Dicynone – lek za zaustavljanje krvarenja

0

Lek Dicynone je antihemoragijski lek koji zaustavlja krvarenje jer deluje kao hemostatik jer aktivira prvi korak u procesu hemostaze. Dicynone (tablete, ampule) štiti endotelijum. Skraćuje vreme krvarenja i smanjuje gubitak krvi.

Dicynone tablete se primenjuju za prevenciju i terapiju pre ili postoperativnog kapilarnog krvarenja u svim delikatnim hirurškim zahvatima ili u onim koje obuhvataju bogato vaskularizovana tkiva kao što su ona delovanja u otorinolaringologiji, ginekologiji, akušerstvu, urologiji, stomatologiji, oftalmologiji ili plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji.

Lek se primenjuje i za regulisanje neregularnih menstrualnih krvarenja između dve menstruacije i protiv obilnih menstrualnih krvarenja.

Dicynone lek

Kontraindikacije (kada ne smeta koristiti lek Dicynone)

Dicynone ne smete koristiti ako ste alergični na etamsilat ili na neki drugi sastojak leka, niti ako imate akutnu porfiriju. Kada uzimate ovaj lek posebno vodite računa ako imate probleme sa jetrom ili bubrezima, jer je potreban oprez. Moguće je da će lekar prilagodjavati doze leka u slučaju da imate odredjena obolenja ili poremećaje. Lek sadrži laktozu pa se u slučaju netolerancije na neki šećer, javite lekaru pre primene leka.

Uzimanje leka Dicynone sa hranom ili pićima

Lek Dicynone treba uzimati tokom jela.

Dicynone u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili planirate trudnoću morate se konsultovati sa lekarom o primeni bilo kog leka. Neophodan je oprez ako se lek primenjuje tokom trudnoće. Pošto nema podataka uticaja leka kod dojilja, dojenje se ne preporučuje za vreme terapije ovim lekom, odnosno terapiju treba prekinuti ako se nastavlja sa dojenjem.

Način upotrebe i doziranje leka

Lek je namenjen isključivo za odrasle i za adolescente. Ako se lek korsti pre-operativno potrebna doza je jedna do dve tablete (250 mg ili 500 mg), jedan sat pre operacije a post-operativno jedna do dve tablete na 4 do 6 sati sve dok traje krvarenje.

U ginekologiji kod meno-metroragije potrebna doza je dve tablete, tri puta dnevno uz malo vode u to za vreme jela. Terapija obino traje 10 dana i počinje 5 dana pre očekivane pojave menstruacije.

Ako ste popili više leka nego što je trebalo, javite se lekaru iako do sada nisu prijavljeni slučajevi predoziranja. Ako ste pak zaboravili da popijete lek uzmite ga čim se setite i nemojte nikada uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili onu preskočenu.

Nuspojave – neželjena dejstva leka Dicynone

Česta neželjena dejstva koja se javljaju kod 1 do 10 na 100 pacijenata koji uzimaju lek su mučnina i bol u stomaku. Retka neželjena dejstva koja su zableena kod 1 do 10 na 10 000 pacijenata koji koriste lek su glavobolja, osip i bol u leđima.

Veoma retka neželjena dejstva koja su prijavljena na ređe od jednog na 10 000 pacijenata koji uzimaju lek su alergijske reakcije i akutna porfirija.

Navedene reakcije uglavnom nestaju sa prekidom terapije. Ako neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili se desi neželjeno dejstvo koje nije navedeno, o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

Cena leka u vidu 10 ampula je oko 1 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.