Heparin – krema protiv ugrušaka

0

Heparin (mast, krema, gel) je lek koji nakon resorpcije sprečava zgrušavanje krvi i ima preventivno dejstvo na nastanak ugrušaka u krvnim sudovima (za kapilare, vene i modrice). Heparin deluje i terapijski na već nastale ugruške.

Primena Heparina moguća je i kao dodatna terapija za lokalno lečenje površinskog tromboflebitsa (za vene koje su pod upalom) i kod drugih stanja nastalih kao posledica tromboze površinskih vena.

Kontraindikacije

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove il ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Heparin mast

Ne koristite ovaj lek ako ste alergični na neku od sastavnih komponenti leka. Gel se ne sme primenjivati na velikim površinama kože, ispucaloj koži, osetljivim površinama, zatim na inficirane površine, sluznice ni na otvorene rane (krvarenje iz kože ili iz rana), pa zato ne upotrebljavajte ovu mast za hemoroide, posebno ako krvare ili su unutrašnjeg tipa.

Pacijenti koji imaju tromboflebitsu, ne smeju se masirati prilikom primene ove masti.

Izbegavajte kontakt leka sa sluzokožom očiju. Heparin se nanosi isključivo na kožu!

Primena drugih lekova

Ako se ovaj lek primenjuje istovremeno sa drugim preparatima koji se mažu na kožu savetuje se poseban oprez.

Uzimanje Heparina sa hranom i pićima

Hrana ili piće ( alkohol) nemaju uticaj na dejstvo leka.

Heparin u trudnoći i dojenje

Ne postoje klinički podaci o dejstvima na majku i dete, pa zato Heparin u trudnoći i tokom perioda dojenja treba koristiti samo uz savet inadzor lekara.

Doziranje i upotreba

Heparin se nanosi na bolno, upaljeno područje vena, jedan do dva puta dnevno i to u tankom sloju, bez utrljavanja u kožu i masiranja. Može se staviti okluzivni zavoj posle nanošenja u debljini od 1 do 2 mm.

Kod mazanja na noge, optimalno je da se mast nanosi odozdo na gore.

Trajanje terapije zavisi od tipa poremećaja. Obično traje nedelju – dve. Kod hroničnih slučajeva moguća je i duža upotreba masti ali je tada obavezan nadzor lekara.

Gel se nanosi samo na neoštećenu kožu i ne treba ga stavljati na otvorene rane i sluzokožu.

Heparin se može nanostiti i danju jer ne ostavlja fleke po odeći.

Heparin ne treba da koriste deca mladja od 5 godina.

Napomena: U slučaju da već imate krvne ugruške u venama (trombozu) ili upalu vena, gel ne smete utrljavati već ga samo lagano nanesite na kožu u tankom sloju.

Nemojte nanositi nikada dvostruku dozu masti da biste nadomestili to što ste preskočil da namažete ovaj gel.

Moguća neželjena dejstva (nuspojave)

Heparin, kao i svi lekovi može da izazove neka neželjena dejstva i to ne kod svih pacijenata.

Ako ga pravilno koristite , neželjena dejstva su minimalna. Mogu se javiti svrab, crvenilo i peckanje na mestu primene, kada je potrebno da se prekine terapija.

Važno: Tokom dugotrajne lokalne primene, ovaj lek može da izazove preosetljivost kože (alergiju).

Tubu sa Heparinom čuvajte na temperaturi do 25 C, a nakon otvaranja lek se sme koristiti najduže 28 dana.

Cena leka Heparin je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.