnosti jer su moguće pojave vrtoglavice, slabosti i umora.

Doziranje

Tablete Lercanil uzimajte isključivo onako kako Vam je to propisao lekar.

Uobičajena doza je jedna 10 mg tableta dnevno u isto vreme svakog dana, najbolje ujutru, oko 15 minuta pre doručka, zato što obrok bogat mastima značajno povećava koncentraciju leka u krvi.

Ako je to neophodno, lekar će možda preporučiti povećanje doze na dve tablete po danu.

Tablete je najbolje progutati cele uz malo vode.

Kod starijih pacijenata nije potrebno prilagođavanje doze ali je u početku lečenja neophodan oprez.

Kod pacijenata koji pate od bubrežnih poremećaja ili bolesti jetre,takodje je potreban poseban na početku terapije kao i pri uvećanju doza.

Nemojte prekoračiti prepisanu dozu a ako je došlo do predoziranja, odmah se obratite lekaru za pomoć!

Simptomi predoziranja su nagli pad krvnog pritiska, nesvestica, nepravilni i brzi otkucaji srca.

Ako ste zaboravili da popijete tabletu, preskočite tu dozu i nastavite sa terapijom po planu. Nikada ne duplirajte doze! Takodje, terapiju ne smete sami prekidati jer Vam se povišeni pritisak može vratiti. O dužini i prekidu terapije se morate konsultovati sa lekarom.

Moguće nuspojave

Neke nuspojave mogu biti ozbiljne. Retko se može javiti angina pektoris (bolovi u grudima usled nedovoljnog dotoka krvi u srce)a vrlo retko su mogući: pad krvnog pritiska, nesvestica i alergijske reakcije ( svrab, osip, urtikarija). U slučaju pojave ovih neželjenih efeka taleka, javite se lekaru.

Ostale moguće nuspojave su glavobolja, vrtoglavica, ubrzan rad srca, palpitacije, naglo crvenilo lica, ili vrata, oticanje gležnjeva, pospanost, mučnina, povraćanje, žgaravica, bolovi u želucu, proliv; kožni osip, bolovi u mišićima, veća količina mokraće, umor…

Cena leka je oko 900 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.