Hydrocyclin – mast protiv zapaljenja kože

1

Hidrocyclin (mast, krema) sadrži hidrokortizon -kortikosteroid i antibiotik oksitetraciklin-hidrohlorid. Hidrokortizon se koristi za smanjenje znakova zapaljenja na koži kao što su otok, bol i svrab, a antibiotik iz masti deluje na veliki broj mikrorganizama (gram–pozitvne i gram–negativne bakterije, rikecije, mikoplazme i hlamidije), odnosno sprečava njihovo razmnožavanje. Hydrocyclin mast proizvodi Galenika Beograd a cena leka je oko 150 dinara.

Primena

Hydrocyclin mast se koristi za lečenje sledećih oboljenja: kod ekcema različitog porekla bez naknadne infekcije, alergijske zapaljenske promene na koži posle kontakta sa određenim kozmetičkim preparatima, biljkama ili lekovima, sekundarno inficiran (alergijski kontaktni) dermatis, kod promena na koži zbog uboda insekta sa naknadnom infekcijom.

hidrociklicna-mast

Kontraindikacije

Mast Hydrocyclin ne smete koristiti ako ste preosetljivi na neku od komponenti preparata. Nemojte koristiti ovu mast kod primarnih bakterijskih infekcija (impetigo, piodermije, furunkuloza). Hydrocyclin se takodje ne koristi u trudnoći i tokom perioda dojenja. Ne koristite ovu mast kod dece do završetka procesa nicanja stalnih zuba. Ako nameravate da koristite ovu mast za herpes, konsultujte se sa lekarom.

Napomena: Izbegavajte dugotrajnu ili često ponavljanu primenu masti da ne bi došlo do preosetljivosti na mestu primene. Ako u roku od 7 dana, ne dođe do ublažavanja simptoma bolesti ili ako se javi nova infekcija, prekinite sa primenom leka. Takodje, primenu preparata na licu, a naročito u predelu gde su oči, ograničite na kraći vremenski period.

Ako planirate da ovim lekom tretirate velike površine kože ili da mast koristite pod okluzivnim zavojem, posavetujte se se lekarom.

Pažnja: Lanolin može izazvati lokalne reakcije na koži (kontaktni dermatis).

Kako se koristi Hydrocyclin

Najpre pažljivo očistite obolelo mesto na koži, a zatim nanesite tanak sloj masti, 2 do 4 puta dnevno. Obolelo mesto možete prekriti i sterilnom gazom. Nemojte da prekidate sa primenom masti čim primetie prve znake poboljšanja na koži. Ukoliko nakon 7 dana od početka terapije ne dođe do poboljšanja, obratite se lekaru.

Preparat je namenjen isključivo za spoljašnju upotrebu. Ne treba ga upotrebljavati za lečenje infekcija oka.

Ako se lek primenjuje prema uputstvu, nisu opisani slučajevi predoziranja. U slučaju da ste zaboravili da uzmete lek, samo nastavite sa terapijom kao ido tada. U slučaju naglog prestanka primene leka ne dolazi do neželjenih posledica.

Moguća neželjena dejstva

Kod primene masti povremeno može doći do neželjenih reakcija na mestu primene u vidu: peckanja, svraba, iritacije, suvoće kože, akni (bubuljice), stanjenja il omekšanja kože, širenja il pogoršanja infekcije, zapaljenja korena dlake (folikulits), pojačane maljavosti (hipertrihoza), belih pečata po koži (hipopigmentacije), -miljarije (zapušenje izvodnih kanala znojnih žlezda), strija (crvene linije po koži).

Nakon prestanka primene masti ove promene se obično povlače. U slučaju da ne dođe do njihovog povlačenja, obratite se lekaru il farmaceutu.

Odmah se obratite lekaru ili farmaceutu ako tokom primene ovog leka primetite neki od sledećih simptoma: otežano disanje, stezanje u grudima, otok kapaka, lica ili usana, čvoriće na koži li tačkasto crvenilo kože praćeno svrabom.

Lek se ne sme koristi posle isteka roka upotrebe označenog na pakovanju. Čuvajte ga van domašaja dece u originalnom pakovanju. Nakon prvog otvaranja čuvati mast u originalnom pakovanju na temperaturi do 25 C, najduže 30 dana.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar