Didermal – mast protiv kožnih infekcija

0

Didermal (krema, mast) kao aktivne materije sadrži betametazon i gentamicin. Ovaj lek je ujedno i kortikosteroid i antibiotik i koristi se za lečenje promena na koži. Upotrebljava se u terapiji kožnih oboljenja kod kojih može nastati ili već postoji bakterijska infekcija. Leči upale i alergijske probleme kože.

Dejstvo ove masti je brzo, dugotrajno i snažno. Kao antibiotik ova mast je efikasna u borbi protiv većine bakterija koje su najčešći izazivači infekcija kože. Deluje tako što sprečava razmnožavanje bakterija i tako ih uništava.

Primena

Didermal krem se primenjuje kod sledećih stanja kože: ekcem odraslih osoba i dece (starije od 2 godine), uključujući atopijski diskoidni ekcem; – prurigo nodularis (kožno oboljenje sa svrabom i prisustvom čvorića); neurodermatoze, uključujući lichen simplex (lišaj); lichen planus (lišaj).

Deluje i na seboroični dermatis (prekomerno mašćenje kože); kontaktne alergijske reakcije; reakcije na ubod insekta; -analni genitalni ojed; otis externa (zapaljenje uha, ali samo u slučaju očuvane bubne opne).

Didermal mast

Krem se nanosi samo na kožu i pogodan je za lečenje akutnih vlažnih oštećenja kože. U tankom sloju se nanosi na obolelu kožu dva do tri puta dnevno do poboljšanja kliničke slike.

Terapija ne treba da traje duže od nedelju dana kod odraslih a kod dece duže od 5 dana,bez nadzora lekara.

Doziranje se smanjuje kod pacijenata sa smanjenom funkcijom bubrega.

Ako ste naneli više masti nego što je trebalo, ili ako ste Vi ili dete progutali malo krema, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom. Ne koristite duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da nanesete mast. O prekidu terapije odlučuje lekar.

Kontraindikacije

Didermal krem ne smete koristiti u slučaju da imate neko od sledećih kožnih oboljenja: – Rosacea (hronično zapaljenje kože lica sa crvenilom ibubuljicama), akne i bubuljice na licu, zapaljenje kože oko usta, kožne promene koje izazivaju jak svrab u predelu čmara ili genitalija.

Didermal se takodje ne koristi ako imate neke primarne kožne virusne infekcije (vakcinija, varičela, herpes ), zatim infekcije kože koje su izazvale gljivice, ako patite od tuberkuloze kože i ako imate upalu spoljašnjeg ušnog kanala uz oštećenje bubne opne.

Važno: Ovaj lek ne smeju da koriste osobe alergične betametazon, odnosno gentamicin ili neki od pomoćnih sastojaka leka. Lek ne smeju da upotrebljavaju bebe i deca mladja od dve godine.

Mere opreza

Izbegavajte dugotrajnu terapiju ovim kremom, kad god je moguće, posebno kod dece. Zbog nedovoljne razvijenosti mehanizma zaštite kože i povećane mogućnosti resorbovanja većih količina masti, može doći do supresije hipotalamo-hipofizno-nadbubrežne osovine i Kušingovog sindroma.

Ne nanosite preparat ispod pelena, jer će tako resorpcija leka takodje biti ubrzana. Pacijenti sa oboljenjima bubrega moraju biti pod nadzorom lekara tokom terapije jer su kod njih veće mogućnosti za pojavu toksičnih efekata.

Budite oprezni prilkom primene leka na lice i kožnim pregibima jer se dugotrajnom primenom ovog leka koža može istanjiti dok su pazuh i prepone podložniji pojavi strija.

Ako treba Didermal da koristite za fimozu morate se konsultovati sa pedijatrom. Za dečake i pišu i probleme sa kožicom, lekar će Vam retko preporučiti ovu mast.

Neželjena dejstva (nuspojave)

Izuzetno retko,a zbog povećane koncentracije leka u krvi, mogu se javiti gubitak sluha i poremećaj ravnoteže, kao i oštećenje bubrežne funkcije.

Kod nekih osoba se mogu javiti peckanje, svrab, promena pigmentacije, alergijski kontaktni dermatis, zapaljenje korena dlake, akne, pojačana maljavost.

Lokalna reakcija na gentamicin se manifestuje najčešće u vidu reakcije preosetljivosti na koži (osip, crvenilo, svrab, otok).

Pri pojavi bilo kakvih neželjenih reakcija javite se lekaru.

Didermal u trudnoći i dojenje

Nije dokazan bezbednost upotrebe kortikosteroida tokom trudnoće ali je dokazano da imaju štetno dejstvo na plod kod životinja. Gentamicin iz krvi majke teoretski može prouzrokovati toksične efekte na plod, pa se zato u trudnoći i tokom dojenja upotreba ovog leka ne preporučuje.

Posle prvog otvaranja, didermal kremu treba čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju, najduže 28 dana.

Cena leka didermal je oko 400 do 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.