Infanrix – vakcina za sprečavanje šest bolesti

0

INFANRIX HEXA je vakcina za bebe koje se primenjuje u svrhu sprečavanja sledećih bolesti: difterije, tetanusa, pertusisa , hepatitisa B, poliomijelitisa i bolesti koje uzrokuje Haemophilus influenzae tip b.

Infanrix deluje tako da podstiče organizam na stvaranje sopstvene zaštite (antitiela) protiv ovih bolesti.

Difterija: difterija najčešće zahvata disajne puteve i ponekad kožu. Uzrokuje upalu disajnih puteva što dovodi do ozbiljnih poteškoća s disanjem, a ponekad čak i gušenja. Bakterija takođe oslobađa toksin koji može dovesti do oštećenja živaca, problema sa srcem, čak i smrti.

Infanrix vakcina

Tetanus: uzročnik tetanusa (bakterija) ulazi u organizam kroz rane ili ogrebotine na koži. Posebo su osetljive opekotine, prelomi i duboke rane. Bakterija oslobađa otrov koji može dovesti do ukočenosti mišića, bolnih grčeva mišića, konvulzija, čak i smrti. Grčevi mišića mogu biti toliko snažni da izazovu prelom kičmene kosti.

Pertusis je visokoinfektivna bolest koja zahvata disajne puteve i izaziva teške napade kašlja koji može trajati i par meseci i probleme sa disanjem. Pertusis može takođe uzrokovati infekcije uha, bronhitis, upalu pluća, konvuzije, oštećenja mozga…

Hepatitis B izaziva upalu jetre. Virus se nalazi u telesnim tečnostima kao što su krv, sperma, sekreti i slina.

Poliomijelitis je virusna infekcija , najčešće blaga ali nekada može dovesti do trajnog oštećenja, paralize čak i smrti.

Haemophilus influenzae tipa b je infekcija koja uglavnom izaziva upalu mozga. Može da dovede do komplikacija kao što su mentalna retardacija, cerebralna paraliza, epilepsija, delimično slepilo.

Kontraindikacije

INFANRIX HEXA se ne sme primeniti ako je Vaše dete prethodno imalo alergijsku reakciju na Infanrix hexa ili neki od sastojaka koji sadrži vakcina.

Znakovi alergijske reakcije mogu biti osip na koži, svrab, kratak dah, otečenost lica i jezika.

Ne treba koristiti ovu vakcinu ako je Vaše dete prethodno imalo alergijsku reakciju na bilo koju vakcinuprotiv narednih bolesti: difterije, tetanusa, pertusisa , hepatitisa B, poliomijelitisa ili Hib-a.

Injekcija se ne sme davati ako je dete imalo problema sa nervnim sistemom u roku od nedelju dana posle prethodnih vakcinacija protiv pertusisa, ako dete ima tešku infekciju praćenu visokom temperaturom .

Oprez kod primene je potreban ako je prilikom prethodnih vakcinacija dete imalo probleme sa: visokom temperaturom (većom od 40 stepeni), ako je palo u nesvest ili stanje šoka , ako je neprestano plakalo, ako je imalo konvulzije.

Ne koristite ovu vakcinu ni ako Vaše dete pati od nedijagnostifikovane bolesti mozga ili nekontrolisane epilepsije, ako ima probleme sa krvarenjem,

Napomena: Kao i kod svih vakcina, Infanrix hexa možda neće u potpunosti zaštiti sve osobe koje su je primile.

Infanrix hexa i drugi lekovi

Obavestite lekara ako Vaše dete uzima neke lekove. Posebno je važno ako je dete ranije imalo alergijsku reakciju na neomicin i polimiksin (antibiotici).

Način primene

Deca primaju ukupno dve ili tri injekcije u intervalu od najmanje jednog meseca između svake od njih. Infanrix hexa injekcija se daje u mišić, nikako se ne sme primeniti intravaskularno ili intradermalno.

Nuspojave

Postoji izuzetno mali rizik od alergijskih reakcija. One se mogu prepoznati po osipu i svrabu, po otečnom disanju i gutanju ali i po oticanju lica i naglom padu pritiska.

Vrlo retko se 2 do 3 dana nakon vakcinacije mogu pojaviti kolaps ili razdoblja nesvesnosti ili pomanjkanja prisebnosti i konvulzije sa ili bez vrućice.

Nemojte zamrzavati ovu injekciju jer to oštećuje vakcinu.

Cena vakcine Infanrix Hexa je oko 12 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.