Herceptin – lek za kancer

0

Lek Herceptin zaustavlja rast nekih od ćelija koje podstuču napredovanje kancera i uzrokuje njihovo odumiranje.

Doktor će Vam propisati ovaj lek ako bolujete od ranog raka dojke sa visokom koncentracijom proteina pod imenom HER2 i ako patite od metastatskog raka dojke takodje sa visokim nivoom istih proteina.

Herceptin se može koristiti i u kombinaciji sa hemoterapijskim lekovima paklitakselom ili docetakselom u prvoj liniji lečenja metastatskog raka dojke ili se pak može propisati onda kada terapija drugim vidom lečenja nije dala očekivane rezultate.

Primjenjuje se i u kombinaciji sa inhibitorima aromataze za pacijente s visokim nivoom proteina HER2 i kod metastatskog raka dojke koji je pozitivan na hormonske receptore, kao i u kombinaciji s drugim lekovima za lečenje raka.

Herceptin lek

Kontraindikacije

Ne smete koristiti Herceptin ako ste alergični na trastuzumab, mišje proteine ili bilo koji drugi sastojak leka i ako zbog raka imate ozbiljnih poteškoća s disanjem, i onda kada Vamtreba lečenje kiseonikom.

Herceptin i srce: Obavestite lekara ako ste imali zatajenje srca, bolest srčanih arterija, bolest srčanih zalistaka ili visok krvni pritisak. Recite lekaru i ako imate nedostatak vazduha, ako ste nekada primali bilo koju drugu terapiju za rak.

Lečenje Herceptinom može uticati na srce pa će zato biti potrebna analiza funkcija srca pre i za vreme terapije.

Uzimanje drugih lekova

U slučaju da započinjete uzimanje bilo kog novog leka tokom 6 meseci nakon prestanka terapije Herceptinom, recite tolekaru jer ovaj lek ostaje u organizmu oko pola godine.

Herceptin ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina.

Herceptin u trudnoći i dojenje

Tokom lečenja Herceptinom i najmanje 6 meseci nakon završetka lečenja treba koristiti kontracepciju.

Trudnice koje primaju Herceptin retko mogu da dodju u stanje koje može naškoditi bebi a koje se povezuje se sa smrću fetusa zbog narušenog sazrevanja pluća. Nemojte dojiti za vreme terapije Herceptinom i 6 meseci nakon poslednje doze Herceptina.

Napomena: Ako osetite groznicu ili vrućicu tokom terapije ovim lekom, nemojte voziti ili upravljati mašinama dok simptomi ne prestanu.

Doziranje

Herceptin se primenjuje intravenskom infuzijom u venu. Tokom davanja prve doze u trajanju od 90 minuta, bićete pod nadzorom lekara.

U slučaju dobrog podnošenja prve doze, sledeće doze se obično primenjuju u trajanju od pola sata.

Doktor će propisati dozu i način primene koji Vama najviše odgovara a ona zavisi od telesne težine i Vaše reakcije na terapiju.

Za rani rak dojke, metastatski rak dojke i metastatski rak želuca, Herceptin se primenjuje svake tri sedmice.

Moguće nuspojave (neželjeni efekti leka)

Neke od nuspojava mogu biti ozbiljne i zahtevaju lečenje u bolnici.

Vrlo često se mogu javiti simptomi slični gripu.

Ostale nuspojave su osećaj mučnine, povraćanje, bol, povećana napetost mišića i drhtanje, glavobolja, omaglica, poteškoće s disanjem, piskanje, visok ili nizak krvni pritisak, poremećaji srčanog ritma, oticanje lica i usana, osip i osećaj umora.

Ako razvijete negativnu reakciju na lek, infuziju će usporiti ili prekinuti a ćete primiti terapiju za suzbijanje nuspojava.

Ostale nuspojave se odnose na funkciju srca i dovode do sledećih simptoma: nedostatak vazduha, kašalj, oticanje u nogama ili rukama, lepršanje srca ili nepravilan srčani ritam.

Vrlo česte nuspojave su proliv, slabost, osipi po koži, bol u grudnom košu, bol u stomaku, mišićima i u zglobovima, konjunktivitis, suzne oči, krvarenje iz nosa, curenje iz nosa, tremor, navale vrućine i omaglica.

Ostale česte nuspojave su svrab, anemija, suva usta ili koža, zatvor, suzenje očiju, zatvor, znojenje, žgaravica, upala dojke, depresija, herpes, osećaj teskobe, infekcije kože, upala gušterače ili jetre, poremećeno razmišljanje, poremećaji bubrega, povećani tonus/napetost mišića, gubitak apetita, gubitak težine, poremećaj čula ukusa, astma, promene na noktima, poremećaj spavanja, bol u ledjima, pospanost, poremećaji pluća, akne, modrice, hemoroidi , grčevi…

Od nuspojava prisutna su i neka teža stanja koja se ipak retko javljaju poput anafilaktičke reakcije.

Lek treba čuvati u frižideru na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Cena lečenja ovim lekom po pacijentkinji mesečno je oko 400 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.