Diprosalic – mast za psorijazu

0

Diprosalic je mast za kožu i koristi se za spoljnu upotrebu. Mast sadrži betametazon dipropionat i salicilnu kiselinu. Može se naći u pakovanjima od 15, 30 i 50 grama.

Proizvodjač Diprosalic masti je beligijska farmaceutska kuća Schering-Plough Labo N.V.

Diprosalic mast ili krema pomaže kod problema sa suvom kožom, upalama kože, svraba i koristi se za psorijazu, saboreju, ekcem, dermatitis i slične promene na koži.

Pored masti i kreme, Diprosalic se može nabaviti i u vidu losiona. Može se kupiti bez lekarskog recepta a cena mu je oko 500 dinara.

Diprosalic lek

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovu mast ako ste ranije, nakon njene primene, imali alergijsku reakciju kao što je osip ili teže disanje.

Obavezno se konsultujte sa Vašim lekarom ako želite da primenite Diprosalic a patite od dijabetesa ili nekih infekcija a posebno porazgovarajte sa lekarom ako ste u drugom stanju jer je potreban poseban oprez pri primeni ove masti u trudnoći. Takodje, izbegavajte upotrebu Diprosalic masti na otvorene rane ili oštećenu kožu.

Pošto je mast namenjena isključivo za primenu na koži, izbegavajte kontakt s očima, unutrašnošću usta ili nosa a i sa područjem kože ispod pelena, ako mast koriste bebe.

Diprosalic mast ne bi trebalo da se koristi na većim površinama tela, jer će se tako lek više apsorbovati, i mogućnost nuspojava je tada veća. Mast se ne treba koristiti ni tokom dužeg perioda od onog koji Vam je propisao doktor.

Ako tokom terapije ovim lekom osetite da se stanje kože pogoršava , da je koža preterano suva ili inficirana, obavezno se javite lekaru. Lekara treba da obavestite i u slučaju da paralelno koristite neke druge lekove, pa i one koje ste nabavili bez recepta.

Način upotrebe Diprosalic masti

Tanak sloj Diprosalic masti treba naneti na oboleli deo kože i nežno utrljati u kožu, obično dva puta dnevno (ujutro i uveče), ili po preporuci lekara. Nemojte stavljati zavoj preko kože na koju ste stavili mast, osim ako Vam to nije rekao lekar. Posle primene masti, operite ruke.

Predoziranje

Diprosalic mast treba koristiti isključivo u preporučenim dozama. Obavestite Vašeg lekara ako ste primenili više masti nego što Vam je to bilo propisano. S druge strane, ako ste zaboravili da stavite mast, nanesite je čim se setite, a onda terapiju nastavite uobičajenim tempom.

Moguće nuspojave pri primeni Diprosalic masti

Kao i svaki drugi lek i Diprosalic može uzrokovati i nuspojave i tada je potreban medicinski nadzor. Javite se lekaru ako osetite neku od sledećih nuspojava: pečenje, svrab, iritacija kože… Takodje se posavetujte sa lekarom,ako se pojavi infekcija, iritacija, crvenilo, pojačana maljavost, i ako je Vam je koža vrlo suva ili ispucala.

Nuspojave mogu biti još i pojava akni, promena boje kože, stanjenje kože s lakšom mogućnošću nastanka modrica, strije, bol, upala… Kod dece je potrebna posebna pažnja i nadzor lekara jer zbog jače apsorpcije kroz kožu, lek može uzrokovati neke druge nuspojave.

Lek Diprosalic čuvajte van dohvata i vidokruga dece, na temperaturi do 25°C.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.