Doksiciklin – antibiotik za lečenje bronhitisa i drugih infekcija

0

DOKSICIKLIN Belupo je antibiotik koji pripada grupi tetraciklina. Kapsule ili tablete Doksiciklina se koriste u lečenju raznih infekcija uključujući infekcije disajnih organa, upalu pluća, bronhitis, sinuitis, infekcije mokraćnog sistema, oka, infekcije polnih organa – hlamidija, sifilis, gonoreja, zatim kod groznice uzrokovane ujedom krpelja i kod malarije. Dalja primena Doksiciklina je u prevenciji odnosno sprečavanju određenih infekcija poput „scrub“ tifusa, putničke dijareje, kolere i leptospiroze .

Lekar može ovaj lek koristiti i za terapiju nekih infekcija koje u uputstvu nisu navedene ili kao dodatnu terapiju uz još neke lekove. Neki antibiotike samoinicijativno koriste za akne i za bubuljice, ali se o o tome morate konsultovati sa lekarom kako šteta ne bi bila veća od eventualne koristi, jer je reč o jakom antibiotiku koji se dobija isključivo na recept.

Kontraindikacije

Ne treba da koristitie Doksiciklin ako ste alergični na bilo koji sastojak koji lek sadrži, ako imate alergiju na antibiotike iz grupe tetraciklina, ako imate poteškoća s gutanjem, u trudnoći ili ako planirate trudnoću niti ako dojite. DOKSICIKLIN se ne koristi kod dece koja imaju manje od 12 godina.

Doksiciklin lek

Primena ovog leka u periodu rasta zuba ( deca, trudnice i dojilje) može uzrokovati trajno obojenje (žuto-sivo-smeđe) zuba ili može uticati na njihov normalan rast.

Izbegavajte jaku sunčevu svetlost i solarijum sve dok uzimate ovaj lek, jer terapija može uticati na to da ste podložniji opekotinama. Savetujte se sa lekarom ako treba da primenite ovaj lek a imate probleme sa jetrom ili bubrezima, ako Vam je utvrdjena alergija na penicilin ili ako ste na neke druge antibiotike reagovali dijarejom, i ako bolujete od refluksa želučane kiseline.

Odmah obavestite svog lekara ako imate poteškoća s gutanjem ili nelagodni osećaj posle uzimanja ovog antibiotika. Moguće je da će Vam terapija biti prekinuta pa zamenjena adekvatnijom.

Pojava jačih nuspojava može se dogoditi ako ćete biti podvrgnuti opštoj anesteziji zbog stomatoloških zahvata, pa zato o uzimanju leka obavestite svog lekara, anesteziologa ili stomatologa.

Znajte i to da ovaj lek može uticati na rezultate nekih laboratorijskih pretraga.

Reakcije sa drugim lekovima

Neki od narednih lekova mogu umanjiti dejstvo Doksiciklina:

– Lekovi za ublažavanje žgaravice i kiseline, lekovi za lečenje epilepsije i za smirenje.

S druge strane, Doksiciklin može uticati na dejstvo drugih lekova kao što su lekovi za razredjivanje krvi, oralni kontraceptivi, antibiotici na bazi penicilina, sredstva za anesteziju.

Doksicilin- hrana i alkohol

Tokom lečenja, Doksiciklin se može piti sa hranom ili bez nje. Ako se tokom terapije javi mučnina, preporuka je da lek uzimate s hranom ili mlekom. Alkohol može umanjiti učinak kapsula, pa zato izbegavajte njegovu konzumaciju.

DOKSICIKLIN Belupo nema uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama.

Pošto ovaj lek sadrži laktozu, ako ne podnosite neke vrste šećera, posavetujte se s lekarom pre uzimanja.

Kako se pije Dosciciklin (doziranje)

Doksiciklin popijte sa čašom vode, najbolje ujutro ili bar 1 sat pre odlaska na spavanje, kako bi kapsula neometano stigla do želuca a i kako biste sprečili nadražaj ždrela ili jednjaka.

Svaki lekar će pacijentu propisati odgovarajuću dozu, koja će se, moguće, razlikovati od sledećih – uobičajenih doza:

Dve kapsule (200 mg) prvog dana, a onda 1 kapsula (100 mg) na dan. U slučaju težih infekcija uzimaju se 2 kapsule (200 mg) i u nastavku lečenja. Vreme terapije odrediće Vaš lekar.

Kod polno prenosivih bolesti, obično se uzima 1 kapsula od 100 mg dva puta dnevno, 7 do 10 dana, kod sifilisa i malo duže.

Kod groznice povezane s ugrizom krpelja ili uši, doziranje je 1 do 2 kapsule jednokratno.

Za lečenje malarije uzimaju se 2 kapsule na dan (200 mg) kroz bar 7 dana.

Za lečenje leptospiroze 1 kapsula (100 mg) jednom na dan kroz 7 dana.

Predoziranje i terapija

Ako ste uzeli više kapsula nego što je propisano, odmah se javite svom lekaru ili u bolnicu. Ako ste zaboravili uzeti dozu, uzmite je čim se setite, osim ako vreme za sledeću kapsulu nije blizu. Tada nemojte uzeti propuštenu dozu, a terapiju nastavite uobičajenim tempom. Nemojte uzimati dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu.

Važno je da uvek uzimate ovaj antibiotik onako kako je to propisano i da ne prekidate lečenje na svoju ruku, čak iako se bolje osećate.

Moguće nuspojave

– iznenadno piskutanje, poteškoće s disanjem, stezanje u grudima, visoka temperatura, otok očnih kapaka, lica ili usna, osip ili svrab, mučnina, gubitak apetita, teški, trajni ili krvavi proliv, kožni osip, perutanje ili guljenje kože, pojava opekotina, glavobolja, problemi sa vidom, upala ili pojava ranica na ždrelu, poremećaj krvne slike, nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, bolovi u mišićima, žgaravica, zujanje u ušima, bol i svrab u području čmara, upala creva, izbočena fontanela kod beba, upala jetre…

Neke od nuspojava su tek reakcija organizma koji se privikava na lek, dok pak neke mogu biti znak ozbiljnih problema i zato je potrebno neodložno se javiti lekaru.

Pogledajte koja je aktuelna cena ovog leka na sajtu resornog ministarstva: www.zdravlje.gov.rs.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.