Hartmanov rastvor – infuzija za nadoknadu tečnosti

0

Hartmanov rastvor se koristi kod smanjenja količine tečnosti( hipovolaemia), poremećaja vode i soli i odnosa kiselina-baza, zatim za terapiju funkcionalne dijareje, peritonitisa, kod mučnine i povraćanja, u hirurškoj praksi…
Kao rastvor za infuziju, u jednom litru sadrži:

kalcijum hlorid 0.294 g
kalijum hlorid 0.373 g
-natrijum hlorid 6,02 g
rastvor natrijum laktata 6.276 g.

Hartmanov rastvor je prozirni i bezbojni rastvor, čija primena je najčešća kod dopune nestašice elektrolita.

Intravenska ishrana – parenteralna ishrana

Ovakva vrsta ishrane podrazumeva unošenje hranjljivih materija u organizam nealimentarnim putem i omogućava očuvanje života pacijenta kada ključni sistemi tela ne funkcionišu.

Hartmanov rastvor

Iste tehnike se koriste i za intenzivnu negu ili u nekim slučajevima tokom hirurških intervencija da bi se stabilizovao pacijent i postigao potpuni oporavak.

Intravenska ishrana je zapravo veštačka ishrana, gde namirnice ulaze direktno u cirkulaciju i pri tome zaobilaze želudačnocrevni sistem.

Od 17.veka počinje primena prvih rastvora sa funkcijom veštačke hrane, ali ne baš sa velikim uspehom. Zbog inkompatibilnosti, počeci infuzione terapije bili su praćeni neželjenim reakcijama a ne retko i tragičnim ishodima, tako da je tek 20. vek razvio medicinska sredstva za infuzionu terapiju i parenteralnu ishranu u pravom smislu te reči.

Hartog Žakob Hamburger je 1921. godine predložio primenu 0.9% NaCl a Aleksis Frenk Hartman 1943. godine je u sastav slanih rastvora dodao laktate, dobivši tako Hartmanov rastvor.

Indikacije za primenu Hartmanovog rastvora

Rastvor se koristi kod manjka vode i elektrolita, kod blagih acidoza (povraćanje, proliv, opekotine, peritonitis, teška infekcija); za održavanje nivoa tečnosti tokom i nakon operacije, kod trauma i šokova.

Kontraindikacije

Hartmanov rastvor se ne koristi kod hipertonične dehidratacije, alkaloze, laktat acidoze, kod akutne bubrežne insuficijencije, u slučaju plućnog edema, ako kod pacijenata postoje ozbiljni problemi sa funkcionisanjem jetre, i u slučaju trudnoće.

Primena i doziranje

Doziranje u obliku infuzija, sa prosečnom stopom od 60 kapi / min do 2500 ml na dan, tj 2.5 ml po kilogramu na čas, u vanrednim uslovima – do 100 kapi / min, u zavisnosti od stanja pacijenta. Tokom prvih 24 sata je potrebno obezbediti dnevne potrebe nedostatka tečnosti i polovina tokom naredna dva dana – 1/4; deo deficita tečnosti dnevno. Tako se ukupan deficit tečnosti kompenzuje za 72 sata.

Mere predostrožnosti

Ovaj rastvor se ne preporučuje se za korekciju značajnog nedostatka kalijuma i kalcijuma katjonima. Pri korišćenju je neophodan oprez u slučaju srčane insuficijencije, insuficijencije bubrega i jetre, hipoproteinemije.

Rastvori koji sadrže soli kalijuma treba da seprimene oprezno kod pacijenta sa oboljenjem srca ili stanjima koja predisponiraju nastanak hiperkalijemije kao što su insuficijencija bubrega ili adrenokortikalna insuficijencija, akutna dehidratacija ili ekst enzivno razaranje tkiva koje se dešava kod teških opekotina.

Lek se čuva na temperaturi od 15-25 ° C, van domašaja dece.Paralelni lek (zamena) je: Compound Sodium Lactate.

Hartmanov rastvor proizvode mnoge farmaceutske kuće (Galenika, Beograd, Zdravlje Leskovac, Hemofarm, Vršac), a cena je od 250 do 350 dinara u zavisnosti od pakovanja.

Nuspojave (Neželjena dejstva)

Usled zadržavanja tečnosti, može se desiti, mada retko, da ruke, noge i stopala budu otečeni.

Ovaj rastvor, mada takodje retko, može da utiče na pluća, i uzrokuje teškoće sa disanjem.

Ostale moguće nuspojave su mučnina, povraćanje, glavobolja, pospanost, konfuzija, upala ili oticanje vena oko uboda injekcije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.