Diuver – lek sa diuretičkim dejstvom

0

Diuver tabete se mogu nabaviti u pakovanju od 5 mg ili 10 mg. Aktivna supstanca je torasemidum. Lek Diuver pripada grupi diuretika koji se koriste za pospešivanje mokrenja. Koristi se kod tretiranja visokog krvnog pritiska (hipertenzije), zatim kod edema koji su uzrokovani srčanim zatajenjem ili bolestima bubrega i jetre, kao i kod plućnog edema.

Kontraindikacije (kada se Diuver ne koristi)

Ne treba koristiti Diuver u slučaju da ste preosetljivi na torasemid ili bilo koji drugi sastojak leka, ako imate zatajenje bubrega, nizak pritisak, srčane aritmije niti ako dojite.

Oprez uz primenu leka uz savetovanje sa lekarom je potreban ako imate niži pritisak, manjak natrijuma ili kalijuma u krvi, ako imate neki poremećaj mokrenja, poremećaj u srčanom ritmu, ako patite od viška mokraćne kiseline u krvi, od gihta ili dijabetesa ili ako imate poremećaj acido-bazne ravnoteže.

Diuver lek

Diuver i drugi lekovi

Obavestite Vašeg lekara o svim lekovima koje ina

e koristite jer neki od njih mogu značajno da utiču na dejstvo Diuvera, ali i Diuver na njih. U nekim slučajevima će biti potrebno prilagodjavanje doze.

Diuver tablete mogu imati odredjene interakcije sa sledećim lekovima:

 • Lekovi koji se koriste kod lečenja zatajenja srca.
 • Glukokortikoidi – lekovi za alergije, upale i kožne bolesti.
 • Antihipertenzivi – lekovi za visok pritisak.
 • Antibiotici
 • Litijum koji se koristi za lečenje nekih psihijatrijskih bolesti.
 • Mišićni relaksansi .
 • Salicilati.
 • Antidijabetici – koji se koriste za lečenje dijabetesa.
 • Antireumatici
 • Probenecid – lek za lečenje gihta.
 • Kolestiramin – lek za lečenje povišenih masnoća.

Diuver tablete u trudnoći i dojenje

Diuver tablete se u drugom stanju smeju koristiti samo kada lekar proceni da potencijalna dobit za majku premašuje postojeći rizik po plod. Ovaj lek se ne sme koristiti tokom perioda dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Ako tokom terapije ovim lekom, osećate vrtoglavicu i slične simptome nemojte upravljati mašinama ili vozilima.

Vrtoglavica se češće javlja na početku lečenja, zatim kod povećanja doze, menjanja terapije i ako tokom uzimanja leka uzimate i alkohol.

Doziranje leka Diuver

Doziranje i trajanje terapije će u odnosu na Vaše stanje odrediti lekar. Uobičajene su sledeće doze:

Hipertenzija: Preporučena doza je 2.5 mg (1/2 tablete od 5 mg) jednom dnevno. Maksimalni učinak očekuje se nakon otprilike 12 nedelja kontinuiranog lečenja.

Edemi: Uobičajena doza je 5 mg jednom dnevno. Ako je to potrebno, doza se postupno može povećavati do 20 mg jednom dnevno. Maksimalna doza u pojedinačnim slučajevima može iznositi do 40 mg na dan.

Potreban je oprez kod bolesnika koji imaju oštećenu jetru, zbog mogućnosti od povećanja koncentracija leka u krvi.

Tablete treba uzimati ujutro, ali bez žvakanja i sa malom količinom vode.

Predoziranje

Ako ste uzeli više od preporučene doze ovog leka, odmah se javite lekaru. Ako ste preskočili jednu dozu leka, uzmite je čim se setite, osim ako se nije približilo vreme za sledeću dozu.

Moguće nuspojave

Može doći do poremećaja ravnoteže vode i elektrolita, smanjenja kalijuma u krvi, na šta nam ukazuju simptomi kao što su: glavobolja, vrtoglavica, hipotenzija, slabost, pospanost, konfuzna stanja, gubitak apetita i grčevi. Tada je potrebno prilagoditi dozu.

Od nuspojava su još mogući: povišenje mokraćne kiseline, šećera i masnoća u krvi, začepljenje krvnih sudova, neke smetnje sa cirkulacijom, aritmija, mučnina, suva usta, povraćanje, glavobolja, omaglica, poremećaj vida, zaostatak mokraće u bešici, bol u stomaku, alergijske reakcije kao što su svrab, osip i osetljivost na sunčevo svetlo.

U slučaju pojave bilo kakve nuspojave, obavestite o tome Vašeg lekara.

Lek Diuver proizvodi PLIVA Hrvatska, a cena tableta u zavisnosti od toga da li su od 5 ili 10 mg, po kutiji je od 150 do 220 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.