Lamisil – lek za lečenje atletskog stopala

0

Lamisil (krema, mast, sprej) je protivgljivični lek koji se koristi za lečenje atletskog stopala (tinee pedis). Primenjuje se jednokratno. Lamisil ima dejstvo da uništava gljivice koje izazivaju atletsko stopalo. Nakon primene, na koži ostavlja bezbojni film koji otpušta aktivnu supstancu u kožu i leči atletsko stopalo.

Atletsko stopalo se javlja samo na stopalima (često oba). Obično počinje izmedju prstiju, ali se može proširiti na tabane ili sa strane stopala. Najčešći oblik atletskog stopala uzrokuje pucanje ili ljuštenje kože. Možete takodje imati blagi otok, plikove ili vlažne čireve kao i svrab i crvenilo.

Kontraindikacije

Lek Lamisil ne smete koristiti ako ste alergični na bilo koji sastojak leka. Takodje, deca mladja od 18 godina ne treba da koriste ovaj lek.
U slučaju da imate dugotrajnu gljivičnu infekciju na tabanima i zadnjem delu stopala sa zadebljanjem – ne koristite Lamisil.

Lamisil lek

Lamasil nije lek za gljivice na noktima, posebno ako su nokti izmenjene boje, zadebljali i slojeviti.

Budite pažljivi da lek ne dodje u kontakt sa licem, očima ili oštećenom kožom jer može izazvati iritacije. Ako doste u kontakt s Vašim očima, temeljno ih isperite i javite se lakaru.

Lamasil se ne sme gutati. Lek služi samo za lečenje stopala. Tuba ove kreme košta oko 700 dinara.

Lamasil u trudnoći i dojenje

Pitajte svog lekara ili farmaceuta pre početka primene leka Lamisil ako ste u drugom stanju.

Nemojte koristiti Lamisil Once za vreme dojenja.

Napomena: Lamisil Once sadrži etanol zbog čega ga ne treba čuvati u blizini otvorenog plamena.

Kako se koristi Lamisil?

Lamisil Once se primenjuje samo jednom. Ne primenjujte ga drugi put.

Lamasil treba naneti Lamisil na oba stopala (izmedju i oko prstiju, na tabane i sa obe strane stopala) čak i ako su simptomi vidljivi samo na jednom stopalu. Ovakvom metodom će se osigurati potpuno eliminisanje gljjivica.

U jednoj tubi je količina leka dovoljna za nanošenje na oba stopala. Preparat je najbolje naneti posle tuširanja.

U cilju postizanja optimalnih rezultata, ne smete prati ili kvasiti stopala 24 sata nakon primene leka.

Pre tretmana operite stopala i dobro ih osušite a ruke dobro operite i osušite.

Nakon toga, nanesite Lamasil na oba stopala – iskoristite oko pola tube za svako stopalo.

Ne utrljavajte preparat i ne masirajte kožu.

Posle primene, ostavite minut -dva da se Lamasil osuši pre nego što se obujete. Ostatak leka bacite.

Dobro operite ruke nakon primene. Učinak terapije ćete primetiti za nekoliko dana, ali možda će biti potrebno oko mesec dana da bi koža potpuno ozdravila.

Mali broj ljudi koji imaju atletsko stopalo imaju ponovnu infekciju ili reinfekciju kroz tri meseca posle tretmana lekom Lamisil.

Preparat treba da se osuši nakon primene i ne smete se češati. Koristite sopstveni peškir i odeću jer atletsko stopalo možete preneti drugim osobama.

Nuspojave

Alergija na ovaj lek je veoma retka a može izazvati osip na
koži, svrab, plikove na koži ili koprivnjaču. U slučaju da se javi alergijska reakcija, nastali film sa kože odstranite denaturisanim alkoholom, stopala operete toplom vodom i sapunom, isperete i osušite i posavetujete se sa lekarom o daljoj terapiji.

Ostali neželjeni efekti su povremeni: suvakoža, nadražena koža ili osećaj upale na mestu primene.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje lekara. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.