Hloramfenikol – mast za kožu sa širokom namenom

0

Hloramfenikol je mast namenjena prvenstveno za oči. Hloramfenikol je antibiotik koji ubija bakterije i onemogućava njihov rast. Koristi se za lečenje infekcija čiji su uzrok različite bakterije, izmedju ostalog i za akutni bakterijski konjunktivitis kao i za čmičak.

Namena masti Hloramfenikol

Koristi se i za kožu (za rane) u zavisnosti od koncentracije u masti. Lekar Vam ovu mast može propisati za herpes (groznicu), akne, bubuljice

Sadržaj

Hloramfenikol 1%, mast za oči u jednom gramu sadrži 10 mg hloramfenikola. Pomoćne supstance: Parafin beli, meki pro oculis.

Hloramfenikol mast

Primena masti Hloramfenikol

Hloramfenikol je antibiotik širokog spektra koji deluje na veliki broj gram- pozitivnih i gram-negativnih bakterija ko što su spirohete, rikecije, hlamidije i mikoplazme. Ovaj lek je bakteriostatik (sprečava rast bakterija).

Mast se upotrebljava za lečenje infekcija prednjeg segmenta oka izazvanih bakterijama osetljivim na hloramfenikol.

Kontraindikacije

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih. Lek se ne primenjuje u slučaju preosetljivosti na hloramfenikol ili neku od pomoćnih supstanci u sastavu leka. Ne smete uzimati lek ako ste imali mijelosupresiju za vreme ranijeg uzimanja hloramfenikola.

Ne treba da uzimate ovaj lek ako je u Vašoj porodici bilo slučajeva oboljenja krvi.

Upozorenja i mere opreza

Ako se javi superinfekcija gljivicama za vreme terapije hloramfenikolom treba prekinuti primenu leka i početi drugu terapiju. Uzbegavajte produženu ili učestalu lokalnu primenu hloramfenikola usled veće mogućnosti preosetljivosti i rezistencije.

Hloramfenikol u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se primena hloramfenikola u toku trudnoće i dok traje dojenje, osim ako nije prekopotrebna što procenjuje isključivo lekar.

Napomena: Ne treba upravljati motornim vozilom ili mašinama nakon primene hloramfenikol masti u oko ako je došlo do zamućenja vida, dok se vid ne razbistri.

Doziranje

Okularna primena – malu količinu masti treba naneti na unutrašnju stranu donjeg očnog kapka svaka tri sata tokom prvih 48 sati. Posle toga interval između doza treba povećati. Terapiju produžiti najmanje 48 sati posle gubitka znakova infekcije.

Ako ste zaboravili da uzmete mast,odmah nastavite sa terapijom kao i u prethodnom periodu.

Neželjena dejstva leka – nuspojave

Za vreme primene Hloramfenikola mogu se javiti svrab, osećaj pečenja i bockanja u oku. Retko se mogu javiti teška neželjena dejstva usled preosetljivosti na hloramfenikol u vidu angioneurotskog edema, anafilakse, urtikarije, groznice, promena na koži u vidu vezikularnog i/ili makularnog dermatitisa, depresije kostne srži (neutropenija, trombocitopenija, aplastična anemija). U slučaju pojave ovih ili eventualno i drugih simptoma obavestite svoga lekara.

Napomene:

Mast treba čuvati na temperaturi do 25 ºC, u originalnom pakovanju i van domašaja dece! Rok upotrebe je četiri godine .

Posle prvog otvaranja mast se može koristiti 28 dana.

Cena leka u apotekama je oko 200 dinara. Tuba sadrži 5 g masti za oči. Mast je homogena, skoro bele, sivkastobele ili žućkastobele boje. Proizvodjač laka je Galenika, a.d., Beograd.

Lek se izdaje uz lekrski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.