Dulcolax – tablete protiv opstipacije

0

Dulcolax tablete se koriste za kratkotrajni simptomatski tretman opstipacije (protiv zatvora čija posledica mogu, izmedju ostalog biti hemoroidi i za bolju probavu). Dulcolax tablete nisu namenjene za mršavljenje!

Dulcolax se takodje prema preporuci lekara koristi za pripremu za radiološke, dijagnostičke i hirurške procedure koje podrazumevaju pražnjenje creva kod pacijenta.

Doziranje i primena

Dulcolax se može koristiti kod odraslih i za decu koja su starija od 10 godina. Deci uzrasta od 4 do10 godina ovaj lek se sme davati isključivo pod nadzorom lekara!

Kada se koristi protiv zatvora, doza za odrasle i decu stariju od 10 godina je jedna do dve tablete (5-10 mg) . Deca uzrasta 4-10 godina uzimaju jednu tabletu.

Dulcolax tablete

Najbolje je da se tablete poju uveče, kako bi mogle da izazovu pokretanje creva sledećeg jutra. Tablete se piju cele uz dovoljno tečnosti.

Pažnja: Dulcolax gastrorezistentne tablete se smete koristiti paralelno sa proizvodima kao što su mleko, antacidi ili inhibitori protonske pumpe, da ne bi rano rastvorili omotač tablete.
Za pripremu za dijagnostičke procedure, u pre i postoperativnoj terapiji i u medicinskim stanjima koja zahtevaju olakšavanje pražnjenja, ove tablete treba koristiti pod medicinskim nadzorom.
Kako bi se postiglo totalno pražnjenje creva, za odrasle i decu stariju od 10 godina se preporučuje doza od dve do četiri tablete, noć uoči pregleda, a nakon toga jedna supozitorija od 10 mg ujutru, uoči pregleda.

Za decu starosti 4 – 10 godina preporučuje se jedna tableta uveče uz pedijatrijski laksativ sa momentalnim dejstvom sledećeg jutra.

Kontraindikacije

Dulcolax ne treba da koriste pacijenti koji imaju ileus, opstrukciju creva, akutna abdominalna oboljenja kao što je apendicitis, zatim oni koji imaju akutnu inflamatornu bolest creva, ili jak abdominalni bol koji prete mučnina i povraćanje.
Ove tablete se ne koriste ni u stanjima teške dehidratacije, ni kod pacijenata koji su preosetljivi na bisakodil ili neki od sastojaka leka.

Napomena: Dulcolax ne treba piti svakodnevno, bez prekida, duže od pet dana bez ispitivanja uzroka zatvora zato što prekomerna i produžena primena leka može da uzrokuje disbalans elektrolita i hipokalemiju.

Dulcolax u trudnoći i tokom dojenja

Praksa nije dala dokaze o neželjenim ili štetnim efektima leka tokom trudnoće. Ipak, lek ne treba koristiti dok ste u drugom stanju, naročito u prvom trimestru, osim ako očekivana korist za majku opravdava izlaganje fetusa mogućim rizicima.
Lek se ne izlučuje u mleko zdravih žena koje doje.

Neželjena dejstva

Najčešće zabeležene nuspojave su abdominalni bol i dijareja.
Retko su prijavljeni: kolitis, anafilaktičke reakcije, angioedem, reakcije hipersenzitivnosti, dehidratacija i sinkopa.
Povremena neželjena dejstva su vrtoglavica, krv u stolici, povraćanje, nelagodnost u stomaku, anorektalna nelagodnost.
Česte nuspojave su: grčevi u stomaku, bol u stomaku, dijareja i mučnina.

Pažljivo koristite lek: kada se laksativi uzimaju konstantno, i u prekomernoj dozi, mogu da izazovu hroničnu dijareju, bolove u stomaku, hipokalemiju, sekundarni hiperaldosteronizam i kamen u bubregu dok postoji mogućnost i za razvoj atoničnog i nefunkcionalnog kolona.

Cena leka je oko 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.