Diclofenac duo – tablete protiv bolova

0

Diclofenak DUO je lek koji ublažava bol i zapaljenje u najrazličitijim stanjima – reumatoidni artritis, osteoartritis, ankilozirajući spondiliti, akutni giht, ukrućeno rame, tendinitis, tendosinovitis, bursitis, bolovi kod preloma, bolovi u donjem delu leđa, istegnuća, uganuća, iščašenja, ortopedske, stomatološke i druge manje hirurške intervencije, za zubobolju, glavobolju, za menstruaciju…

Napomena: Diclofenak DUO nije indikovan za primenu kod dece.

Doziranje i primena

Diclofenac DUO 75 mg, kapsule se piju cele uz dovoljnu količinu tečnosti tokom ili posle jela. Odrasli treba da piju po jednu kapsulu jednom do dva puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 150 mg.

U slučaju da su simptomi najizraženiji tokom noći i u jutarnjim satima, lek se pije uveče.

Diclofenac duo tablete

O trajanju terapije koja može biti dugotrajnija u slučaju reume, odlučuje lekar. Kod dužih terapija dnevna doza se smanjuje, ako je moguće, na 75 mgu odnosu na odgovor pacijenta.

Napomena: Preporučuje se primena najniže efektivne doze kod iscrpljenih starijih pacijenata ili onih sa malom telesnom težinom.

Kod osoba koe pate od blagog i umerenog oštećenja bubrega ne treba prilagođavati dozu leka.

Kontraindikacije

Preosetljivost na aktivnu supstancu ili na bilo koji sastojak leka, čir želuca ili creva, gastrointestinalno krvarenje ili perforacija, kongestivna srčana insuficijencija,ishemijska srčana bolest, bolest perifernih arterija i/ili, cerebrovaskularna bolest. Lek ne treba koristiti u trudnoći, odnosno u poslednjem trimestru. Osobe kod kojih hipertenzija nije pod kontrolom, sa kongestivnom srčanom insuficijencijom, ishemijskom bolešću srca, perifernim arterijskim oboljenjima i/ili cerebrovaskularnim oboljenjima, ne smeju koristiti diklofenak.

Savetuje se oprezna primena kod starije populacije. Diclofenak duo i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Neželjena dejstva – nuspojave

Istraživanja pokazuju da upotreba diklofenaka, naročito pri visokim dozama može biti povezana sa malim povećanjem rizika od arterijskih trombocitnih događaja.

Diklofenak-natrijum i drugi lekovi NSAIL grupe mogu ubrzati pojavu bronhospazma kada se primenjuju kod pacijenata koji imaju bronhijalnu astmu.

Pacijenti kod kojih se tokom uzimanja diklofenaka jave smetnje vida, omaglica, vrtoglavica, ili druga neželjena dejstva na centralni nervni sistem, pospanost ili zamor, ne treba da voze ili da upravljaju mašinama.

Veoma retko su prijavljeni trombocitopenija, depresija, nesanica, anksioznost, poremećaj pamćenja, tremor, leukopenija, anemija, edem lica i agranulocitoza. Retko se javljaju reakcije preosetljivosti, anafilaktične i anafilaktoidne reakcije, pospanost, zamor. … Takodje se mogu javiti konfuznost, halucinacije, malaksalost, poremećaj senzacija…

Često se javljaju vrtoglavica, mučnina, povraćanje, dijareja, dispepsija, abdominalni bol, nadimanje, anoreksija. porast vrednosti transaminaza u serumu i osip.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Upotreba ovog leka može da umanji fertilitet kod žena i ne preporučuje se njegova primena kod žena koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju.

Rezultati studija ukazuju na povećan rizik od pobačaja, kao i od srčanih malformacija i gastroshize nakon upotrebe inhibitora sinteze prostaglandina u ranoj trudnoći. Rizik se povećava sa dozom i dužinom trajanja terapije.

Početak porođaja može biti odložen, a trajanje produženo, pa je tako lek kontraindikovan u trećem trimestru trudnoće.

Diclofenak Duo se u malim količinama izlučuje u majčino mleko pa se ne preporučuje njegova primena u toku dojenja.

Cena leka u apotekama je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.