Dilacor – lek za srčane probleme

0

Dilacor (ampule i tablete) je lek za srce koji kao aktivnu komponentu sadrži digoksin. Pripada grupi lekova koji se nazivaju srčano-aktivni glikozidi i koji imaju dejstvo da usporavaju provođenje podražaja kroz srce i povećavaju snagu srčanog mišića.

Primena Dilacora

Ovaj lek se koristi za lečenje srčanih problema kao što su:

  • Srčano zatajenje (stanje kada srčani mišić ne može pumpati dovoljno snažno da osigura snabdevanje organizma krvlju).
  • Neki tipovi nepravilnog rada srca („atrijalni flater“ i „fibrilacija“ koji su uzrokovani problemima u načinu na koji gornja komora srca šalje električne signale.Rezultat je da srce previše brzo ili neravnomerno kuca).

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati ovaj lek ako ste alergični na digoksin, digitoksin ili na bilo koji od pomoćnih sastojaka leka . Takodje, Dilacor ne smete koristiti ako imate neki od sledećih srčanih problema:

  • „drugostepeni“ ili „intermitentni potpuni srčani blok“
  • određeni tipovi „supraventrikularnih aritmija“
  • „ventrikularna tahikardija“ ili „ventrikularna fibrilacija“
  • „hipertrofično-opstruktivna kardiomiopatija“.

Oprez u primeni ovog leka je potreban ako ste nedavno imali srčani napad, imate nizan nivo kalijuma ili magnezijuma u krvi, ako imate visok nivo kalcijuma u krvi, ako imate bolest beri beri, probleme s bubrezima, probavom, plućima i funkcionisanjem štitne žlezde.

Dilacor lek

Drugi lekovi i Dilacor

Obavijestiti Vašeg lekara ako ste primenjivali digoksin ili digitoksin tokom protekle 2 nedelje, ako koristite lekove za stomačne probleme, srčane probleme, lekove za probleme s disanjem, kao što je astma, lekove za rak, diuretike, laksative, steroide, anestetike, lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi, lekove za epilepsiju, depresiju, visok holesterol, lekove protiv bakterijskih i virusnih infekcija ili prirodne preparate na bazi kantariona koji se ne smeju koristiti paralelno sa ovim lekom.

Dilacor, hrana i piće

Ove tablete možete primenjivati s većinom namirnica ali izbegavajte hranu bogatu vlaknima, kao što su crni hleb, žitarice, voće, povrće i mahunarke), jer apsorpcija leka može biti umanjena.

Dilacor u trudnoći i dojenje

O primeni ovog leka u periodu dojenja i u drugom stanju, odlučiće lekar.

Upravljanje vozilima i mašinama

Dilacor nekada može izazvati vrtoglavicu, umor, glavobolju ili zamagljen vid. Ukoliko se to desi, nemojte upravljati motornim vozilima, niti rukovati mašinama.

Napomena: Dilacor sadrži laktozu, pa se, ako ne podnosite neke vrste šećera, posavetujte sa lekarom pre primene ovog leka.

Doziranje

Doze leka i trajanje terapije, odrediće lekar u zavisnosti od vrste i ozboljnosti zdravstvenog problema koji imate. Tablete Dilacora se gutaju cele, bez lomljenja. Tablete se primenjuju obično u dve faze: udarna doza i doza održavanje.

Nakon udarne doze, primenjuju se znatno manje doze leka, sve dok se ne prestane potpuno sa primenom.

Odrasli i deca starija od 10 godina

Udarna doza je obično između 0,75 i 1,5 mg (3-6 tableta) kao pojedinačna doza. Doza održavanja je obično između 0,125 i 0,25 mg (1/2-1 tableta) dnevno.

Moguće nuspojave

Moguća neželjena dejstva koja može izazvati lek Dilacor:

Lupanje srca, bol u grudima, kratak dah, znojenje, usporen ili nepravilan srčani ritam, mučnina, slabost ili proliv, kožni osip, pospanost ili nesvestica, smetnje vida sa zamagljenim ili žućkasto-zelenim vidom.

Lijek se izdaje uz ljekarski recept.

Cena Dilakora je od 100 do 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.