Diclorapid – protiv bolova i upala

0

DicloRapid je antiinflamatorni i antireumatski lek.

Namena leka: Koristi u terapiji bola i zapaljenja koji su udruženi sa artritisom, reumatoidnim artritisom, osteoartritisom, ankilozirajućim spondilitisom, akutnim gihtom, mišićno-skeletnim poremećajima, tenosinovitisom, burzitisom i kod bolnih posttraumatskih otoka ili zapaljenja.

Kontraindikacije

DicloRapid tablete ne smete koristiti ako ste alergični na diklofenak-natrijum ili na bilo koji drugi sastojak leka, zatim ako imate ili ste ranije imali, gastrointestinalni čir, reakcije preosetljivosti kao što su napadi astme, oticanje sluzokože u nosu ili reakcije na koži nakon primene acetilsalicilne kiseline ili drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Nemojte koristiti ove kapsule ako ste imali prethodna gastrointestinalna krvarenja ili perforacije usled primene NSAIL, ako imate moždano krvarenje ili neki drugi aktivan poremećaj krvarenja, ako patite od teške disfunkciju jetre ili poremećaja bubrega, ako imate tešku srčanu slabost niti ako ste u trećem trimestru trudnoće.

DicloRapid se ne primenjujee kod dece i adolescenata koji su mlađi od 18 godina.

Diclorapid lek

Primena drugih lekova

Savetuje se oprez se savetuje ako se diklofenak paralelno primenjuje sa nekim od sledećih lekova: kortikosteroidima i selektivnim inhibitorima, sa lekovima za ponovnog preuzimanja serotonina i sa lekovima za sprečavanje agregacije krvnih pločica, jer može doći do produženog krvarenja.

Oprez je potreban i u slučaju primene lekova za terapiju srčane slabosti, fenitoinoma i litijuma, diuretiima, sa leovima za regulaciju pritiska, lekovima za giht, i sa lekovima protiv autoimunih bolesti. Neki lekovi mogu smanjiti ili pojačati dejstvo diklofenaka.

Dilorapid i alkohol

Potrebno je izbegavanje konzumiranja alkohola tokom primene leka DicloRapid. Kombinacija terapije i alkohola može onemogućiti adekvatno reagovanje i kontrolisanje vozila ili mašine u neočekivanim ili iznenadnim situacijama. U tom slučaju nemojte voziti niti rukovati mašinama, i nemojte se upuštati u potencijalno rizične aktivnosti.

Primena leka DicloRapid u trudnoći i dojenje

Ako ostanete u drugom stanju tokom primene ovog leka obavestite lekara o tome. DicloRapid ne treba koristiti tokom prvog i drugog trimestra trudnoće, bez prethodne konsultacije sa lekarom a nikako u poslednjem tromesečju.

Lek takodje ne treba koristiti tokom dojenja kako se izbegle neželjene reakcije koje se mogu javiti kod odojčeta, jer se diklofenak izlučuje u majčino mleko.

Doziranje

Uvek uzimajte lek DicloRapid na način koji vam je lekar propisao. Preporučena dnevna doza za odrasle je 50-150 mg diklofenak-natrijuma pa danu. Pojedinačna doza ne treba da bude veća od 75 mg.

Treba progutati celu kapsulu, bez žvakanja, sa dosta vode i to, na prazan stomak, odnosno 1 do 2 časa pre obroka. Trajanje terapije odredjuje lekar. U slučaju reumatske bolesti moguće je da je potrebna dugotrajna terapija kada je poželjno smanjiti ukupnu dnevnu dozu, najbolje na 75 mg.

Simptomi predoziranja mogu biti: poremećaja centralnog nervnog sistema – glavobolja, vrtoglavica, pospanost, gubitak svesti, bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje, gastrointestinalno krvarenje, poremećaji rada jetre i bubrega, pad krvnog pritiska, usporeno i plitko disanje, modra boje kože i sluzokože. U slučaju predoziranja, odmah se javite lekaru.

Neželjeni efekti leka – nuspojave

Rizik od pojave zapaljenja sluzokože želuca, oštećenja sluzokože želuca, i čireva se povećava sa povećanjem doze i trajanjem terapije. To su i najčešće prijavljene neželjene reakcije.

Primećeni su i mučnina, povraćanje, dijareja, nadutost, konstipacija, problemi sa varenjem, bol u stomaku, crna stolica, povraćanje krvi, ulcerativno zapaljenje sluzokože usne šupljine, pogoršanje stanja kolitisa i Kronove bolesti.

Retko su prijavljeni: zapaljenje sluzokože želuca, edem, povišen krvni pritisak i srčana slabost.

Veoma retke nuspojave su: poremećaji stvaranja krvi i krvnih elemenata, iscrpljenost, krvarenja iz nosa i krvarenje na koži.

Napomena: Ako se jave simptomi kao što su crvenilo, oticanje, povišena temperatura, bol, groznica, odmah se javite lekaru!

Cena leka je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.