Duac gel – preparat protiv akni

5

Lek Duac gel sadrži dva leka: klindamicin i benzoil-peroksid. Reč je o preparatu koji se koristi u slučaju pojave akni i bubuljica (za lice i druge površine na koži koje su zahvaćene aknama).

Primenjuje se za akne blagog do umerenog intenziteta.

Primena: Klindamicin je antibiotik koji uništava bakterije koje su prisutne u aknama dok benzoil-peroksid umanjuje pojavu mitesera i gnojnih čepića a pored toga, takođe ubija bakterije koje se nalaze u aknama i čini da je koža manje masna. Zajedničkim dejstvom oni pomažu da se smanji broj bakterija koje uzrokuju akne, da se smanji broj akni, stopira pojava novih mitesera, gnojnih čepića i nastanak bubuljica kao i da se smanji masnoća kože.

Kontraindikacije

Duac ne treba da koristite ako ste alergični na klindamicin, benzoil-peroksid, ili na neki od sastojaka leka niti u slučaju da ste preosetljivi na antibiotik linkomicin.

Duac gel

Duac se primenjuje samo na koži i držite ga dalje od očiju, usana i usta. U slučaju da lek Duac slučajno dospe u oči, odmah ih isperite velikom količinom vode. Važno je da gel ne primenjujete na bilo kom iritiranom delu kože, kao što su na primer posekotine, ogrebotine, opekotine ili ekcem. Na osetljivim predelima kože ne treba da upotrebljavate previše leka.

Potrudite se da lek Duac ne dođe u dodir sa obojenom tkaninom, odećom, peškirim i posteljinom jer ih Duac može izbeliti. Takodje, može izbeliti i kosu.

Napomene: Lek Duac može učiniti Vašu kožu osetljivijom na štetne efekte sunca pa tokom njegove primene izbegavajte upotrebu solarijuma i skratite vreme provedeno na suncu. Nemojte prekoračiti odredjenu dozu. Ukoliko se javi prekomerna iritacija ili suvoća kože, potrebno je smanjiti učestalost primene leka. Ako ste nekada imali ‘regionalni enteritis’, ‘ulcerozni kolitis’, ili ‘kolitis izazvan antibioticima’ i ako se jave stomačni grčevi ili jača dijareja, prekinite primenu leka i javite se lekaru jer ti simptomi mogu ukazivati na kolitis koji je povezan sa antibioticima.

Lek ne treba koristiti za decu mlađu od 12 godina jer nije potvrđena bezbednost i efikasnost leka Duac u toj populaciji pacijenata.

Primena drugih lekova i sapuna

Obavezno recite Vašem lekaru ako ste uzimali neke druge lekove za akne, uključujući i antibiotike koji se primenjuju na Vašoj koži, medicinske ili ‘abrazivne’ sapune, ili druge preparate za čišćenje, zatim sapune ili kozmetička sredstva sa snažnim isušujućem dejstvom, proizvode koji sadrže velike količine alkohola ili ‘astringenata’. To je važno jer kada se navedena sredstva koriste zajedno sa lekom Duac, mogu iritirati kožu.

Duac u periodu trudnoće i dojenja

Podaci o bezbednosti primene Duac-a kod trudnica su ograničeni. Lekar će proceniti odnos koristi za Vas i rizika za bebu i potom doneti odluku o tome da li možete da ga koristite. Nije poznato da li se klindamicin izlučuje u mleko posle upotrebe Duac-a, ali je opisano da oralna i parenteralna primena klindamicina ima za ishod pojavu klindamicina u majčinom mleku pa se zato ne preporučuje primena leka kod majki koje doje.

Duac treba primenjivati sa oprezom kada se ne primenjuje adekvatna kontracepcija.

Način upotrebe

Duac koristite na način koji je odredio Vaš lekar. Upotrebljavajte Duac jednom dnevno, uveče.

Može će proći 4 do 6 nedelja pre nego što uočite potpuno dejstvo leka. Terapija ne treba da traje duže od 12 nedelja ali njenu dužinu odrejduje lekar.

Pre primene gela, potpuno uklonite šminku i dobro operite zahvaćeni deo kože, isperite je toplom vodom i pažljivo obrišite tapkanjem. Zatim vrhovima prstiju nanesite tanak sloj gela na kožu i to na celu površinu kože gde se nalaze akne, a ne tek na pojedine tačke. Za upotrebu gela samo na licu, primenite količinu gela iz tube koja pokriva površinu vrha prsta.

Operite ruke posle upotrebe gela a kad se gel osuši, možete na lice staviti šminku koja nije masna. Primenite narednu dozu u uobičajeno vreme.

Nuspojave – neželjena dejstva

Alergijske reakcije, jaka ili dugotrajna dijareja, stomačni grčevi, jak osećaj pečenja, perutanje, ili svrab – znaci su da se morate odmah javiti lekaru.

Ostala neželjena dejstva: Crvenilo, perutanje, suvoća, osećaj pečenja, svrab, pogrošanje akni, osip.

Cena leka je oko 750 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

5 komentara