Haldol – antipsihotik protiv paranoje, agresivnosti i poremećaja mišljenja

0

Lek Haldol (kapi, tablete) je antipsihotik i koristi se za poboljšanje poremećaja mišljenja, osećaja ili ponašanja.

Upotrebljava se u lečenju odraslih i dece kod stanja koja uzrokuju smetenost, halucinacije, iluzije, zablude, neobičnu sumnjičavost (paranoju), preterano ushićenje, uznemirenost, entuzijazam ili hiperaktivnost, zatim preteranu agresivnost ili nasilnost, uporno štucanje i nekontrolisane pokrete.

Kontraindikacije

Ne treba da koristite Haldol u slučaju preosetljivosti na haloperidol ili neke druge sastojke leka. Alergiju na lek karakterišu osip, svrab, otok lica ili usana, ili nedostatak daha.

Nemojte primenjivati Haldol u slučaju da imate ili ste imali srčane bolesti koje dovode do usporenog ili nepravilnog rutma otkucaja srca.

Haldol kapi tablete

Haldol ne treba da koristite ni ako patite od Parkinsonove bolesti ili imate nisku količinu kalijuma u krvi, ni ako ste u stanju smanjene svesti ili imate neke usporene reakcije zbog uzimanja još nekih lekova.

Ako bolujete od neke hronične bolesti ili metaboličkog poremećaja, potreban je oprez u primeni ovog leka.

Moguće je da će biti neophodno prilagodjavanje doza u slučaju da patite od bolesti srca, krvarenja u mozgu, kod sniženih koncentracija kalcijuma ili magnezijuma u krvi, kod neuhranjenosti, oboljenja bubrega i jetre, epilepsije, depresije, oboljenja štitne lezde kao i kod feokromocitoma.

Upotreba kod starijih bolesnika s demencijom se ne preporučuje.

Moguće nuspojave

Ako primetite iznenadno oticanje lica ili grla, koprivnjaču, jaku iritaciju, crvenilo mehure po koži, odmah potražite lekarski pomoć.

Vrlo česte nuspojave koje se mogu javiti su poremećaji koordinacije, nevoljni pokreti mišića, nenormalni pokreti tela ili udova, uznemirenost i teškoće sa nesanicom.

Česte nuspojave: potištenost, glavobolja, nevoljne mišićne kretnje, omaglica, pospanost, poremećaji savidom, problemi sa pražnjenjem creva, osećaj mučnine, povraćanje, suva usta, nizak krvni pritisak, poremećaji sa erekcijom, povećanje ili smanjenje telesne mase.

Reakcije sa drugim lekovima

Recite lekaru ako istovremeno uzimate Litijum, zatim lekove za smirenje, protiv bolova, antidepresive, lekove za krvni pritisak, lekove koji utiču na srčani ritam, lekove za Parkinsonovu bolest, preparate protiv kašlja i prehlade, lekove za lečenje epilepsije i alkohol, koji se ne savetuje uz terapiju ovim lekom.

Haldol u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili sumnjate da jeste, posavetujte se sa lekarom o upotrebi ovog leka.

Haldol se izlučuje u mleko, pa se tokom terapije ne sme dojiti.

Pažnja: Ovaj lek može imati dejstvo na pažnju, pa stoga nemojte rukovati mašinama ili upravljati vozilima dok se ne utvrdi kako lek deluje na Vas.

Ako ne podnosite određene vrste šećera, posavetujte se sa lekarom pre početka terapije.

Doziranje i način primene

Haldol tablete se piju sa malo vode i to cele, uz obrok ili ne. Uvek uzimajte ovaj lek na način koji Vam je propisao lekar.

Uobičajene doze za odrasle: Početna doza jeod 1,5 do 5,0 mg dva ili tri puta dnevno.

Doza za decu se odredjuje na osnovu telesne težine: 0,025 do 0,05 mg dnevno za svaki kilogram a dnevni maksimum je 10 mg.

Znajte da će verovatno biti potrebno neko vreme dok lek ne postigne pun učinak.

Cena ovog leka je oko 1 100 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.