Dovicin – lek protiv različitih infekcija

0

Lek Dovicin pripada tetraciklinima koji su namenjeni lečenju infekcija izazvanih osetljivim bakterijama i drugim mikrorganizmima.

Primena Dovicina

Ovaj antibiotik se upotrebljava u lečenju: infekcija disajnih organa, pluća i nosa (zapaljenje bronhija, pluća, sinusa), za grlo, protiv infekcija urinarnog trakta (zapaljenje mokraćne bešike, zapaljenje uretre) za infekcije oka, kod seksualno prenosivih bolesti ( za gonoreju, sifils, hlamidiju), za groznicu koja je povezana sa ujedom vaši li krpelja i za malariju, u slučaju nefikasnosti hlorokina. Dovicin kapsule ili tablete se mogu po odluci lekara još koristiti kao deo terapije za upalu zuba, za akne, upalu jajnika…

Dovicin se još primenjuje i kod sprečavanja infekcija kao što su malarija, kolera, putnički proliv il tifus.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Dovicin ako ste ranije imali alergijsku reakciju na ovaj lek, na pomoćne materije u sastavu leka, ili na neki tetraciklin.

Ne treba koristiti Dovicin, ako imate teškoće sa disanjem, teškoće pri gutanju, zatim u trudnoći ili sumnjate da ste u drugom stanju, zatim ako dojite, i ako ste mladji od 12 godina.

Dovicin lek

Korišćenje ovog leka tokom perioda razvoja zuba (trudnoća i deca do 12 godina starosti) može da uzrokuje trajnu obojenost zuba.

Ako ste netolerantni na neki od šećera obratite se lekaru jer ovaj lek sadrži laktozu.

Budite pažljivi sa upotrebom Dovicina ako imate bolesnu jetru, bolesne bubrege, ako imate miasteniju gravis ili sistemski eritemski lupus, ako planirate sunčanje i solarijum i ako patite od problema sa jednjakom.

Dovicin i drugi lekovi

Obavestite lekara ako uzimate neki od sledećih lekova: varfarin, penicilnski antibiotici, antacidi, mineralni suplementi, lekovi za epilepsiju, oralni kontraceptivi , sedativi i oralni kontraceptivi. Ako uz Dovicin konzumirate paralelno i alkohol možete smanjit efekat leka. Važna napomena: Paralelna upotreba lekova iz grupe tetraciklina, može dovesti do toksičnog oštećenja bubrega koje može ugroziti život.

Ako imate osetljiv želudac, uzimajte Dovicin sa hranom ili mlekom iako nema pravila o uzimanju ovog leka pre ili posle jela.

Doziranje

Doze leka i trajanje terapije odredjuje lekar. Uobičajene su sledeće doze:

Prvog dana 2 kapsule, a zatim 1-2 kapsule dnevno.

Gonoreja: 1 kapsula dva puta dnevno 7 dana.

Akutni otok testisa: 1 kapsula dva puta na dan tokom 7 dana.

Nekomplikovane infekcije hlamidijom: 1 kapsula dva puta dnevno minimum 7 dana.

Sifils: 1 kapsula dva puta dnevno tokom 14 dana.

Groznica koja je povezana sa ujedom vaši li krpelja: 1 il 2 kapsule jednokratno.

Lajmska bolest: 1 kapsula dva puta dnevno 10 do 30 dana.

Malarija: 2 kapsule dnevno najmanje 7 dana za lečenje a za prevenciju 1 kapsula dnevno kod odraslih.

Lečenje i prevencija kolere: 3 kapsule jednokratno.

Prevencija tifusa: 2 kapsule u jednoj dozi, jednom nedeljno.

Lekar Vam može propisati drugačije doze od navedenih.

Napomene

– Da bi ste izbegli nadražaj jednjaka i grla, kapsulu ovog leka uzmite sa dovoljno vode i to minimum sat vremena pre odlaska na spavanje.

– Ne prekidajte lečenje na svoju ruku, čak i ako se osećate bolje.

– Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa lekarom.

– Ako ste zaboravili da uzmete lek, nastavite sa sledećom dozom u uobičajeno vreme. Ne duplirajte doze!

Moguće nuspojave

Najčešća neželjena dejstva su: muka, povraćanje, teškoće pri gutanju, otečen jezik, dijareja, osećaj nelagodnosti u predelu stomaka i grla, gubitak apetia, crvenilo lica, zujanje u ušima, osetljivost i svrab rektalnog i/li genitalnog predela.

Kod nekih pacijenata se mogu javiti alergijske reakcije na lekove. Ako osetite sviranje u grudima, teškoće pri disanju, stezanje u grudnom košu, otok kapaka, lica ili usana, koprivnjaču i svrab po celom telu – odmah se javite lekaru!

Dovicin proizvodi Galenika, Beograd, a lek se može izdati samo uz lekarski recept.

Cena pakovanja Dovicina od pet kapsula je oko 100 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.