Hexoral – rastvor za ispiranje usta i ždrela

0

Lek Hexoral je rastvor (sirup za ispiranje) koji se primenjuje kao antiseptik za usnu duplju, za ždrelo i za ispiranje grla.

Hexoral se, osim za uništavanje mikroorganizama u usnoj duplji i ždrelu koristi i kao pomoćna terapija u lečenju bakterijskih upala zubnog mesa- desni (uz dodatno mehaničko čišćenje), kod upale grla, bakterijskih upala usne sluznice, za afte kao i kod parodontalnih zahvata.

Kontraindikacije

Hexoral rastvor nemojte koristiti ako ste preosetljivi na heksetidin, azorubin (E 122) ili na bilo koji drugi sastojak ovog leka. Zbog opasnosti od grča grkljana, ovaj lek ne treba da koriste bebe i deca ispod dve godine starosti.

Hexoral takodje ne treba da koriste pacijenti s bronhijalnom astmom ili drugim bolestima disajnih puteva. Inhaliranje Hexoral rastvora može da uzazove poteškoće pri disanju ili izazvati napad astme.

Takodje, nemojte koristiti Hexoral u slučaju erozivnih promena ili Ijuštenja sluznice usta, kao i kod ranica i ulceracija.

Hexoral lek

Primena Hexorala u trudnoći i dojenje

Nema dovoljno iskustva niti podataka o sigurnosti primene ovog leka kao ni o tome kakvo bi bilo njegovo dejstvo na plod, za vreme trudnoće i dojenja. Zato ovaj rastvor tokom drugog stanja i dojenje treba koristiti uz poseban oprez i izbegavati učestalu svakodnevnu primenu.

Napomena: Sapuni i druge anjonske aktivne supstance koje su obično prisutne u sredstvima za negu zuba, inaktiviraju, odnosno usporavaju i smanjuju dejstvo heksetidina.

Doziranje i primena

O načinu primene ovog leka i dozama, odlučiće Vaš lekar.

Uobičajen način primene je da se sa 10 do 15 ml nerazređenog Hexoral rastvora, u trajanju od približno 30 sekundi ispiraju usta ili da se rastvor grglja. Drugi način je da se nerazređen Hexoral nanese na obolelo mesto štapićem umotanim u vatu ili komadićem vate. Hexoral rastvor se primenjuje dva puta dnevno, najbolje ujutro i uveče nakon jela.

Hexoral rastvor se ne sme gutati – pogodan je samo za primenu u području usne duplje i ždrela.

Nemojte koristiti ovaj rastvor duže vreme, bez konsultovanja sa lekarom.

Ako ste slučajno progutali Hexoral rastvor, odmah se javite lekaru. Gutanje Hexorala može izazvati povraćanje.

Moguće nuspojave

Primećena je prolazna promena boje zuba i jezika pri korišćenju ovog rastvora. Najčešće se javlja promena čula ukusa koja traje do 48 sati, i može biti promena ukusa slatkog i gorkog.

Moguće neželjeno dejstvo je u poremećaj sluznice poput žarenja i utrnulosti.

Vrlo retko su moguće ulceracije sluznice, kontaktni dermatitis i preosetljivost (alergijske reakcije).

O pojavi bilo kojih nusefekata obavestite lekara.

Važno: Posle otvaranja, Hexoral rastvor se ne može koristiti duže od 6 meseci. Čuvajte rastvor na temperaturi do 25 stepeni.

Sastav leka Hexoral

Aktivna materija je heksetidin. Pomoćne materije su eterično ulje zvezdastog aniša, limunska kiselina hidrat, eukaliptusovo eterično ulje, etanol, levomentol, metilsalicilat, klinčićevo eterično ulje, eterično ulje paprene metvice, polisorbat 60, saharinnatrijum, azorubin 85% (E 122), pročišćena voda.

Ovaj lek sadrži 5,1 vol. % alkohola.

Hexoral rastvor, izmedju ostalih farmaceutskih kuća, proizvodi i Hemofarm Vršac.

Cena leka je oko 450 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.