Hidrokortizon – mast za iritacije na koži i u oku

0

Hidrokortizon (mast, krema, tablete) je glukokortikoid koji je sastavom i dejstvom sličan prirodnom hormonu kore nadbubrežne žlezde.

Pri lokalnoj primeni Hidrokortizon mast ima antinflamatorno dejstvo i umanjuje simptome zapaljenja u oku. Ova mast za oči se koristi za kratkotrajnu terapiju promena na oku koje reaguju na steroidne lekove.

Važno je da pre primene hidrokortizona budu isključeni gljivični ili virusni uzroci promena na oku koje se leče.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti hudrokortizon ako imate virusne, gljivične, tuberkulozne ili gnojne promene na oku, ako patite od glaukoma ili herpes keratisa. Takođe ne smete koristiti ovaj lek ukoliko ste preosetljivi na bilo koji njegov sastojak.

Hidrokortizon mast

Važno je da, ako promene na oku ne deluju na ovaj lek ili simptomi ne postaju lakši i blaži, treba prekinuti sa primenom hidrokortizona, jer je možda potrebna drugačija terapija, a duža primena hidrokortizona može izazvati prikriveno širenje infekcija. Posebno, produžena primena kod beba, može povećati rizik od supresije nadbubrežne žlezde.

Opasnosti i posledice koje se mogu javiti zbog ponavljane ili produžene primene leka su povećanje intraokularnog pritska, formiranja katarakte ili neočekivane infekcije.

Oprez pri primeni je neophodan kod starijih pacijenata.

Hidrokortizon i alkohol nisu kontraindikovani.

Hidrokortizon u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se primena hidrokortizon preparata tokom trudnoće i dojenja,osim ako to nije krajnje neophodno, što će proceniti Vaš lekar.

Oprez: Prolazno zamagljivanje vida odmah po stavljanju masti u oko može da utiče na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama, pa zato sačekajte sa Vam se vid izbistri.

Način upotrebe i doziranje

Mast za oči se stavlja u maloj količini na unutrašnju stranu donjeg očnog kapka, 1 do 3 puta dnevno. Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočil da uzmete lek, već sledeću dozu leka primenite u sledeće predvidjeno vreme .

Mast hidrokortizon se može upotrebljavati i za kožu, odnosno za lice, za ekcem ili druge promene nalik alergiji praćene svrabom, ali samo po uputstvu lekara.

Nuspojave

Tokom korišćenja ovog leka moguća je pojava reakcije preosetljivosti kojase manifestuje iritacijama oka, osećaja paljenja ili bockanja u oku, kao i svraba.

Intenzivna, česta i stalna, kao i produžena lokalna primena kortikosteroida može da uzrokuje povećanje intraokularnog pritska ali i stvaranje posteriorne supkapsularne katarakte.

Napomena: Kod oboljenja koja izazivaju istanjenje rožnjače ili beonjače, terapija kortikosteroidima može da dovede do daljeg istanjenja, pa čak i do perforacije očne jabučice.

Ako primetite bilo koji neželjeni efekat ovog leka, javite se lekaru.

Posle otvaranja, ova mast se sme koristi još četiri sedmice.

Cena masti Hirokortizon je oko 130 dinara.

Veilki broj farmaceutskih kuća proizvodi kreme i masti sa imenom Hidrokortizon, ali sa različitim koncentracijama aktivne materije, pa tako , u zavisnosti od toga, ove masti mogu biti namenjene samo za dermalnu upotrebu (samo za kožu) dok one sa manjom koncentracijom leka mogu da se koriste okularno (da se nanose u oko).

Medju proizvodjačima Hidrokortizona su i domaći Hemofarm Vršac i Galenika Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.