Diklofenak – lek protiv upala i bolova

0

Diklofenak je lek u kome je aktivni sastojak diklofenak-natrijum i koji pripada grupi nesteroidnih antinflamatornih lekova. Koristi se za lečenje zapaljenjskih i degenerativnih reumatskih bolesti. Upotrebljava se i za lečenje drugih stanja praćenih bolom, zapaljenjem i povišenom temperaturom (za menstrualne bolove, za povišenu temperaturu, glavobolju…) Diclofenac je dostupan u vidu tableta, a u zavisnosti od potreba terapije, tu su i diklofenak ampule i diklofenak mast.

Kontraindikacije

Primena diklofenaka nije dozvoljena ako ako ste alergični na ovaj lek ili na neku od pomoćnih supstanci li ako ste nekada imali bilo kakvu reakciju preosetljivosti na aspirin il druge nesteroidne antinflamatorne lekove, kao što su otežano disanje, otok, pojačana sekreciju iz nosa i osip po koži.

Nemojte koristiti diklofenak tablete ako imate ili ste imali čir na želucu, dvanaestopalačnom crevu ili jednjaku, krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, krv prilkom povraćanja il pražnjenja creva ili ste imali crnu stolicu. Ne upotrebljavajte diklofenak ako patite od porfirije i ako ne podnosite neke vrste šećera, jer sadrži saharozu.

Diklofenak lek

Diklofenak u trudnoći i dojenje

Dikofenak ne bi trebalo da koristite ako ste u 3. tromesečju trudnoće. Pre nego što počnete da uzimate lek, morate reći svom lekaru da li ste trudni il planirate trudnoću jer lek nije preporučljiv u trudnoći osim ako lekar ne proceni drugačije. Žene koje doje ne bi trebalo da uzimaju Diklofenak.

Mere opreza

DIKLOFENAK uzimajte sa oprezom ako ste nekada imali simptome poremećaja gastrointestinalnog trakta, čireve želuca i creva, ako imate ulcerozni kolits il Kronovu bolest. Naročit oprez je potreban ako imate oštećenu funkciju jetre ili bubrega, ako imate neku bolest srca, povišen krvni pritsak, poremećaj zgrušavanja krvi, ako patite od bronhijalne astme, i ako imate više od 65 godina.

Pažnja: Dugotrajna primena nesteroidnih antinflamatornih lekova zahteva praćenje funkcije bubrega i jetre. Kod pacijenata sa bronhijalnom astmom, ovaj lek može da izazovu suženje bronhija.

Diklofenak tablete sa produženim oslobađanjem nisu namenjene lečenju dece!

Diklofenak i drugi lekovi

Paralelna upotreba diklofenaka i lekova protiv zgrušavanja krvi, može da poveća rizik od nastanka krvarenja. Takodje, ova lek može, iako veoma retko, da utiče na dejstvo lekova protiv šećerne bolesti, pa je potrebno prilagođavanje doze oralnih antidijabetika. Paralelna upotreba sa ciklosporinima i metotrekstatima može da poveća toksično dejstvo ovih lekova. Izbegavajte istovremeno uzimanje diklofenaka i drugih nesteroidnih antinflamatornih lekova (npr. aspirina ili brufena) ili kortikosteroida, jer se povećava rizik od gastrointestinalnih krvarenja.

Takodje, diklofenak može da smanji dejstvo lekova protiv povišenog krvnog pritska, diuretika i lekova za prekid trudnoće.

Diklofenak, hrana, piće i alkohol

Uzimanje hrane i raznih vrsta pića ne utiče značajno na dejstvo ovog leka.

Napomena: Ako ste ranije, pri uzimanju nesteroidnih antinflamatornih lekova osećali vrtoglavicu, glavobolju, pospanost ili poremećaj vida, nemojte da vozite ili radite sa mašinama.

Doziranje

Diklofenaka tablete se piju sa vodom ili tečnošću, najbolje tokom obroka. Ne lomite tablete jer to može imati negativan uticaj na lekovito dejstvo leka.

Uobičajena doza je 1 tableta 10 mg, dnevno, osim ako lekar nije drugačije odredio. Kod starijih pacijenata je moguće prilagodjavanje doza smanjivanjem. Verovatno je i da će lekar proveravati uticaj leka na Vaš želudac, naročito prve 4 sedmice primene tableta. Ako ne osetite da lek deluje na olakšavanje simptoma bolesti, ili ako smatrate da diklofenak prejako deluje na Vaš organizam, javite se lekaru za savet.

Predoziranje: Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom jer u slučaju predoziranja , rezultat može biti opasan po zdravlje i mogu da se jave glavobolja, povraćanje, pospanost, vrtoglavica ili nesvestica.

S druge strane, ako ste zaboravili da uzmete lek, nikada ne duplirajte dozu da biste nadomestili propuštenu.

Prekid terapije i njeno trajanje mora odrediti lekar, i nemojte naglo prestati da uzimate ovaj lek jer može doći do pogoršanja vašeg zdravstvenog stanja.

Neželjena dejstva (nuspojave)

Bol u stomaku, otežano varenje, gorušica, nadimanje, mučnina, povraćanje, bilo koji znak krvarenja iz želuca il creva, osip po koži, svrab, modrice, bolne crvene zone na koži, šištanje i kratak dah, žuta koža il beonjače, bol u grlu, visoka temperatura, neočekivane promene u količini mokraće.

Česte nuspojave su glavobolja,vrtoglavica, proliv, gubitak telesne težine i apetita, gorušica, osip po koži.

Retko se javljaju pospanost, umor, ulkus i krvarenje iz želuca, bronhospazam , pad krvnog pritska, nesvestica, vrtoglavica, ošamućenost, poremećaj funkcije jetre.

Veoma retke nuspojave su peckanje i ukočenost prstiju, tremor, zamagljen vid ili dvostruke slike, oštećenje il gubitak sluha, zujanje u ušima, nesanica, košmari, promene raspoloženja, dezorijentisanost il gubitak pamćenja, poremećaji senzibilteta , zatvor, ulceracije u ustima, upala jezika, promene čula ukusa, poremećaj debelog creva , palpitacije, bol u grudima, visok krvni pritsak, zapaljenje krvnih sudova, pneumonija, poremećaj bubrega il jetre, prisustvo krvi ili proteina u mokraći, opadanje kose, zapaljenje pankreasa i impotencija.

Kod većine pacijenata, Diklofenak neće izazivati nijednu od nabrojanih nuspojava.

Cena diklofenaka je oko 350 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.