Hepathrombin – preparat protiv stvaranja tromba

1

Hepathrombin je preparat prirodnog heparina i dostupan je kao gel, krema ili rektalna mast. Osim heparina u sastav preparata ulaze alantoin i dekspantenol.

Namena i dejstvo Hepathrombina

Hepathrombin se koristi za lečenje oboljenja vena: tromboflebitis (zapaljenje vena povezano sa stvaranjem tromba), proširene vene i posledične promene na koži, za modrice, za otvorene rane na koži potkolenica, i probleme usled loše venske cirkulacije.

Može se upotrebljavatu i za sportske povrede kao i za oboljenja kao što su podlivi, iščašenja i uganuća, burzitis i tenovaginitis (upala omotača tetiva).

Upotreba kreme i masti nije indikovana za šuljeve (hemoroide), ali o tome se ipak konsultujte sa Vašim lekarom jer postoji mogućnst primene rektalne masti.

Hepathrombin mast

Postoje dve jačine Hepathrombin krema: Hepathrombin krem i gel koji sadrži 30 000i.j. aktivne materijei Hepathrombin krem i gel koji sadrži 50 000i.j. heparin natrijuma.

Heparin sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba u krvnim sudovima. Ovaj lek brzo prodire u kožu i ispoljava isključivo lokalno dejstvo.

Pomoćne supstance kao što su alantoin i dekspantenol, omogućavaju brže prodiranje preparata i dodatno omekšavaju i regenerišu kožu uz antiupalno dejstvo.

Kontraindikacije (kada ne smete koristiti ovaj lek)

Nemojte koristiti hepatrombin ako ste alergični (preosetljivi) na heparin ili na druge sastojke u preparatu, zatim u slučaju da imate čir koji krvari i ako imate otvorene ili inficirane rane.

Važna napomena: U slučaju da lečite zapaljenje vena, preparat se ne sme utrljavati, već ga treba naneti na obolelu površinu u tankom sloju a koža se pokriva okluzivnim ili elastičnim zavojem.

Primena Hepatrombina u trudnoći i dojenje

Hepathrombin krem se može primenjivati u periodu trudnoće i tokom dojenja. O upotrebi bilo kakvog preparata tokom trudnoće i dojenja, morate se konsultovati sa lekarom.

Hepatrombin i drugi lekovi

Recite Vašem lekaru ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek jer neki lekovi mogu značajno umanjiti ili pak pojačati dejstvo ovog preparata.

Naročito pre upotrebe Hepathrombin krema, recite lekaru ako već koristite neke preparate koji se nanose na kožu.

Način primene

Najbolje je lečenje započeti preparatom Hepathrombin 50.000 i.j., a u nastavku lečenja i za prevenciju koristiti Hepathrombin 30.000 i.j.

Krem se nanosi na obolelo mesto ali i na okolnu površinu kože 2 do 3 puta dnevno blagim utrljavanjem. Kod zapaljenja vena lek se ne sme utrljavati već se pokriva zavojem.

Kod otvaranja rana na koži potkolenica, zbog loše cirkulacije primenjuje se Hepathrombin krem u vidu prstena.

Ako Vam se simptomi bolesti pogoršaju, javite Vašem lekaru

Važno: Ako ste uzeli veću dozu leka od preporučene, odmah se javite lekaru. Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek! U slučaju zaboravljene doze, sačekajte vreme za sledeće mazanje hepatrombina.

Nuspojave

Hepathrombin krem se izuzetno dobro podnosi i vrlo retko se mogu javiti alergijske reakcije, crvenilo kože, peckanje i svrab na mestu primene.

Hepathrombin se može izdavati i bez lekarskog recepta.

Proizvodjač leka je Hemofarm Vršac.

Cena Hepatrombina je oko 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

1 komentar