Legravan – tablete za kontracepciju

1

Legravan tablete (pilule za kontracepciju) sadrže levonorgestrel i etinilestradiol koji su polni hormoni i modulatori genitalnog sistema.

Doziranje: Za prevenciju trudnoće, kod dismenoreje, hipermenoreje, ponovljene ciste na jajnicima i kod prevencije karcinoma jajnika pije se jedna tableta ujutru počev od prvog dana menstrualnog ciklusa ciklusa, tokom 21. dana, a zatim sledi pauza od 7 dana.

Pre primene hormonskih sredstava za kontracepciju, svakako se posavetujete s lekarom.

Kontraceptivna zaštita odnosno dejstvo zaštite od neželjene trudnoće počinje već od prvog dana uzimanja tableta. Medjutim, ako su menstruacijska krvarenja obilna, bolje je početi s uzimanjem tableta tek 5. dan menstruacije. U tom slučaju, potpuna kontraceptivna zaštita je prisutna tek od sledećeg, drugog ciklusa izimanja pilula.

Legravan pilule

Način uzimanja pilula

Kontraceptivne tablete su obično već u pakovanju označene danima u nedelji, pa se prema tim datumima i ravnajte, odnosno prema danu kada je počela menstruacija. Pa tako, ako je dan kada je menstrualno krvarenje počelo – sreda, počnite kontracepciju uzimanjem tablete s oznakom “sreda”. Ako su tablete označene brojevima, počinjete sa tabletom koja nosi broj 1.

Sledeće krvarenje nastupa 2 do 3 dana posle uzimanja poslednje tablete. Kad istekne tih nedelju dana krenite sa narednim pakovanjem istog dana u sedmici, kao i kod prethodnog pakovanja.

Preporučuje se da tablete uzimate u isto doba dana, sa najvećim razmakom od sat, dva. Ako ste ispoštovali sva pravila, bićete zaštićeni od trudnoće i tokom nedelju dana pauze.

Efikasnost kontraceptivnih tableta

Dva su moguća razloga za smanjenje efikasnosti pilula.Prvi je povraćanje ili vrlo jak proliv tokom prva 4 sata nakon što ste popili tabletu. Drugi razlog su antibiotici, barbiturati ili lekovi za lečenje epilepsije. U navedenim slučaevima, posavetujte se sa ekarom o kontracepciji.

Šta ako zaboravite na tabletu?

Ako ste zaboravili da popijete pilulu a od poslednje ste napravili pauzu kraću od 12 sati, “zaboravljenu” tabletu popijte odmah kad se setite a sledeću uzmite u uobičajeno vreme. Tako će kontraceptivna zaštita biti zadržana.

Medjutim, ako ste zaboravili na tabletu a od poslednje tablete imate pauzu veću od 12 sati, kontraceptivna zaštita neće biti sigurna, odnosno, moguća je i trudnoća.

Ipak, i u ovom slučaju “zaboravljenu” tabletu treba da uzmete odmah kada se setite id a nastavite sa uzimanjem pilula kako biste očuvali ciklus, ali je obavezno da koristite dodatni vid kontracepcije kao što su prezervativi ili spermicidi.

Ako ste slučajno izgubili tabletu, popijte sledeću a razlika će biti u tome što će ciklus biti kraći za jedan dan.

Oralna kontracepcija i drugi lekovi

Obavestite lekara o lekovima koje već uzimate , jer je moguće da neku od njih mogu da utiču na efikasnost kontracepcije.

Kontraindikacije

Ako ste se porodili, tokom dojenja ne preporučuje se uzimanje oralnih kontraceptiva zato što imaju uticaj na količinu i na sastav majčinog mleka.

Krvarenje tokom uzimanja kontraceptivnih tableta

Normalno je da se krvarenje javi u periodu od 21. do 28. dana i to je uglavnom oskudno ili je reč o smedjem iscedku. Radi se o prilagođavanju organizma na unite hormone pa nastavite s uzimanjem tableta kao i obično.

Medjutim. ako se javi obilno krvarenje, posavetujte se s ginekologom.

Savetovanje sa ginekologom je potrebno i ako sumnjate da ste u drugom stanju, ako imate obilna menstrualna krvarenja, stalne jake glavobolje, ako planirate operaciju, osećate bolove u grudima ili jak svrab po koži što mogu biti nuspojave odnosno posledice uzimanja oralne kontracepcije.

Proizvodjač Levagrana je Galenika Beograd. Cene leka za kontracepciju su od oko 150 dinara pa naviše. Paralelni lek je Microgynon.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Snezana Nesic on

    Ja pijem tablete Legravan 12godina,do sada sam pravila 3 pauze od po mesec dana.pijem redovno,imala sam ciklus 4dana,ali kad sam pocela sa novim pakovanjem legravana drugi dan sam imala odnos sa deckom i nismo pazili.cetvrti dan posle ciklusa tj drugi posle odnosa dobils sam krvarenje ali ne jako kso ciklus i traje mi vec 5dana.Da naglasim da sam koristila uporedo tablete Karbapin koje sada vise ne pijem.Dtomak mi je stalno pod pritiskom i naduven druge simptome nrmam ali se plasim da nisam trudna jer pise da karbapin smanjuje dejstvo pilula.I recite mi posle 12god koriscenja pilula da li i koliko fugo jos smem da ih koristim.