Hemokvin – tablete za pritisak

0

Lek Hemokvin kao aktivne supstance sadži kvinapril i hidrohlorotiazid.Pomoćne supstance su laktoza monohidrat, magnezijum karbonat, povidon K25, krospovidon i magnezium stearat.

Dejstvo leka

Hemokvin spada u grupu lekova inhibitora AKE koji utiču na krvne sudove i tako smanjuju krvni pritisak.

Koristi se kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom.

Kontraindikacije

Informišite se kod Vašeg lekara ako imate neku hroničnu bolest, ako koristite još neke lekove ,ako imate neki poremećaj u metabolizmu, jer je moguće da će doze biti prilagodjene, ili će Vam biti savetovana primena nekog drugog leka.

Hemokvin tablete

Nemojte da upotrebljavate Hemokvin ako:

-Ste alergični (preosetlivi) na bilo koji od sostojaka leka, kao i na druge inhibitore AKE, tiazidne diuretike i na lekove koji su derivati sulfonamida;

-Ako ste imalu angioedem (otok kože, lica, usana, usana)

– U slučaju da imate aortalnu stenozu, bubrežnu insuficijenciju, hiperkaliemiju (povećan nivo kalijuma u krvi).

Upotreba leka u trudnoći i dojenje

Nemojte koristiti Hemokvin tablete akoste u drugom stanju, planirate trudnoću ili dojite. Uzimanje leka tokom prvog i trećeg trimestra trudnoće može oštetiti plod.Mala količina leka se izlučuje u majčino mleko.

Mere opreza

Lek se oprezno primenjuje ako imate oboljenje bubrega ili ste na dijalizi,ako uzimate još neke lekove za pritisak, ako bolujete od lupusa, dermatomiozitisa, eritematodesa, poliarteritisa nodoze; zatim ako bolujete od gihta ili šećerne bolesti, imate alergiju ili astmu.

Oprez je potreban i ako planirate postupak za odstranjivanje holesterola u krvi, ako lečite reakcije na ubod insekata, ako pijete alkohol u većim količinama jer ovaj lek će u tom slučaju imati pojačano dejstvo. Ne koristite alkohol za vreme terapije ovim lekom.

Ako ne podnosite laktozu, obratite se lakru za savet. Takodje, ako ovaj lek kod vasizazivavrtoglavicu ili zamor, nemojte voziti niti upravljati mašinama.

Upotreba drugih lekova

Recite Vašem lekaru ako uzimate neki od sledećih lekova:

-lekovi za smanjenje krvnog pritiska, tetraciklini (antibiotici); litijum, soli kalijuma, sistemski kortikosteroidi (na primer: hidrokortizon, deksametazon ili prednizolon); ACTH; nesteroidni antiinflamatorni lekovi (primer: aspirin, ibuprofen ); prokainamid, citostatici ili imunosupresivi, alopurinol, diuretici, simpatikomimetici, antidijabetici, antacidni lekovi, sedativi.

Doziranje

Hemokvin tablete se piju uz obrok ili izmedju obroka sa malo tečnosti. Najbolje je da lek pijete svakog dana u isto vreme, ujutru.

Uobičajena doza je jedna tableta jednom dnevno.

Ako ste uzeli veću količinu leka od propisane –odmah se javite lekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete Hemokvin, ne duplirajte sledeću dozu već lek uzmite čim se setite i nastavite uobičajenim rasporedom.

Nuspojave

Neželjena dejstva na lek su: Angioedem, kada se odmah morate javiti lekaru, zatim neutropenija/agranulocitoza (smanjeni broj belih krvnih zrnaca), hipotenzija (nizak krvni pritisak), obojenost beonjača, bol ustomaku, slabost u rukama i zglobovima, suvo grlo, nadutost stomaka, dijareja, poremećaj varenja, smanjena količina natrijuma u krvi, glavobolja, nesanica, crvenilo, bol u mišićima, bronhitis, virusne infekcije, slabost, zamor, Steven-Johnson-ov sindrom i sistemski lupus eritematozus, oboljenja bubrega…

Proizvodjač leka je Hemofarm Vršac.

Cena leka je oko 700 dinara.

Paralelni lek (zamena) je Kvinapril.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.